שתף קטע נבחר

ועדת טירקל: לקלוט נורמות בינ"ל לפשעי מלחמה

הוועדה לבחינת אירועי המשט פרסמה את הדו"ח השני. היא מצאה כי אין גורם אזרחי שמרכז היבטים של פעילות כוחות הביטחון מזווית הראייה של המשפט הבינלאומי והמליצה לשנות את החוק ולהטיל אחריות פלילית על מפקדים וממונים אזרחיים

שנתיים לאחר שוועדת טירקל פרסמה את הדו"ח שקבע כי חיילי צה"ל פעלו כראוי בהשתלטות על ספינת המרמרה שעשתה את דרכה במאי 2010 לעזה, פרסמה בצהריים (יום ד') הוועדה את הדו"ח השני שלה בנושא. בוועדה שואפים כי הדו"ח שעוסק במנגנוני הבדיקה והחקירה בישראל ישמש כאמות מידה לחקירה עתידית "ויהיה ככיפת ברזל" שתגן על ישראל בזירה המשפטית. בוועדה המליצו לקבוע הוראות שמטילות על מפקדים ועל הדרג המדיני אחריות פלילית ישירה בשל עבירות שעברו כפופים להם.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

שגריר ארה"ב בארץ: "ביקור אובמה - מסר לעולם"

נפטר מנחם אלון, בעבר המשנה לנשיא העליון

  

לפי הוועדה, בחקירת התקרית שבה נהרגו תשעה פעילים שהיו על הספינה הטורקית, התגלעו מספר קשיים מבניים. בין היתר מצאה הוועדה שאין גורם אזרחי שמרכז את כל ההיבטים של פעילות כוחות הביטחון מזווית הראייה של המשפט הבינלאומי.

 

הוועדה קבעה גם כי החלטת הפרקליט הצבאי הראשי שלא לפתוח בחקירת מצ"ח מיד לאחר האירוע עלתה בקנה אחד עם המשפט הבינלאומי, אך יש לשקול אימוץ מדיניות שלפיה תיפתח חקירה בעת התרחשות של אירועים משמעותיים וחריגים, על אף שאין חובה משפטית לחקור אותם.

 

חשיבות בקליטת נורמות בינלאומיות לגבי פשעי מלחמה. חברי הוועדה (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
חשיבות בקליטת נורמות בינלאומיות לגבי פשעי מלחמה. חברי הוועדה(צילום: גיל יוחנן )

 

ועדת טירקל קבעה כי מנגנוני הבדיקה והחקירה של תלונות וטענות בדבר הפרות של דיני הלחימה הקיימים בישראל מתיישבים, בדרך כלל, עם חובותיה של המדינה לפי כללי המשפט הבינלאומי. עם זאת, סברה הוועדה כי בתחומים אחדים יש מקום לשיפורים במנגנוני הבדיקה והחקירה וכי באחדים מן התחומים יש מקום לשינויים במדיניות המקובלת. עוד סברה הוועדה כי יש לעגן פרקטיקות מסוימות בהנחיות כתובות ומפורשות.

 

בהתייחסה לחקיקה שנוגעת לחקירת "פשעי מלחמה", ממליצה הוועדה שמשרד המשפטים ייזום חקיקה מתאימה בכל מקרה שבו קיים חסר הנוגע לאיסורים בינלאומיים שאין להם מקבילה בדין הפלילי הישראלי. הוועדה עצמה רואה חשיבות בקליטה מפורשת של הנורמות הבינלאומיות לגבי פשעי מלחמה למערכת המשפטית של ישראל.

 

המלצה נוספת עוסקת באחריותם של מפקדים וממונים אזרחיים. לפי הוועדה, יש לקבוע הוראות בחוק שמטילות על מפקדים וממונים אזרחיים אחריות פלילית ישירה בשל עבירות שעברו כפופים להם, במקרים שבהם לא ננקטו כל האמצעים הסבירים למנוע ביצוע עבירות או לא פעלו להביא את האחראים לדין כשנודע להם על העבירות לאחר מעשה.

 

הוועדה מצאה עוד כי נוהל הדיווח שקבע הרמטכ"ל בנוגע לאירועים שבמסגרתם נפגעו אזרחים פלסטיניים אינו מיושם. מדובר בנוהל שנקבע בעקבות התחייבות המדינה לבג"ץ בשנת 2005. הוועדה ממליצה כי יש לעגן את הנוהל בהוראות הפיקוד העליון ויש להחילו על כלל האירועים שבהם מעורבים כוחות צה"ל או כוחות הפועלים תחת אחריות צה"ל ולהטיל סנקציות על מפקדים שלא מילאו אחרי הוראותיו.

 

9 פעילים נהרגו על הספינה הטורקית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
9 פעילים נהרגו על הספינה הטורקית(צילום: AFP)

 

במסגרת הנוהל, נכתב בהמלצות, יש לתעד את זירת האירוע, כולל תפיסה של כל מוצג וכל תיעוד אפשרי שיש בו לסייע לחקירה, לרבות שמירת מוצגים בתנאים שיאפשרו את בדיקתם. במקרה של המרמרה לוחמי צה"ל אספו את כלי הנשק של אלו שניסו לפגוע בחיילים על הספינה ולא השאירו אותם במקומות שבהם היו.

 

בנוסף, הוועדה ממליצה לפרקליטות הצבאית לסווג עם

קבלת הדיווח הראשוני על אירוע את ההקשר המשפטי שלו, כלומר אם מדובר באירוע לחימה שחלים עליו דיני העימות המזוין או בכל אירוע אחר, שחלות עליו נורמות של אכיפת חוק. הוועדה המליצה גם להקים מנגנון לצורך עריכת הערכה עובדתית, שעל בסיס ממצאיו יחליט הפרקליט הצבאי הראשי אם יש צורך לפתוח בחקירה.

 

ועדת טירקל ממליצה להקים צוות מיוחד בצה"ל, שיכלול בעלי מומחיות בתחום המבצעי, בדין הבינלאומי ובתחום החקירות, כדי לספק לפרקליט הצבאי הראשי מידע מלא ככל הניתן, שאפשר לו להחליט אם לפתוח בחקירה. בין היתר תהיה לו סמכות לתשאל מתלוננים ועדים שאינם חיילים.

 

העימות על בטן הספינה במאי 2010 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העימות על בטן הספינה במאי 2010(צילום: AFP)

 

בנוגע ללוחות הזמנים ממליצה הוועדה מסגרת זמן בת שבועות בודדים, שבגדרה יהיה על הפצ"ר להחליט אם לפתוח בחקירה על בסיס החומר שלפניו. כל החלטה שלא לפתוח בחקירה צריכה להיות מנומקת. כמו כן, ממליצה הוועדה כי הפצ"ר ימונה על ידי שר הביטחון, על בסיס המלצותיה של ועדה מקצועית-ציבורית, שבה יהיה חבר היועץ המשפטי לממשלה. לגבי משך כהונתו של הפצ"ר ממליצה הוועדה להגבילו לשש שנים.

 

ועוד לגבי הפצ"ר. כדי למנוע חשש של מראית עין בשל "כובעו הכפול", כראש מערך התביעה הצבאית וכראש מערך הייעוץ המשפטי, ממליצה הוועדה לחזק את מעמדו ועצמאותו של התובע הצבאי הראשי. בנוסף ממליצה הוועדה לקבוע משך זמן מרבי שבין ההחלטה לפתוח בחקירה לבין החלטה לנקוט צעדים משפטיים או משפטיים או לסגור את התיק.

 

הוועדה גם התייחסה לטיפול בתלונות נגד שוטרים וחוקרי

 שב"כ. לפי הוועדה, תלונות נגד שוטרים שפעלו תחת פיקוד צה"ל יטופלו על-ידי מח"ש ואת החקירות נגד אנשי שב"כ יש להפנות גם כן למח"ש.

 

הוועדה ממליצה כי ראש הממשלה ימנה צוות יישום בלתי תלוי שיעקוב אחרי יישום המלצות הדו"ח וידווח על כך מעת לעת.

 

מצה"ל נמסר בתגובה כי "ועדת טירקל היא ועדה עצמאית ומקצועית, אשר מונתה על ידי ממשלת ישראל, וזכתה לשיתוף פעולה מלא מצד מערכות הביטחון והמשפט בישראל, לצד התייחסויות מפורטות מצד ארגוני זכויות אדם ואנשי אקדמיה. הוועדה קבעה כי ככלל, מנגנוני הבדיקה והחקירה של טענות בדבר הפרות של דיני הלחימה בישראל, ובפרט אלו הקיימים בצה"ל, עומדים בחובותיה של ישראל בהתאם לכללי הדין הבינלאומי. צה"ל מברך על קביעות אלו של הוועדה. בנוסף, המליצה הוועדה מספר המלצות לשיפור המנגנון הקיים. המלצות אלו תילמדנה ביסודיות על-ידי צה"ל ובהתאם לכך ייבחן הצורך בביצוע התאמות ושיפורים בתחומים שונים".

 

Read this article in English

 

בהכנת הכתבה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הוועדה, השופט בדימוס יעקב טירקל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים