שתף קטע נבחר

בולענים מסביב לעולם: ממש חור המקום הזה

ישראלים מכירים בולענים בעיקר בים המלח. אבל הטרגדיה שקרתה בפלורידה בשבוע שעבר, שבה נפל אדם לבולען בביתו, גרמה להתעניינות רבה בתופעה המפחידה והמרהיבה כאחד. הנה כמה בולענים מהיפים שיצר הטבע בעולם

רוב הבולענים נפערים בקרקע באופן פתאומי, אך הם חלק מתהליך טבעי שקורה בעיקר בסביבת סלעי גיר. הטרגדיה שזעזע את תושבי פלורידה בשבוע שעבר, הקפיצה את כמות החיפושים של המילה "בולען" (Sinkhole) בגוגל במאות אחוזים.

 

בישראל מכירים את תופעת הבולענים המסוכנים כבר זמן רב באיזור ים המלח (אם כי היא קשורה ישירות להתייבשותו המהירה של ים המלח ולא לסלעי גיר).

 

בולענים לעיתים נפערים בקרקע באופן פתאומי ויש כאלו שגדלים לאיטם, כך או כך הם חלק מתהליך בליה טבעי ותת קרקעי. בולענים נוצרים באיזורים שבהם האדמה מורכבת מסלעים מסיסים, כגון סלעי גיר, פחם ושכבות מלח. כאשר מי התהום זורמים דרך סלעים אלה, הסלעים מומסים ונסחפים הלאה. לאחר מכן נשאר חלל ריק ושכבה עליונה חלשה ובשלב מסויים השכבה המכסה קורסת כלפי מטה וכך נוצר בולען.

 

מעבר לבעיות הבטיחותיות שבולענים יוצרים, קיים גם צד אחר לחללים הללו שמפעם לפעם מתפרצים מבטן האדמה. אולי יפתיע לשמוע שברחבי העולם ישנם גם בולענים תת-מימיים ובולענים על פסגות הרים, בולענים שהם בריכות רחצה ובולענים שהם מוקדי משיכה לחובבי ספורט אקסטרים ואפילו בולענים שנחשבים לקדושים. הנה כמה מהם.

 

בולענים תת-מימיים

החור הכחול. לרובנו צמד המילים הללו יזכיר כנראה את החור הכחול שבסיני, אבל בצידו השני של העולם, לא רחוק מחופיה הקריביים של בליז, שוכן חור כחול אחר בעל שם זהה ומימדים גדולים הרבה יותר.

 

עוד טיולים מיוחדים בערוץ התיירות:

 

נטיפים שנמצאו בקרקעיתו של החור הכחול של בליז, מעידים על כך שבעברו החור היה בכלל מערת נטיפים עילית ורק במרוצת הזמן שקע תחת המים וכיפת המערה קרסה לקרקעיתו.

 

החור הכחול שבסיני גם הוא בולען תת-מימי וגם נחשב לאחד המקומות המסוכנים ביותר בעולם לצלילה.

 

באים לצלילה? בולען החור הכחול בבליז ()
באים לצלילה? בולען החור הכחול בבליז

 

בולען שהוא בריכה

אולי אחד הבולענים היפים ביותר בעולם נמצא דווקא בשכנה הדרום-מזרחית של ערב הסעודית, עומאן. על רקע המדבר הצהוב והיבש, הבריכה עם מי הטורקיז הבוהקים יוצרת ניגודיות מהפנטת.

 

המים בבולען זה נובעים ממעיין בבסיסו של הבולען, אך בנוסף הוא מחובר בתעלה תת-קרקעית למפרץ עומאן שנמצא רק חצי קילומטר מזרחה. הצבע הייחודי והעשיר מתקבל, בין השאר, הודות לעירבוב התמידי של מי הים והמים המתוקים הנובעים מהמעיין.

 

קצת חבל שישראלים כבר לא מורשים לבקר בעומאן (הייתה תקופה קצרה שבה לישראלים כן הותר לבקר במדינה, עד שהושעו היחסים הדיפלומטים עם תחילתה של האינתיפאדה).

 

נווה מדבר בטורקיז. הבולען בעומאן (צילום: MattKingston Attribution-Share Alike) (צילום: Attribution-Share Alike ) (צילום: Attribution-Share Alike )
נווה מדבר בטורקיז. הבולען בעומאן (צילום: MattKingston Attribution-Share Alike)

 

הבולען הקדוש

במקסיקו קוראים להם סֵנוֹטֶה ועל פי רוב הם מוצפים במי גשמים. השם הגיע משפתם של בני המאיה וניתן לתרגמו כ"באר". בעבר בני המאיה האמינו כי מעבר למקור מים, אותן בארות הם השער לעולם הבא ומקום מושבם של אלי הגשם.

 

בעתות של בצורת הושלכו חפצי נוי, תכשיטים ופולחן אל הבולענים ובמקרים מסויימים גם קורבנות חיים, אשר סיימו את חייהם בטביעה.

 

השער לעולם הבא ומקום מושבם של אלי הגשם? הבולען קדוש (צילום: Emil Kehnel) (צילום: Emil Kehnel)
השער לעולם הבא ומקום מושבם של אלי הגשם? הבולען קדוש(צילום: Emil Kehnel)

 

בולען שבו תכשיטים ועצמות אדם

אחד הבולענים הקדושים ביותר והמפורסמים ביותר הוא הסנוטה הקדושה של צ'יצ'ן איצה. ב-1894 אדוארד תומפסון, קונסול ארצות הברית

בחצי האי יוקטן במקסיקו, קנה את השטח שבו שכן הבולען הקדוש, וכחוקר חובב הציב מעין מנוף והחל במלאכת שליית החפצים מקרקעיתו.

 

בשלב מסויים המנוף לא הצליח לשלות עוד חפצים ותומפסון רכש חליפת אמודאים, שבה ירד אל הסנוטה פעמים רבות. מ-1904 ועד 1911 העלה תומפסון קרוב ל-30 אלף חפצים שונים מהסנוטה, בינהם תכשיטי זהב, ירקן (ג'ייד) וטורקיז וגם עצמות אדם בוגרים וילדים.

 

כ-30 אלף חפצים הוצאו מהסנוטה. צוללים בבולען המקסיקני (צילום: Riviera Maya ) (צילום: Riviera Maya )
כ-30 אלף חפצים הוצאו מהסנוטה. צוללים בבולען המקסיקני(צילום: Riviera Maya )

 

בולעני אקסטרים

בולענים מטבעם הם מסוכנים, נפערים ללא התראה מוקדמת ומסכנים את המתהלכים על פני האדמה. אך יש לא מעט חובבי ריגושים שדווקא נמשכים אל הבולענים ואל מה שיש להם להציע.

 

עקב העובדה שרוב הבולענים מתמלאים במי גשמים או במים שנבעו וסוננו על ידי סלעי גיר, המים יהיו בדרך כלל צלולים מאוד ובקרקעיתם של הבולענים המוצפים יהיו קיימות לרוב גם מערכות מסועפות של מערות נטיפים שקועות ותת-קרקעיות.

 

צוללני אקסטרים רבים מצאו את מותם בחקר מערות מסוג זה. מעבר לצלילה קיימים בולענים כמו מערת הסנוניות במקסיקו שבה הצליחו להנחית כדור פורח.

 

טיינקונג ("בור-השמים" בסינית) בחבל סצ'ואן שבסין הוא אטראקציה רצינית לצנחני-אקסטרים (Base Jumpers) טיינקונג הוא אחד הבולענים העמוקים בעולם ומגיע לעומק של כ-610 מטר (תחשבו על ארבעה מגדלי עזריאלי עומדים אחד על השני). טייקונג נחשב לאחד הבולענים הגדולים בעולם.

 

הצליחו להנחית כאן כדור פורח. מערת הסנוניות ()
הצליחו להנחית כאן כדור פורח. מערת הסנוניות

 

אז... בולענים... איזה שם מגושם ולא הולם לתופעה כל כך מרתקת, פראית ומסוכנת.

 

הכותב הוא העורך הראשי של אתר Amazing Places on Earth

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים