שתף קטע נבחר

קאמבק לרודן: העיר וולגוגרד תיקרא סטלינגרד

לרגל יום השנה ה-70 לניצחון ברית המועצות על גרמניה הנאצית בקרב סטלינגרד, החליטו המחוקקים בעיר וולגוגרד להשיב לה את שמה הקודם. אולם, יש רבים שלא מרוצים מהשבת פולחן האישיות לרודן שטבח במיליוני רוסים: "זה חילול השם"

העיר הרוסית שבה הדף הצבא האדום את הכוחות הנאציים באחד מקרבות המפתח במלחמת העולם השנייה תשוב לשמה הקודם - סטלינגרד. הרשויות הרוסיות מסרו היום (יום ה') כי השם סטלינגרד יישאר במשך הימים הקרובים שבהם יציינו את הניצחון הרוסי על צבאו של אדולף היטלר.

 

עוד חדשות בעולם :

הייגל בסנאט: אשמור על היתרון הצבאי של ישראל

עדויות מסוריה: "ישנו במיטה ואז נשמע פיצוץ"

המחוקקת שנורתה בראשה: 'יותר מדי ילדים מתים'

 

בשנת 1961 שונה שמה של העיר סטלינגרד לוולגוגרד כחלק מההתנגדות לפולחן האישיות של הדיקטטור הסובייטי יוזף סטלין. אולם השם סטלינגרד מזוהה ובלתי נפרד מהקרב ההיסטורי, אחד העקובים מדם בהיסטוריה שבו מצאו את מותם כשני מיליון בני אדם.

 

בקרוב יישאו האוטובוסים בעיר את דיוקנאות סטלין. וולגוגרד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בקרוב יישאו האוטובוסים בעיר את דיוקנאות סטלין. וולגוגרד(צילום: AFP)

 

החלטת מחוקקים באזור וולגוגרד להשתמש בשם ההיסטורי של העיר ב-2 בפברואר - היום שבו הובסו הנאצים בשנת 1943 - הכעיסה רבים ברוסיה, שבה הרוחות בנושא השם והמורשת של סטלין עדיין לוהטות גם 60 שנה לאחר מותו.

 

"עלבון לזיכרון המתים"

נציב תלונות הציבור ברוסיה ולדימיר לוקין מתח ביקורת חריפה על הצעד ואמר שבית משפט צריך לבטל אותו. "זהו עלבון לזיכרון של אלה שמתו", צוטט לוקין בסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס".

 

ניקולאי לווישב, מחוקק פדרלי בכיר במפלגת השמאל "רוסיה הצודקת", גינה את השבת שמה הקודם של העיר וולגוגרד ואמר "זה חילול השם לקרוא מחדש לעיר הרוסית הגדולה על שם הרודן הארור שהרג מיליונים מעמיתיו האזרחים". הוא הוסיף שהמדינה ניצחה במלחמת העולם השנייה "למרות ולא בזכות" המנהיגות של סטלין, שהטעויות שלו הכפילו את האבידות הסובייטיות.


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

כשני מיליון נהרגו בקרב סטלינגרד. אנדרטת אמא מולדת  לזכר החללים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כשני מיליון נהרגו בקרב סטלינגרד. אנדרטת אמא מולדת לזכר החללים(צילום: AFP)

קרב מפתח במלחמה. כוחות נאציים בסטלינגרד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרב מפתח במלחמה. כוחות נאציים בסטלינגרד(צילום: AFP)

הרודן מופיע בספרי הלימוד בבתי הספר. סטלין (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הרודן מופיע בספרי הלימוד בבתי הספר. סטלין(צילום: gettyimages)

 

סטלין שלט בברית המועצות מ-1924 ועד מותו ב-1953. הקומוניסטים ותומכים נוספים של רודן הסובייטי מייחסים לו את הניצחון של המדינה במלחמת העולם השנייה ואת הפיכתה למעצמה גרעינית, בעוד אחרים מגנים את מסע הטיהורים הברוטלי שביצע שבו נהרגו מיליוני בני אדם.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, קצין קג"ב לשעבר, נמנע מלשבח או לגנות באופן פומבי את סטלין, אולם הוא דאג להשיב סמלים סוביטיים וניסה לרכך את תפיסות הציבור הרוסי לגבי הרודן המנוח. מתנגדי הקרמלין רואים בניסיונות לטשטש את דמותו של סטלין כחלק מהניסיונות של פוטין לכפות שינויים אנטי-דמוקרטיים.

 

בשנים האחרונות זעמו רוסים רבים על ספרי הלימוד שהפיצה הממשל,ה שלרוב ציירו את סטלין באור חיובי. במקביל לצעד של המחוקקים בוולגוגרד להשיב לעיר את שמה הקודם, הרשויות בעיר ובערים סנט פטרבורג וצ'יטה שבסיביר הורו לתלות את דיוקנאות סטלין על גבי אוטובוסים ב-2 בפברואר כדי לציין את קרב סטלינגרד ההיסטורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיוקנאות
צילום: AP
לא שיבח ולא גינה בפומבי את הרודן הסובייטי. פוטין
צילום: AP
מומלצים