שתף קטע נבחר

טיילת חדשה בת"א: הקיץ יהיה יותר צפוף בחוף?

חשבתם שהחוף של תל אביב לא יכול להיות דחוס יותר? תחשבו שוב. תושבים ופעילי סביבה טוענים, כי הטיילת שנסללת בימים אלה תגזול חלק ניכר מהשטח החולי שמיועד לנופשים, ואף תהרוס את החופים לחלוטין. מחר תתקיים צעדת מחאה - וזה לא המאבק היחיד בסביבה. בעיריית ת"א דוחים את הטענות

אם גם לכם יצא להידחס בין ההמונים שגודשים את חופי תל אביב בעונת הרחצה, דעו כי הם עלולים להיות בקרוב צפופים אף יותר: תושבים ופעילי סביבה מתריעים שטיילת חדשה שנסללת בימים אלה, תצמצם בצורה ניכרת את השטח החולי של החופים העמוסים ממילא. היום (ו') בצהריים הם יקיימו צעדת מחאה שלישית במספר לאורך החופים, בדרישה לעצור את העבודות.

 

עוד בנושא איומים על החופים והשטחים הפתוחים:

 

מדובר בתוכנית לשיפוץ הטיילת, מהמרינה עד הדולפינריום, שהעבודות עליה כבר החלו בין פרישמן לגורדון ובהמשך יורחבו דרומה. מתנגדיה, שהתאגדו תחת ועד פעולה בשם "מצילים את חוף תל אביב", קובלים כי בפועל, היא תרחיב את שטח הטיילת לכיוון מערב באופן שיכפיל את שטחה במקומות מסוימים ואף הרבה יותר.

 

במטה מזהירים כי במקומות מסוימים עתיד השטח שיכוסה בבטון להשתרע על 20 מטר. מעבר לנגיסה במרחב שמשמש את המתרחצים - הם גם חוששים מפני נזקים בלתי הפיכים של כליאת חול וסחיפתו אל הים, מה שעלול להביא להצרת רצועת החול עד להעלמותה כליל עם הזמן.

 

עבודות שיפוץ הטיילת (צילום: חנה קופרמן) (צילום: חנה קופרמן)
עבודות שיפוץ הטיילת(צילום: חנה קופרמן)

 

"בכל מקום שיוצקים בטון על החוף במרחק של פחות מ-100 מטר מקו המים נוצרת כליאה של החול, הוא נסחף פנימה למים ותוך 15 שנה אין חוף", מסבירה נעמית מור חיים, חברת ועד הפעילים. "זה קרה בכל העולם וגם בארץ, ביפו ובחוף הילטון למשל". הוא מוסיפה כי הם לא מתנגדים לתוכנית בכללותה, אך יש להתאים אותה לתנאים בשטח.

 

יש לציין כי בעיריית תל אביב מנמקים את הצורך בביצוע העבודות בין היתר, בצורך להנגיש את החוף לנכים. טענה זו גם הוצגה לאחרונה על ידי עירית הרצליה, שביקשה לבנות טיילת בחוף זבולון, אולם התוכנית בוטלה בעקבות עתירה שהגישו נגדה התושבים. 

 

גם במקרה של תל אביב, התושבים אינם מקבלים את הנימוק. "מדובר בגזל מציבור המתרחצים לטובת תשתיות עבור נכסים שיניבו רווחים לקופת העיר ולזכייני העיריה", הם אומרים. "אפשר להנגיש חוף לנכים בלי לשפוך בטון ולהרוס את החוף". הצעדה תחל בשעה 14:00 בחוף פרישמן ותתקדם לכיוון דרום.

 

חזון: שמורת תל-אביב

קצת צפונה משם, תושבים ופעילי סביבה מוטרדים מתוכנית נוספת: פיתוח המתוכנן בשטחי רכס הכורכר של תל ברוך, במסגרת תוכנית "הגוש הגדול" בצפון-מערב תל אביב (תכנית 3700). התושבים, שהתאגדו תחת "המטה להצלת רכס החוף האחרון בתל-אביב", קוראים לבטל כליל את הפיתוח המתוכנן בחלקה המערבי, באופן שיאפשר לשמור על השטח פתוח.  

 

תוכנית הגוש הגדול (הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין אדריכלים בע"מ) (הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין אדריכלים בע
תוכנית הגוש הגדול(הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין אדריכלים בע"מ)

 

התוכנית, שמתגלגלת כבר שנים ארוכות במוסדות התכנון, כוללת כ-12.5 אלף יחידות דיור. בעיריה מסבירים שהיא כבר עברה שינויים והתאמות שמתחשבות בשטח ושומרת על חלקו פתוח, אולם מתנגדיה מבקשים לבטל כליל את הפיתוח המתוכנן ברכס, שכולל חניונים, מוקדי מסחר ופארק. במקום זאת הם מבקשים להכריז עליו כעל שמורת טבע, שכבר נמצא לה גם שם: "שמורת תל אביב".

 

התושבים הגישו התנגדות לתוכנית שנדחתה, ובהמשך הגישו ערר, שנידון אתמול (ה') במועצה הארצית לתכנון ובנייה, לצד עררים נוספים בהם של בעלי קרקע ותושבים המתגוררים בסמוך לשטח התוכנית.  

 

בחוץ התקיימה הפגנה של תושבים שנשאו שלטים דוגמת "איכות חיים זה טבע לילדים" ו"חוף הים הוא של כולם". עמדתם אף מגובה בתמיכתו של עזריה אלון, מייסד החברה להגנת הטבע וזוכה פרס ישראל, שהופיע בפני המועצה והסביר על חשיבות השטח. כעת כולם ממתינים להחלטה, שעתידה להתקבל בעוד כחודש.

 

במטה מדגישים כי מדובר באחד השטחים הפתוחים הבודדים באזור האורבני הצפוף, שמשופע במינים נדירים של חי וצומח. "אנו קוראים לאזור שמורת תל אביב בגלל הערכיות הגבוהה שלו והחשיבות שבשמירה עליו כפראי וטבעי, בעיקר לדורות הבאים", מסבירה עו"ד גלית סמואל, חברת המטה.  

 

ההפגנה מחוץ לדיון במועצה הארצית (צילום: דניאל ברקוביץ) (צילום: דניאל ברקוביץ)
ההפגנה מחוץ לדיון במועצה הארצית(צילום: דניאל ברקוביץ)

 

"אנו טוענים שנפל פגם מהותי בהליך התכנוני וכי למתכננים לא היה מידע על עושר המינים ויחודיות המקום", היא מוסיפה. "אנו לא מתנגדים לבינוי, אך אפשר גם לבנות בלי להרוס את נכסי הטבע, למשל לצופף ולתכנן מחדש את התוכנית. גם העובדה שדה דב אמור להתפנות אמורה להוות שיקול".

 

חופים נוספים תחת איום הפיתוח

שני המאבקים הללו זוכים לסיוע מצידו של "הפורום הישראלי לשמירה החופים", גוף שמאגד התארגנויות הפועלות לשמירה על חופים בכל הארץ. חנה קופרמן, מרכזת הפורום, מספרת כי מזכירה כי בימים אלה נשקפים עוד לא מעט איומים לחופי ישראל.

 

בין היתר היא מדגימה את האיום שנשקף לחופי בת ים מתוכנית לבניית גורדי שחקים במרחק של פחות מ-100 מטר על קו החוף, וכן תוכנית כפר הנופש בפלמחים, ששבה לאיים לאחרונה על השטח ושההכרעה בגורלה נדחתה לדיון בוועדה הארצית.

 

תוכנית נוספת ששבה לאחרונה לשולחן הדיונים, היא כפר הנופש המתוכנן בעורפו של חוף נחשולים, שכבר הוסרה באישור הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז חיפה ביולי האחרון, אולם צפויה לעלות שוב לדיון לאחר שמינהל מקרקעי ישראל, משרד התיירות ומשרד השיכון הגישו נגדה ערר. הדיון בערר נדחה לאחרונה לתחילת החודש הבא.

 

עיריית תל אביב: הטענות לא נכונות

מעיריית תל אביב נמסר בנושא סלילת הטיילת: "התכנית כוללת חיבור והנגשת הטיילת, שעד כה הייתה מנותקת מהחוף, במדרגות וספסלי עץ שירדו לכיוון החוף ויאפשרו גישה לנכים לטיילת במישור החוף וכן ישיבה ומבט על הים. 

 

"כל הטענות על פגיעה בחוף אינן נכונות. טענות בסגנון דומה נשמעו גם בשיקום כיכר הבימה, מוזיאון ת״א, מתחם התחנה ועוד, אולם התוצאות מדברות בעד עצמן. כך יהיה גם במקרה זה כאשר תסתיים העבודה. יצויין כי מדובר בתכנית שעברה הליך שיתוף ציבור ארוך ומקיף".

 

באשר לפיתוח ברכס תל ברוך נמסר: "בדומה לפעילים ולארגונים הסביבתיים, עיריית תל -אביב יפו מכירה בחשיבותו של רכס הכורכר ורואה בו נכס אקולוגי ייחודי, שיש לפעול לשימורו בצורתו הטבעית.  

 

"חשוב להדגיש כי בניגוד לטענות, תכנית 3,700 מסדירה את שימור הערכים הסביבתיים באמצעות הקמת הפארק החופי, מאחר והמצב התכנוני שקדם לה הגדיר את השטח כמיועד לבנייה. התכנית עברה את כל הבדיקות והתהליכים הנדרשים כדי להבטיח את האיזון הראוי בין ערכים סביבתיים לבין צרכי הפיתוח".


פורסם לראשונה 14/03/2013 21:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חופי ת"א. צפופים ממילא
צילום: יריב כץ
צילום: באדיבות וועד הפעולה ״מצילים את חוף תל אביב״
הפגנה נגד הטיילת בשבוע שעבר
צילום: באדיבות וועד הפעולה ״מצילים את חוף תל אביב״
מומלצים