שתף קטע נבחר

לא סיבה לגאווה. רודן בלרוס סוגר ארון להומואים

הומוסקסואליות הפכה חוקית בבלרוס עם נפילת בריה"מ ב-1991. אולם אין זה מפריע לנשיא לוקשנקו, "הדיקקטטור האחרון של אירופה", לרדוף אחרי הומואים, לפשוט על מועדונים שלהם, לחקור אותם במשטרה על נטיותיהם המיניות ואף להכות אותם

המשטרה בבלרוס רודפת אחרי הומואים, פושטת על המועדונים שלהם, כולאת אותם ללילה ומזמנת לחקירה פעילים למען הומואים. פעיל אחד האשים את המשטרה שהיכתה אותו במהלך חקירתו, בעוד אחרים אומרים שתוחקרו באשר לחיי המין שלהם. כמו כן, דרכונו של מנהיג ארגון למען זכויות ההומואים נלקח ממנו בדיוק לפני נסיעה מתוכננת לארצות הברית.

 

יורדים לעומק - כתבות מגזין אחרונות ב-ynet:

גרמניה: "צוללים" לזבל ונהנים מארוחה טובה

רואים שחור בעיניים. הכירו את גנבי הנפט הניגרים  

אהבה שהתחילה בטלפון ושרדה את המלקות  

מהאחיות ועד ל"צרעות" - חיילות ארה"ב תמיד שם

 

זוהי תגובת הממשלה להחלטת פעילים הומואים ברחבי המדינה לנסות בחודש ינואר לרשום באופן חוקי את ארגון הזכויות GayBelarus, צעד שסימל ניסיון נחוש יותר לצאת מהצללים לאחר שהוכו שוב ושוב על ידי הרשויות.

 

"נאלצים להוכיח לממשלה שהומוסקסואליות איננה מחלה". פעילי ארגון GayBelarus  (צילום: AP) (צילום: AP)
"נאלצים להוכיח לממשלה שהומוסקסואליות איננה מחלה". פעילי ארגון GayBelarus (צילום: AP)

 

נשיא בלרוס אלכסנדר לוקשנקו, שפעם אמר ש"עדיף להיות דיקטטור מאשר להיות הומו", השמיץ לאורך תקופה ארוכה הומוסקסואלים ברפובליקה הסובייטית לשעבר. בשעה שהוא נתקל בחוסר שביעות רצון מבלרוסים שרוצים לראות במדינה רפורמות דמוקרטיות וחברה עם אוריינטיציה מערבית יותר, לוקשנקו מכנה את ההומואים סוכנים של המערב המנוון.

 

18 שנות שלטון ברזל

פעילים למען זכויות הומואים הם חלק מההתנגדות הרחבה ללוקשנקו, ששלט ב-18 השנים האחרונות ביד ברזל על עשרה מיליון בני אדם והרוויח במערב את הכינוי "הדיקטטור האחרון של אירופה".

 

דינמיקה דומה פועלת ברוסיה, שבה פעילים למען זכויות הומואים הצטרפו לצעדות מחאה נגד הנשיא ולדימיר פוטין. פעילות ציבורית שכזאת למען זכויות הומואים תהפוך לבלתי חוקית אם חקיקה שעושה כרגע את דרכה לפרלמנט הרוסי תהפוך לחוק.

 

"עדיף להיות רודן מאשר הומוסקסואל". לוקשנקו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"עדיף להיות רודן מאשר הומוסקסואל". לוקשנקו(צילום: AFP)

 

הומוסקסואליות קיבלה מעמד חוקי רשמי ברוסיה ובבלרוס עם נפילתה של ברית המועצות בשנת 1991, אבל רגשות אנטי-הומואיים עדיין קיימים בצורה בולטת בשתי המדינות הסלביות. "במאה ה-21 באמצע אירופה, אנחנו נאלצים להוכיח לממשלה שהומוסקסואליות אינה מחלה ולא פשע", אמרה נאסטה סניוביץ', פעילה למען זכויות הומואים בבלרוס.

 

פשיטה משטרתית למועדון גאים 

סניוביץ' ועוד כ-70 חברי GayBelarus אחרים חתמו על המסמכים הנדרשים כדי להקים באופן רשמי את הארגון והגישו אותם בינואר למשרד המשפטים. הם לא היו צריכים לחכות זמן רב לקבלת תשובה.

 

שלושה ימים לאחר מכן, פרצה המשטרה למועדון לילה של הקהילה הגאה בעיר ויטבסק והורתה לכולם לעמוד מול הקיר. בעוד מצלמת וידאו מתעדת אותם, בעלי המועדון אולצו לציין את שמם, מקום עבודתם ונטייתם המינית. כך לפי סיאריי אנדרושנקה, בן 24 ומנהיג הארגון GayBelarus שהיה במועדון באותו הזמן.

 

תיעדו בווידאו את מעצר הפעילים. אנדרושנקה, ראש ארגון GayBelarus (צילום: AP) (צילום: AP)
תיעדו בווידאו את מעצר הפעילים. אנדרושנקה, ראש ארגון GayBelarus(צילום: AP)

 

"זה היה דומה יותר למבצע מיוחד נגד עבריינים", אמר אנדרושנקה. "כמובן, פעולה זו נועדה להפחיד ולאיים על מי שהעזו להצהיר על ההומוסקסואליות שלהם בפומבי בבלרוס".

 

בחדר החקירות: "איך הפכת להומו?"

שלוש פשיטות דומות נערכו במועדוני הומוסקסואלים בעיר הבירה, מינסק. הפשיטה האחרונה נערכה לפני שבוע כששבעה בעלי מועדון נלקחו לתחנת משטרה והוחזקו בה למשך הלילה, אמר אנדרושנקה. הוא ציין שהמשטרה אמרה לו שהפשיטות קשורות לפעילות של GayBelarus.

 

יותר מ-60 מייסדי ארגן GayBelarus כבר זומנו בנפרד על ידי המשטרה לחקירה במינסק ובשבע ערים אחרות. "במהלך חקירתי במשטרה רוב השאלות היו בנוגע לחיי הפרטיים: איך נהייתי הומו, כמה בני זוג יש לי, איזה תפקיד אני מעדיף במהלך קיום יחסי מין ואיפה פגשתי את בני הזוג שלי," אמר ארטם איבאנו, רתך בן 21 מברסט, והוסיף כי המשטרה איימה ליידע את מעסיקיו על זהותו המינית.


  

פעיל אחד סיפר שהמשטרה גררה אותו אל מחוץ לבית חולים שבו עבר טיפולים ולקחה אותו לתחנת משטרה, שם היכו אותו. "הם היכו אותי בבטן עם ברכיהם וכשנפלתי הם התחילו להכות אותי בראש", סיפר איהאר טשיקשניוק, המתגורר בעיר גרודנו. לדבריו, הם קראו לו בשמות גנאי ועברו על המידע השמור בטלפון הנייד שלו. משטרת בלרוס סירבה להגיב על חקירתם של הפעילים ההומואים וכך גם משרד המשפטים.

 

בגלל הפחד: מוחקים חשבונות ברשתות חברתיות

הדיכוי גרם לבהלה בקרב הומואים בבלרוס. רבים מהם מסירים את חשבונותיהם באתרי רשתות חברתיות ומוחקים תמונות וכל התייחסות לתרבות הומוסקסואלית. "נמאס לנו לפחד ואנחנו חושבים יותר על הגירה כמוצא אחרון", אמרה אירינה זברק, מעצבת בת 23, בעת שהיא אוחזת ביד של בת זוגה קרינה טרוס. שתי הנשים, שנמצאות בקשר כבר שנה וחצי, אמרו שהן מתכננות לנסוע למערב אירופה כדי להתחתן, אבל מקוות שיוכלו להקים חיים משותפים בבלרוס.

  

"אנחנו רוצות שינוי חברתי, ואינטגרציה עם אירופה", אמרה טרוס. "בבלרוס של היום אין לנו עתיד. המדינה מלבה את השנאה לאנשים שיש להם נטייה מינית בלתי שגרתית, דבר שרק מחזק את הרמה הגבוהה ממילא של חוסר סובלנות בחברה".

  

לוקשנקו העליב בצורה גלויה הומואים וטען שצריך לשלוח אותם לחוות קולקטיביות כדי שיבצעו בהן עבודות ציבוריות.


הם רודפים גם אחר מתנגדי השלטון. מעצר אנשי אופוזיציה במינסק (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
הם רודפים גם אחר מתנגדי השלטון. מעצר אנשי אופוזיציה במינסק(צילום: איי פי)

  

לאחר שנפגש בשנת 2011 עם שר החוץ של גרמניה גידו וסטרוולה, שהוא הומוסקוסאל, הצהיר לוקשנקו את אמירתו המפורסמת כי "עדיף להיות דיקטטור מאשר להיות הומו".

  

לוקשנקו, מעריץ של בריה"מ, דיכא ללא הרף את מתנגדיו והאריך את שליטתו במדינה באמצעות בחירות שלטענת משקיפים מערבים נתפשו כלא-דמוקרטיות. ארה"ב והאיחוד האירופי הטילו סנקציות כלכליות ומגבלות תנועה על הממשלה הבלרוסית מכיוון שדיכאה קבוצות אופוזיציה וכלי תקשורת עצמאיים.

  

כל ניסיון לארגן הפגנה למען זכויות הומואים בבלרוס מפוזר במהירות על ידי המשטרה. אבל בשנה שעברה, הצליחו פעילים לחמוק מהמשטרה על ידי שכירת חשמלית והסעתה ברחבי העיר מינסק בעודה מקושטת בדגלים וכרזות של הקהילה הגאה.

  

חברי GayBelarus מקיימים סמינריים חינוכיים מחתרתיים ופגישות בעיירות קטנות, שבהם סובלים ההומואים עוד יותר. בגרודנה, שם טוען טשיקשניוק שהוא הוכה, מתוכננים כמה סמינרים בחודש זה.

  

"בפעם הראשונה יש להומואים איזו תקווה שהם יכולים לשנות את הקיום השולי שלהם. הם הגיעו למסקנה שהם יכולים להילחם על הזכויות שלהם, אפילו בבלרוס", אמר אנדרושנקה, שמוביל את הארגון למען זכויות הומואים זה שלוש שנים. הדירה השכורה שבה הוא מתגורר עם בן זוגו היא המטה של הארגון והיא מלאה ספרים, חוברות ודגלי הקשת של הקהילה הגאה.

  

אנדרושנקה היה אמור לעזוב ב-2 בפברואר לארה"ב כדי להשתתף בתוכנית למנהיגי חברה אזרחית בחסות מחלקת המדינה האמריקנית. אולם, משטרת הגבול של בלרוס החרימה את דרכונו תחת מה שנראה כתירוץ אבסורדי. לטענת אנדרושנקה, נאמר שהדרכון שלו רשום כאבוד ושהוא עצמו דיווח על היעלמותו.

   

תרגום: טל קוריס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שלטון הפחד. לוקשנקו
צילום: איי פי
מומלצים