שתף קטע נבחר

לחלץ מהשַד: איך לשלב נכון בקבוק עם הנקה?

הנקה היא המזון הטוב ביותר לתינוק - את זה כולם יודעים. אך לעתים, בין אם בשל חזרה לעבודה או רצון של האם, מגיעה ההחלטה לשלב בינה לבין האכלה מבקבוק. איך עושים זאת מבלי לפגוע בהנקה? רוית בר און, יועצת הנקה בכירה, מסבירה

הנקה היא התזונה המיטבית לתינוק בשנת החיים הראשונה ומומלצת על ידי ארגוני הבריאות בארץ ובעולם. חלב האם מופרש מיד לאחר לידת התינוק,כשלמעשה, גופה של האם מתכונן ומתחיל את ייצור החלב כבר בשבוע 16 להריון.

 

עוד על הנקה:

 

הקולוסטרום הינו החלב הראשוני שמופרש בשלושת הימים הראשונים לאחר הלידה. זהו חלב איכותי מאד שצבעו שקוף צהבהב ומכיל כמות רבה של נוגדנים וחומרי חיסון המותאמים להגנתו הראשונה של הילוד. לאחר כ-3 ימים החלב מתחלף בחלב בשל שזהו חלב שנפחו גדל וצבעו לבן-שמנת, חלב זה גם מכיל חומרי חיסון רבים המגנים על התינוק.

  

להנקה יתרונות רבים גם לתינוק וגם לאמו:

חלב אם מכיל נוגדנים ומרכיבים חיסוניים, המועברים מהאם לתינוק כדי לסייע למאבק בזיהומים, ומכיל את כל הדרוש לצמיחה בריאה.

 

תינוק יונק מפחית את שכיחות העצירות, כאבי בטן ושלשולים, דלקות ריאות, אסטמה, דלקות אוזניים, אלרגיות, הגנה מפני סוכרת וסיכוי נמוך יותר להשמנת יתר בהמשך החיים. כמו כן, מקבל התינוק נוגדנים וחומרי חיסון בחלב המסייעים בבניית מערכת החיסון שלו. האם המניקה מפחיתה את התחלואה בסרטן שד, סרטן שחלות ואוסטאופרוזיס בהמשך החיים. הנקה אף מסייעת בחזרה למשקל על ידי שריפת קלוריות מואצת בכל יום, בכל הנקה הרחם מתכווץ ומתכנס חזרה לאגן.

 

הקשר שבין אם לתינוקה נבנה גם בעזרת הנקה (צילום: sutterstock) (צילום: sutterstock)
הקשר שבין אם לתינוקה נבנה גם בעזרת הנקה(צילום: sutterstock)

 

טיפים שימושיים לאימא המתחילה להניק:
  • הקפידי על תזונה נכונה ובריאה עם כמה שיותר נוזלים.
  • התיישבי במקום נוח, בכיסא עם ידיות, כרית לגב ועל הברכיים.
  • החזיקי בהישג יד את הפרטים הבאים: מטלית לגיהוקים לתינוק, שתיה זמינה בבקבוק מים עם פיית ספורט, חטיפי אנרגיה ופירות יבשים.

 

מה הן הבעיות הנפוצות שאישה נתקלת בהן בזמן ההנקה?
  • פטמות סדוקות וכואבות (הפתרון: אפשרות להשתמש במגן פטמה + רפידות הנקה שמונעות חיכוך עם החזיה)
  • דלקת השד (הפתרון: טיפול אנטיביוטי ומנוחה)
  • שדיים גדושים (פתרון שאיבת חלב כדי לשחרר קצת חלב, קומפרסים קרים בין ההנקות)

 

האם כל אישה יכולה להניק? במה זה תלוי?

שדיים בכל הצורות והגדלים מייצרים חלב, וכמעט כל הנשים יכולות להניק - לעתים פשוט יש צורך במעט זמן כדי לעשות זאת נכון. התייעצי עם המיילדת, יועצת הנקה, אחות טיפת חלב או הרופא אם את זקוקה לעזרה. גם אם היו לך קשיי הנקה עם תינוקך הראשון, נסי שנית עם תינוקך השני. קרוב לוודאי שתגלי שההנקה הרבה יותר קלה בפעם השנייה.

 

איך יודעים אם התינוק קיבל מספיק חלב בכל פעם?

הורים טריים רבים חוששים שתינוקם אינו מקבל די מזון. בהנקה לעתים קשה במיוחד לאמוד את כמות המזון שתינוקך מקבל בכל ארוחה. אם תינוקך נצמד ויונק היטב, אוכל 8 פעמים לפחות במשך 24 שעות, נראה מאושר ובריא, פעיל וערני כשהוא ער, ושבע רצון לאחר הנקה, קרוב לוודאי שהוא/היא מקבלים די חלב.

 

סימנים נוספים של צריכת חלב טובה הם עלייה במשקל ותדירות החלפת החיתולים של התינוק. על אף שתינוקות יורדים במשקל לאחר הלידה, תינוקות יונקים שבים, בדרך כלל, למשקל הלידה שלהם עד גיל שבועיים לערך ואז עליהם לעלות בין 150-250 גרם בשבוע.

  

עלייה במשקל עשויה להתחולל ב"פרצי צמיחה", לכן עדיף שלא לשקול את התינוק לעתים קרובות למדי. אם לתינוקך משקל לידה נמוך (פחות מ 2.5- ק"ג) או אם הייתה לך לידה קשה, עליך לבקש את עזרת המיילדת והרופא שלך בקביעת שגרת הנקה ובדיקת משקל תינוקך בשבועות הראשונים.

 

בשבועיים הראשונים לאחר הלידה, כמות החלב בגוף האם מתאזנת בהתאמה לתינוק, והוא מבסס את ההיצמדות לשד. לכן, בשבועיים אלו חשוב להניק את התינוק בכל פעם שהוא מראה סימני חיפוש הנקה על ידי קולות מציצה, הכנסת ידיו לפיו ובכי. בפרק זמן זה כדאי גם להימנע משילוב של בקבוקים ומוצצים בכדי שהתינוק לא יתבלבל בפתיחת הפה בחיבור לשד לעומת האכלה מבקבוק.

 

כשההנקה מבוססת והאם מניקה בקלות ונוחות והתינוק עולה היטב במשקל, זה הזמן בו מומלץ להתחיל לשלב בקבוק עם חלב אם שאוב שמכיל את כל יתרונות חלב האם בכדי לאפשר לאם המניקה לנוח, לצאת לסידורים או לשתף את האב בטיפול בתינוק.

 

בעת שילוב בקבוק לתינוק חשוב לבחור בקבוק עם פיה רחבה בכדי שהתינוק יפתח את פיו בצורה רחבה על הבקבוק, בנוסף חשוב שפתח הפטמה יהיה דקיק ויזרום חלש ובלי מאמץ בזמן האכלה מהבקבוק. כדאי גם להאכיל את התינוק בתנוחה מוגבהת כשבקבוק מקביל לפה התינוק ולא אנכי לפיו כדי למנוע טפטוף מהיר.

  

להלן טיפים שימושיים שיעזרו לך לשלב הנקה ובקבוק בהצלחה:

  • תנו לאבא, לדודה, לשכנה או לכל אחד שהוא לא אמא להאכיל. כשהתינוק יראה ויריח את אמא, סביר להניח שממנה יסכים לקבל רק הנקה. אם מדובר בתינוק סרבן במיוחד, כדאי אפילו שהאם תצא מן הבית בזמן הזה, שלא תתפתה לשלוף ציצי.

 

  • אם התינוק מסרב, כדאי לתת לאם לנסות ולהאכיל מהבקבוק . יש תינוקות שמוכנים לקחת בקבוק רק מאמם בתור התחלה ואחרי שיתרגלו לבקבוק, תוכלו להעביר את המשימה לכל מתנדב.

 

  • טפטפו מספר טיפות חלב אם על פיו של התינוק. במידה ואמא מאכילה והתינוק עקשן במיוחד, אפשר לנסות לטפטף לו כמה טיפות חלב אם, שיעוררו את התיאבון שלו.

 

  • בחרו בקבוק המיועד ליונקים. אם אתם משלבים בקבוק מההתחלה ובין אם לאחר מספר חודשי הנקה, ישנם בקבוקים שמחקים את פטמת האם ומתאימים יותר ליונקים כמו אוונט נטורל. העדיפו אותם.

 

  • רוית בר און, יועצת הנקה מטעם פיליפס אוונט





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלב אם יכול לסייע לתינוק להילחם בזיהומים
צילום: index open
מומלצים