שתף קטע נבחר

כנס חירום בכנסת: אלפים יפוטרו אם כי"ל תימכר

חברי כנסת, ראשי רשויות בדרום והעובדים מנסים לעצור את מכירת כימיקלים לישראל לפוטאש הקנדית. הזהירו כי הקנדים יעבירו את רוב ייצור האשלג והברום לצד הירדני של ים המלח, שם העובדים מרוויחים 300 דולר לחודש לעומת 3,000 דולר בישראל. ביצוע העיסקה מחייב את הסכמת הממשלה

המאבק הציבורי נגד מכירת השליטה בכי"ל (כימיקלים לישראל) לענקית האשלג הקנדית פוטאש עובר לכנסת. בכנס חירום שנערך היום (ד') במשכן נקראו כל סיעות הבית לנהל מאבק משותף ומלוכד נגד העסקה גם אחרי הקמת הממשלה, ללא הבדל בין קואליציה לאופוזיציה.

 

כי"ל - כתבות נוספות:

 

דוברי רוב הסיעות הסכימו לתת יד למאבק כדי ללחוץ על הממשלה לשים קץ לעסקה. הפגנה של עובדי כי"ל מול הכנסת שנועדה להיום, נדחתה בינתיים בעקבות הכנס.

 

מפעל כי"ל בים המלח (באדיבות עמירם פליישר יחסי ציבור) (באדיבות עמירם פליישר יחסי ציבור)
מפעל כי"ל בים המלח(באדיבות עמירם פליישר יחסי ציבור)

 

ארמונד לנקרי, יו"ר ועד העובדים של מפעלי ים המלח - הראשונים שעלולים להיפגע מהעברת השליטה - וח"כים אמרו בכנס כי הודעת פוטאש מאמש על הקפאת המשא ומתן עם הממשלה, היא "זמנית וטקטית עד לאחר הקמת הממשלה החדשה". הם קיבלו את הרושם הזה משתיקת ראש הממשלה נתניהו והאיפול שהטילו על המגעים משרדי ראש הממשלה, האוצר והתמ"ת. "אם נירדם בשמירה, יגנבו לנו את הסוסים", הזהיר ח"כ עמרם מצנע (התנועה), לשעבר ראש עיריית ירוחם.

 

פוטאש מחזיקה היום 13.9% ממניות כי"ל ומבקשת להגדיל את אחזקותיה ל-25%, שיתנו לה את השליטה בחברה. המדינה מחזיקה בכי"ל ב"מניית זהב", מה שמחייב את פוטאש לקבל את הסכמת הממשלה לעסקה.

 

עובדי כי"ל וראשי הרשויות המקומיות בנגב חזרו והזהירו את הכנסת שהעברת השליטה עלולה לאפשר לקנדים להעביר את רוב ייצור האשלג והברום לצד הירדני של ים המלח, שם פועלת פוטאש. זאת עקב פערי שכר העובדים - 300 דולר לעובד לחודש בירדן לעומת 3,000 דולר בישראל.

 

סגן שר האוצר יצחק כהן אמר במליאת הכנסת לאחר כנס החירום כי לממשלה לא הוגשה שום בקשה של חברת פוטאש הנוגעת להגדלת אחזקותיה בכימיקלים לישראל, ואם תוגש בקשה זו היא תישקל משרדי האוצר והתמ"ת בהתאם למהות מניית הזהב שברשות הממשלה לשמירת האינטרסים של המדינה.

 

סגן השר כהן השיב לשאילתה דחופה של ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) מהי עמדת הממשלה בנושא העסקה ואם התקיימו עליה דיונים. סגן השר חזר וציין את התנגדותו העקרונית בעבר להפרטת כי"ל. ח"כ כהן ביקש הבהרה וציין כי העסקה עומדת בניגוד לתקנון החברה המחייב את המדינה לשמור על האינטרסים החיוניים שלה בניצול אוצרות הטבע שניתנו לחברה בזיכיון. סגן השר חזר על תשובתו הלקונית שלא התקבלה שום בקשה.

 

"סטירת לחי לכל איש במדינה ובנגב בפרט"

את מאבק הכנסת מובילים הח"כים מאיר כהן (יש עתיד) ואבישי ברוורמן (עבודה). כהן, לשעבר ראש עיריית דימונה, בה מתגוררים רוב העובדים בתעשיות ים המלח, אמר כי העסקה תהווה "סטירת לחי לכל איש במדינה ובנגב בפרט, שתעיד כי ישראל היא מדינת עולם שלישי". הוא הדגיש כי חברת כי"ל רווחית ולא כושלת ו"אין סיבה כלכלית שתעבור לשליטת גוף השולט על ייצור האשלג בעולם". הוא קרא בראש וראשונה לנתניהו להפר את שתיקתו ולהשמיע קול לעצירת המהלך.

 

ברוורמן, לשעבר נשיא אוניברסיטת בן-גוריון ודירקטור חיצוני בכי"ל, הזהיר כי התנהלות הממשלה סביב העסקה לא מבשרת טובות לאזרחי ישראל, הבעלים הטבעיים על אוצרות הטבע של המדינה. "הממשלה דואגת רק להכנסותיה ברבעון הבא ומאפשרת לקנדים לקחת את הכסף ולברוח. המעבר משליטה ישראלית לידיים זרות השולטות על כל האשלג הימי היא משיקולים צרי אופק שנועדו רק לסתימת הבור התקציבי שנוצר מניהולה הכושל".

 

ברוורמן הוסיף והזהיר: "ישראל שווה לקנדים כקליפת השום. אם הפקת האשלג בירדן משתלמת יותר, הם יפקירו את העובדים הישראלים שישלמו את מלוא המחיר אם הממשלה תחליט שיותר חשובים לה כמה מיליארדים היא תקבל מיד מהעסקה כדי לאזן את התקציב הבא".

 

גם במישור רותם ייפגעו העובדים 

ראש עיריית דימונה אלי ברנשטיין הוסיף כי "המיליארדים ילכו לביטוח הלאומי כדי לשלם את דמי האבטלה לאלפי העובדים שייפלטו כתוצאה מהעסקה". לדבריו, שר האוצר שטייניץ מתנגד לעסקה ודורון כהן, היום מנכ"ל האוצר, עצר ניסיון קודם של פוטאש לפני שנתיים כשעמד בראש רשות החברות הממשלתיות.

 

ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה) העיתונאי שעמד מאחורי הסרט "שיטת השקשוקה" על עסקי האחים עופר (בעלי כי"ל), ציין כי העברת השליטה לקנדים עלולה להיעשות בעיתוי גרוע לשוק האשלג העולמי שבו משתלטים הגדולים על הקטנים. הוא גילה כי ניסיון רוסי לקנות את פוטאש סוכל בהתנגדות ממשלת קנדה, אשר צריכה לשמש לקח לממשלת ישראל שרוצה להרוויח 8-5 מיליארד שקל בטווח קצר ולהפסיד בטווח ארוך את התמלוגים שהיא מבקשת להעלות. "אם הקנדים ישתלטו היא תצטרך לחפש את הכסף", אמר רוזנטל, ותבע מהממשלה לגלות שקיפות במהלכיה.

 

דוברים אחרים בכנס הזהירו שהעברת השליטה תפגע לא רק ב-1,500 העובדים של מפעלי ים המלח אלא גם ב-5,000 העובדים במפעלי הפוספטים במישור רותם, ליד המכתש הקטן.

 

ח"כ איתן כבל (עבודה) התריע שהקמת הממשלה עלולה לפצל את הכוחות הפוליטיים בהטלת משמעת קואליציונית על הסיעות שישבו בממשלה. "דרושה התחייבות של כל הסיעות להמשיך במאבק כי אם לא נהיה מאוחדים ונחושים, לממשלה לא תהיה ברירה אלא להיכנע לקנדים".

 

בכנס החירום הוצג נייר עמדה נגד העסקה של עמותת אדם טבע ודין והתנועה לאיכות השלטון. נכתב בו בין השאר כי "המיזוג הפוטנציאלי בין פוטאש לכי"ל איננו משרת את האינטרס הציבורי הישראלי כבר במתכונתו הנוכחית. הוא מונע ממניעים פרטניים של החברה לישראל ומנוגד לתקנון כי"ל ורוח הוראות חוק הריכוזיות. הגופים דורשים להתנות את העברת השליטה לפחות בהגדלת התמלוגים לשיעור תמלוגי הגז הטבעי, בהתחייבות שהזיכיון יפוג במועדו המקורי (2030) ללא אפשרות הארכה, ובהטמעת אינטרסים סביבתיים ציבוריים". עמדה זו נשלחה לממשלה אך נתקלה בשתיקה.


פורסם לראשונה 27/02/2013 12:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל כימיקלים לישראל בים המלח
באדיבות עמירם פליישר יחסי ציבור
מומלצים