שתף קטע נבחר

בורנאט: "חשבתי שבאמריקה אקבל יחס שונה"

הבמאי הפלסטיני עימאד בורנאט, הגיע ללוס אנג'לס כדי לקחת חלק בטקס האוסקר כמועמד עם סרטו "חמש מצלמות שבורות", אך עוכב בשדה התעופה ושוחרר רק בהתערבות מייקל מור, שאמר בראיון: "חבל שאנחנו כאמריקנים מתנהלים כך"

לאורך שנים תיעד הצלם הפלסטיני עימאד בורנאט את קשיי היומיום של תושבי כפרו בילעין והמגבלות שהוצבו על תנועתם על ידי צה"ל. החומר שצילם הפך לסרט בעזרת הבמאי גיא דוידי ושניהם הוזמנו לטקס האוסקר שיתקיים ביום ראשון, ובו הם מועמדים בקטגוריה התיעודית. אבל בורנאט גילה אמש (ג') על בשרו שקשיי התנועה שלו לא נשמרים רק לשטח הגדה המערבית. גם בארצות הברית יש מי שמקשה עליו להתנייד, לאחר שהוא, אשתו ובנו עוכבו במשך שעה וחצי בשדה התעופה בלוס אנג'לס. 

 

 

החדשות הללו דווחו על ידי הבמאי התיעודי הנודע מייקל מור, שהמתין לבורנאט שהוזמן לארוחה חגיגית שאירגן לכל המועמדים הדוקומנטרי וקיבל ממנו סמס ובו הוא מבקש את התערבותו מול נציגי המשרד לביטחון לאומי בשדה התעופה. מור פנה מיד להנהלת האקדמיה האמריקנית לקולנוע, אשר מארגנת את טקס האוסקר ובעזרת יועציה המשפטיים נפתרה הבעיה ובורנאט נכנס בשערי המדינה כשמעכביו מברכים אותו בברכת "ברוך הבא לאמריקה".

 

עוד על "חמש מצלמות שבורות":

  • גם הלב נשבר: אמיר בוגן על "חמש מצלמות שבורות"
  • גיא דוידי מספר על עשיית הסרט "חמש מצלמות שבורות"

     

    בראיון משודר להאפינגטון פוסט דיברו בוראנט ומור על התקרית, אותה הגדיר מור כבושה למוסדות הביטחון הלאומי של ארצות הברית. בחודשים האחרונים בורנאט נכנס לארצות הברית שש פעמים, ושהה בלוס אנג'לס בשבוע שעבר. הפעם הגיע עם אשתו סוראייה ובנו ג'יבריל שאף מופיעים בסרט. באמצעות האייפון שלו הציג בפני פקידי ההגירה את אישוריו, וההזמנה מהאקדמיה האמריקנית לקולנוע, אולם אלו הפתיעו כשטענו כי מסמכים אלו לא מספיקים.

     

    למרות שבורנאט הציע לפקידים לחפש פרטים עליו בגוגל, הם טענו בתוקף כי לפי רישומיהם הוא לא הגיע לארצות הברית בתקופה האחרונה והוא, אשתו ובנו עוכבו למשך שעה וחצי. "כולנו היינו עייפים מאוד ושמו אותנו בחדר גדול עם אפריקנים ואסיאתים שעוכבו גם הם", סיפר בורנאט, ואמר כי הוא רגיל להליכים כגון אלה מסביבתו הטבעית בגדה המערבית, בה הוא מעוכב במחסומים על בסיס יומי.

     

    עימאד בורנאט וגיא דוידי, יוצרי "חמש מצלמות שבורות" (צילום: David Godlis) (צילום: David Godlis)
    עימאד בורנאט וגיא דוידי, יוצרי "חמש מצלמות שבורות"(צילום: David Godlis)

     

    "זה היה שונה מהביקורים הקודמים", הסביר בורנאט, "אנחנו חיים תחת לחץ רב וכיבוש, עם הרבה גבולות והרבה מחסומים, ואז להגיע לארצות הברית ולקבל את אותה ההרגשה ואותו יחס, זה יותר קשה לבני ג'יבריל מכיוון שהוא לא נמצא באותה מדינה. חייתי כך לאורך שנים רבות, בארצי כל חלק בחייך שייך לכיבוש. פלסטינים כמוני מקבלים יחס כזה, ואני מחפש שלום וחופש לילדיי. אני רוצה שיתייחסו אליהם כבני אנוש. לא צריכים להתייחס אלינו אחרת בגלל שאנחנו פלסטינים".

     

    למרות התקרית, ציין בורנאט כי הוא ובני משפחתו "נרגשים להיות באוסקר ולייצג את הסיפור שלי ולדבר על המצב שלנו. זה הדבר הכי חשוב בשבילי". מי שקצת פחות נרגש הוא מור, הידוע כפרובוקטור אנטי-ממסדי וגם הפעם ביקר את הפקידים בשדה התעופה. בנוסף סיפר כי כדי להגיע עד הלום, נדרשו בורנאט ובני משפחתו לצאת לעמאן שבירדן וזאת אחרי שעברו סדרה של בדיקות ומחסומים. מור סיפר כי כשהזמין את בורנאט ודוידי לפסטיבל שלו במישיגן, היוצר הפלסטיני הסתבך עם רשויות הביטחון הישראליות בנמל התעופה בן גוריון - מה שעיכב אותו באופן משמעותי. 

     

    מייקל מור בפסטיבל קאן. בצרפת זה יותר קל? (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
    מייקל מור בפסטיבל קאן. בצרפת זה יותר קל?(צילום: איי פי)

     

    ולמרות כל זאת, מור נשאר חיובי ואופטימי - לפחות בכל הנוגע לסיכויי הסרט לזכות באוסקר. "יש לו סיכוי מצוין, כי הוא אחד הסרטים הטובים של השנה - לא רק הדוקומנטרים. ואני מכיר הרבה אנשים באקדמיה שצפו בו, ופשוט נדהמו והתרגשו. יש לו סיכוי כמו לכל סרט אחר. אני חושב שזה משמעותי ששניים מחמשת המועמדים - 'שומרי הסף' ו'חמש מצלמות שבורות' -מביאים את הסוגיה (של הקונפליקט הישראלי-פלסטיני) למרכז.

     

    וזה מאוד משמעותי שעימאד הפך להיות הבמאי הפלסטיני הראשון שמועמד לדוקומנטרי הטוב ביותר. זה אירוע היסטורי לתעשיית הסרטים הפלסטינית. חבל שאנחנו כאמריקנים, שתומכים בחופש הביטוי ויכולים להתנייע בחופשיות בעולם, מתנהלים כך ומעכבים אדם בשדה התעופה של לוס אנג'לס".


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: MCT
    עימאד בורנאט. אין מנוח
    צילום: MCT
    לאתר ההטבות
    מומלצים