שתף קטע נבחר

9 סיבות לכך שאת חייבת להניק לפחות עד גיל שנה

חשבת שלא להניק את תינוקך? אולי הההמלצות העדכניות של האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים ישנו את דעתך. על פי ההמלצות הנקה מפחיתה בעשרות אחוזים את הסיכון לדלקות בדרכי הנשימה ובמעיים, אסתמה, צליאק ואף סרטן הדם. "זוהי בחירה בריאותית עבור התינוק, ולא בחירה של אורח חיים", הם מסבירים

נראה שלחלב אם אכן אין תחליף: השבוע פרסם האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים עדכון המלצות בנוגע להנקה, לצד סיכום יתרונות חלב האם במניעת מחלות כרוניות קשות לתינוק ולילד.

 

הצעת החוק לעידוד הנקה בישראל:

 

על פי ההמלצות החדשות, על אמהות להניק את ילדיהן בחצי השנה הראשונה לחיים, ולאחר מכן להוסיף מזונות מוצקים במקביל להמשך ההנקה. המומחים ממליצים להמשיך בהנקה עד שהתינוק בן שנה, בהתאם להמלצות קודמות של ארגון הבריאות העולמי.

 

9 הגנות בריאותיות

"זוהי בחירה בריאותית עבור התינוק, ולא בחירה של אורח חיים", אמר ד"ר ריצ'רד שאנלר, מומחה

לרפואת ילודים ופגים שהיה ממחברי ההמלצות, "אולם רופאי ילדים עדיין לא מצליחים להעביר את המסר באופן מספק לאמהות".

 

אף שההמלצה להניק בחצי השנה הראשונה לחיי התינוק אינה חדשה, מומחי האיגוד אומרים שבהשוואה להמלצות שניתנו בשנת 2005, הפעם ההמלצות קשיחות יותר ומאחוריהן הוכחות נוספות לתרומה לבריאות הילד.

 

על פי העדויות שאספו באיגוד, חלב אם מפחית את שכיחותן של מגוון מחלות, בהן דלקות ריאה, דלקות מעי, צליאק, אסתמה ודלקות עור. הנקה מפחיתה גם את שכיחותו של מוות בעריסה, ומפחיתה ב-15%-20% את שכיחות סרטן הדם מסוג לוקמיה ולימפומה.

 


יתרונות ההנקה במניעת מחלות

יתרונות ההנקה במניעת מחלות
הסכנה בכמה מפחיתה הנקה את הסיכון?
אשפוז בשל זיהום בדרכי הנשימה 72%
זיהום במערכת העיכול 64%
דלקת מעי נמקית 58%-77%
צליאק 52%
מוות בעריסה 36%-45%
מחלות מעי דלקתיות 31%
אסתמה, אטופיק דרמטיטיס ואקזמה 27%-42%
השמנה בגיל ההתבגרות ובבגרות 15%-30%
לוקמיה ולימפומה בילדות 15%-20%

  

ההנחיות קוראות להתחיל בהנקה מוקדם ככל האפשר, בתוך שעות מהלידה. על בתי החולים לאפשר לאם לשהות לצד תינוקה מוקדם ככל האפשר, לאסור חלוקת דוגמיות של תחליפי חלב אם ופרסומים המעודדים לוותר על ההנקה. באיגוד קוראים גם למקומות עבודה להקים חדר הנקה שבו תוכל האם לשאוב חלב או להניק את ילדה.

 

כמה מניקות בישראל?

על פי נתוני משרד הבריאות בישראל, כ-85% מהיולדות בארץ בוחרות בהנקה, שיעור הדומה לזה שבארצות הברית. נשים יהודיות מניקות כ-26 שבועות בממוצע, 12 שבועות מתוכם ללא תוספת מזון ושתייה לתינוק מלבד חלב אם.

 

עד גיל חודש רוב האמהות מזינות את התינוק בחלב אם בלבד, אך בגיל שלושה חודשים 86% מהנשים הערביות ו-70% מהיהודיות מוסיפות במקביל להנקה הזנה באמצעים נוספים. כשהתינוק בן חצי שנה, 62% מהערביות ו-46% מהיהודיות מניקות אך מוסיפות האכלה באמצעים אחרים, וכשהתינוק בן שנה רק 35% מהערביות ו-15% מהיהודיות עדיין מניקות מדי פעם.

 

נשים לאחר ניתוח קיסרי מיניקות פחות: 69% מהנשים היהודיות לאחר ניתוח קיסרי החלו בהנקה, לעומת 85% בלידה רגילה. רוב הנשים מעידות כי ההחלטה להניק נובעת מרצון ליצירת קשר טוב עם הילד. רוב האמהות מפסיקות להניק כיוון שהתינוק בכה ולא רצה להמשיך לינוק, או לאחר שלא היה להן, לדבריהן, מספיק חלב.

 

ככל שהנשים דתיות יותר הן מניקות יותר, הן באוכלוסייה היהודית והן בערבית: 96% מהחרדיות מתחילות להניק לעומת 92% מהדתיות ו-76% מהנשים החילוניות. בקרב נשים חילוניות משך הנקה ממוצע הוא 22 שבועות לעומת 30 שבועות בקרב דתיות ו-33 שבועות בקרב חרדיות.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להתחיל בהנקה מוקדם ככל האפשר, בתוך שעות מהלידה
צילום: index open
מומלצים