שתף קטע נבחר

שטייניץ מסכם: המצב הכלכלי יציב, לא פתרנו הכל

שר האוצר יובל שטייניץ מסכם קדנציה ושופע מחמאות לפעילות הממשלה: "המדינה היחידה שלא נפגעה מהמשבר עברה לתקציב דו-שנתי וזכתה לשבחים בינלאומיים". למחליפו במשרד הוא מייעץ: "אסור לשר האוצר להיכנע ללחצים במיוחד של ועדי עובדים, בעלי הון והלכי רוח בכנסת ובתקשורת"

שר האוצר היוצא, יובל שטייניץ, אמר הבוקר (ב') לוועדת הכספים כי התקציב הבא יהיה בינתיים דו-שנתי, כפי שראש הממשלה, בנימין נתניהו, והוא החליטו, "אלא אם הממשלה ושר האוצר החדשים יחליטו אחרת". שטייניץ הוסיף: "התקציב הבא לא יהיה פשוט, ייעשה בו קיצוץ של מיליארדים. הממשלה והכנסת יצטרכו לבחור בחיים לא פשוטים, כדי שהכלכלה הלאומית תמשיך לפרוח. הצמיחה יכולה להיות 4% אם ננהג באחריות, וזה תלוי רק בנו".

 

 

בהופעה אחרונה בוועדה, במסגרת תפקידו כשר האוצר, קרא שטייניץ "לעזור לשר האוצר הבא כמו שעזרתם לי בהבנה ובשיתוף פעולה". הוא סיכם את הקדנציה שלו באומרו: "המשברים לא פסו מהעולם. המשבר העולמי נמשך. מדינות נמצאות על סף פשיטת רגל כלכלית והמוני מובטלים. גם אנחנו ניצבים לפני אתגרים לא פשוטים, אבל במצב שהכלכלה הלאומית שלנו נמצאת בדינמיקה חיובית ובאבטלה נמוכה. המשימה העיקרית היא לדאוג קודם כל ליציבות המשק והמשך צמיחתה של כלכלת ישראל".

 

השר היוצא הדגיש כי במציאות הזאת "צריך להפוך את מבנה התקציב הדו-שנתי בחוק למבנה קבוע במקום להאריך את תוקפו בהוראות שעה לשנתיים כל אחת. אפשר להתווכח עליו אבל צריך לשפר אותו בתיקונים בהתאם למציאות. המתנגדים העקרוניים צריכים להביא בחשבון כי המדינה היחידה שלא נפגעה מהמשבר, עברה למתכונת הדו-שנתית ובעקבותיה שיפרה את מצבה, וזכתה לשבחים בינלאומיים. מותר למבקרים לחשוב אחרת אבל לא תזיק להם קצת ספקנות, ובעיקר לימוד יסודי של הנושא".

 

"גם בליכוד יש מה לתקן". שטייניץ וגפני בישיבה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"גם בליכוד יש מה לתקן". שטייניץ וגפני בישיבה(צילום: גיל יוחנן)

 

השר גם ציין בהקשר זה כי "התקציב הדו שנתי לא תרם רק ליציבות אלא גם לזרימת ההשקעות. כשנכנסתי לתפקיד ב-2009 ההשקעות ירדו ב-5%. ב-3 השנים האחרונות הן גדלו ב-38% שהוא השיעור הגדול ביותר מכל מדינות המערב. זה גם הפרמטר המרכזי שהוסיף למשק עשרות אלפי מקומות עבודה, גידול של 10%, הוריד את האבטלה ב-3% ל-6.5%. וסייע להתמודדות עם המשבר העולמי".

 

את תקופתו הוא סיכם כך: "בכלכלה הכול תלוי במבחן התוצאה. קיבלנו משק בצמיחה שלילית 2.4%, והיום 3.1%. זרימת הגז הטבעי תתרום חצי אחוז צמיחה. דירוג האשראי עלה מ-A ל-A+ מה שהוריד את הריבית על האשראי שהמדינה מגייסת בחו"ל ומעיד על האמון בעולם בכלכלת ישראל.

 

"הצריכה הפרטית לנפש - רמת החיים - גדלה ב-6%, גידול משמעותי מ-58.8 אלף שקל ל-67.7 אלף שקל לנפש. ישראל היא המדינה היחידה שרשמה עליה בקטע הזה. לפי מדד הפערים הבינלאומי (מדד ג'יני) הפערים החברתיים בישראל הם במגמת ירידה. בסך הכול המצב הכלכלי חזק ויציב מכפי שהיה לפני 4 שנים".

 

ברוובמן: "חצי אמת גרועה משקר"

חברי הוועדה הרעיפו שבחים על תפקוד השר (במענה למחמאות שלו על שיתוף הפעולה שהוא שכה מהוועדה) אבל לא חסכו דברי ביקורת. ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) אמר, "בהצגת ההצלחות שלך. חצי אמת גרועה משקר. הצגה לפי נתונים לא מספיקה אם לא מתייחסים לבעיות החברתיות. עובדה שהצמיחה לא מחלחלת למטה והתקציב לא פתר את הפערים ואי השוויון. התקציב הדו שנתי הצליח רק לדכא את הכנסת. אבל אצלך נרדמו בשמירה וכשהתעוררו גילו בור תקציבי".

 

ח"כ עמיר פרץ (התנועה) הוסיף: "היתה חלוקה שגויה של פירות הצמיחה. אחרת, מדוע עלה מספר העובדים שירדו מתחת לקו העוני? האם שכר המינימום לא נמוך מדי? ומדוע לא נהגת כלפי הטייקונים שמבקשים לעשות תספורת למשקיעים באגרות חוב, באותה אחריות לאומית ואומץ הלב שהפגנת בחוק שישינסקי"?

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שהתנגד לתקציב הדו שנתי, הודה כי כל התחזיות הפסימיות ערב הקדנציה אכן התנפצו אבל הצד החיובי שמבטא השר לא הובן בחברה הישראלית.

 

השר לא הגיב לכל ההערות והשאלות, כמו הסיבות ליצירת הגירעון הענקי ו"בעיית הדיור שלא הצלחנו לתקן והיא מחכה לממשלה הבאה". הוא אמר: "לא פתרנו את כל הבעיות. לא תיקנו כל מה שטעון תיקון, אבל לפחות הצלחנו בתקופה הכי קשה לכלכלה הלאומית לשמר אותה ולחזק אותה.

 

"הצמיחה כן מחלחלת למטה. כי מה היה קורה אם לא היתה צמיחה? היינו באבטלת המונים והנפגעים היו קודם החלשים. נכון שהפערים עדיין גבוהים וחייבים לצמצם את הפערים אבל אסור לשפוך את התינוק עם האמבטיה, לא לפגוע בכלכלה ולזכור את מגמת הצמצום עקב הגידול בתעסוקה, העלאת שכר המינימום והנהגת מס הכנסה שלילי. המדינה עוזרת קודם למי שמתאמץ לעזור לעצמו".

 

לשר האוצר הבא אמר השר היוצא: "אסור לשר האוצר להיכנע ללחצים במיוחד של ועדי עובדים, בעלי הון והלכי רוח בכנסת ובתקשורת. עליו לפעול רציונלית. שר נבון צריך להיות מוכן להקשיב אבל בלי פניות פופוליסטיות". עצתו לח"כים חדשים בעלי השכלה וניסיון: "אל תלכו שולל אחרי הישגים בתקשורת ואל תהיו גסי רוח ובוטים כדי להשיג כותרות. גם בליכוד יש מה לתקן בקטע הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"הצמיחה כן מחלחלת למטה". שטייניץ בוועדה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים