שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

שיעור בהיסטוריה: 80 לבית הספר החקלאי "כדורי"

רבים ממפקדי ההגנה והפלמ"ח התחנכו בבית הספר החקלאי שלמרגלות התבור. מאז ועד היום, הפך המוסד הלימודי לשם דבר בחינוך לחקלאות ואהבת הארץ, והשנה חוגג 80 להיווסדו

השנה מציין כפר הנוער כדורי 80 לייסודו של בית הספר החקלאי "כדורי הר תבור".

 

בסוף שנות ה-20 הוקמו בארץ-ישראל שני בתי ספר חקלאיים מכספי עיזבונו של הפילנתרופ היהודי, יליד בגדד, סר אליס (אליהו) כדורי. משפחת כדורי נדדה מעירק לבומביי ומשם למושבה הבריטית הונג-קונג, והתעשרה בזכות עסקיה חובקי העולם.

 

עוד טיולים לעבר בערוץ התיירות:

 

משפחת כדורי תרמה להקמתם של בתי חולים, בתי ספר ומתפרות ליהודים ולכלל האוכלוסייה. במהלך מלחמת העולם הראשונה הושיט אליס כדורי סיוע כספי נדיב לאימפריה הבריטית, וכהוקרה לפועלו זכה לתואר סר.

 

לאחר פטירתו של אליס כדורי, הועבר הטיפול בעיזבון למשרד המושבות ומשם לממשלת המנדט בארץ-ישראל. הנציב העליון, סר הרברט סמואל, ביקש להקים קולג' משותף ליהודים וערבים בירושלים, אך הצעתו נדחתה ובסופו של דבר הוקמו בכספי העיזבון שני בתי ספר חקלאיים, האחד לערבים בטול כרם והשני ליהודים למרגלות התבור.

 

מוסד מוביל בתחום החינוך החקלאי

בית הספר בטול כרם החל לפעול בשנת 1929 ואילו זה היהודי הוקם בשנת 1933 ונחנך על ידי הנציב העליון, סר ארתור ווקופ, ביוני 1934.

 

בתוך זמן קצר היה בית הספר כדורי למוסד מוביל בתחום החינוך החקלאי ורבים מבוגריו הראשונים השתלבו בהתיישבות החקלאית, התגייסו להגנה ולפלמ"ח ונודעו בין מפקדיו המובילים במהלך מלחמת העצמאות וצה"ל בראשיתו. בין המוכרים שבהם היו יצחק רבין, יגאל אלון, חיים גורי, בן עמי פכטר ועוד רבים וטובים.

 

עד קום המדינה למדו בכדורי בנים בלבד, בני ש 16 - 18, 25 תלמידים בכל מחזור, בסך הכול 50 תלמידים בשנה בשני מחזורים.

 

הבדידות המזהרת על ראש הגבעה, בדומה למנזר שעל התבור, והיותו בית ספר לבנים בלבד, הקנו לבניין המרכזי את הכינוי 'המנזר' (בנות ותלמידים ערבים התקבלו לראשונה רק בשנת 1952).

 

מנהלו הראשון של בית הספר היה האגרונום שלמה צמח, איש העלייה השנייה, שניהל עד אז את תחנת הניסיונות של הסוכנות היהודית. בשנת 1937 מונה למנהל בית הספר האגרונום נתן פיאט, שהגיע לכדורי ממקווה ישראל.

 

פיאט, המנהל האגדי, שימש כמנהל בית הספר עד שנת 1957, ושנתיים אחר כך המשיך בניהול השלוחה של כדורי בעכו, לימים 'יד נתן'.

 

בין תצלומים חדשים-ישנים של מיקו שוורץ שאני מתעד לאחרונה, מצאתי מספר תצלומים של הצלם מראשית שנות ה-40 בבית הספר כדורי, שעה שבמוסד למדו תלמידי מחזור ז' ו-ח', וזו סיבה טובה לשתף גם אתכם.

 

2-1. מראה המבנה המרכזי של בית הספר. המבנה המרכזי תוכנן על ידי האדריכל הבריטי אוסטן סנט בארב הריסון, היה ועודנו מרשים בחזותו ויופיו. הנציב העליון הבריטי לא"י, סר ארתור ווקוף, ואנשי ממשל בריטי נוספים היו עורכים בו ביקורים. ראשי הנהגת הישוב העברי, שילדיהם גם למדו בכדורי, נהגו גם הם להתארח במקום ולהיפגש עם התלמידים.

 

2.

3. גם מבנה הרפת מרשים ביופיו, מעט רפתות נבנו באותן שנים מאבן מסותת וגג רעפי חרס.

 

6-4. מתקני הרפת - עגלה להובלת המזון, המסילה באמצעותה הועברו כדי החלב למחלבה, והקרונית להוצאת הזבל.

 

5.

 

6.

 

7. המנהל והמורה, נתן פיאט, היה דבוראי ומומחה בגידול עופות. בתמונה הוא נראה עם תלמידי מחזור ח', מסביר על המבנה האנטומי של הדבורה באמצעות דגם מוגדל. לצדו השמאלי עומד (לובש רובשקה) התלמיד רפאל גינזבורג מרמות השבים, שכונה "התרנגול". רפי נפל בבית חנון במבצע 'יואב', באוקטובר 1948.

 

8. גיבוב חציר בשדות כדורי.

 

9. טיפול בבהמות העבודה ברפת.

 

10. אחת מתחנות מדידת אקלים הראשונות בא"י הייתה בכדורי.

 

11. נתן פיאט המנהל הנערץ של כדורי. לאחר שהמנהל הראשון, שלמה צמח, ביקש לסיים את הניהול נבחר נתן פיאט לנהל את בית הספר. התצלום במשרדו בכדורי ועל הקיר תמונת ראש הממשלה (צ'רצ'יל).

 

הימים ימי מלחמת העולם השנייה ובית הספר כמוסד ממשלתי מנדטורי והיה מחויב בסממני השלטון הבריטי. נתן (פייטלביץ) נולד בשנת 1894 בפרוז'אנה, רוסיה, ונודע בקירבתו והיחסים המיוחדים שנרקמו בינו לבין התלמידים, הוא העריך וטיפח אותם והם השיבו לו באהבה והערכה רבה.

 

באותן שנים שניהל את בית הספר לא היו בכדורי בחינת בגרות. לבחינה זו לא יוחסה כל חשיבות. המבחן החשוב היה בידיעה ובישום המעשי בעבודה החקלאית. נתן, כשמו כן הוא, נתן אמון מלא בתלמידיו: בשעת המבחן לא הייתה השגחת מורים. 'העתקה במבחן' לא התקיימה מתוך משמעת עצמית של התלמידים.

 

נתן הלך לעולמו בדצמבר 1959 ונקבר בבית העלמין של קיבוץ בית קשת, סמוך לתלמידיו שנפלו על הגנת הקיבוץ במלחמת העצמאות. על שמו של נתן התקיים עד שנת 1988 בית הספר החקלאי "יד נתן" מצפון לעכו במקום שבו שכנה תחנת הניסיונות מנדטורית.

 

12. בריכת ההשקיה של שדות כדורי. בימי הקיץ הלוהטים של הגליל התחתון שימשה גם לצינון הגוף.

 

13. סימון העדר, חניכים עם מדריך צאן. בעת שהיה מתח ביטחוני היו יוצאים החניכים חמושים למרעה ובכך נקנתה התודעה והאחריות הביטחונית של חניכי כדורי.

 

14. מדריך הלול, זאב גורפינקל ,עם התלמידים.

 

15. הר תבור, שממול ביה"ס, היה יעד לטיולים ומסעות לילה לגיבוש וקבלה לחברת החניכים. הייתה מסורת ארוכת שנים כיצד לקבל לחברה חניכים חדשים. ההירארכיה החברתית - 'רכיבות' - כך קראו לתופעה שבה לבוגרים זכויות יתר על הצעירים. לרכיבות נלוו לפעמים גם תופעות שליליות.

 

16. אחד משלושת בתי המורים בכדורי, שנבנו ב-1935.

 

תודה לד"ר אסתי יענקלביץ מהמרכז למידע בכדורי, שעזרה והרחיבה בתיעוד התצלומים.

 

לכל הכתבות במדור טיול לעבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחת מתחנות מדידת אקלים הראשונות בא"י הייתה בכדורי
מומלצים