שתף קטע נבחר

התרסה צפון קוריאנית: "פותחים מחדש את הכור"

המשבר רק מחריף: המדינה המבודדת הודיעה כי תחדש פעילות בכל אתרי הגרעין, ובכלל זאת במתקני העשרת האורניום ובכור שהושבת ב-2007. הרודן קים ג'ונג און נאם לראשונה מאז שהכריז על מצב מלחמה מול דרום קוריאה: "גרעין - ערובה לשלום"

רודן צפון קוריאה מנסה במילותיו להרגיע מעט את המתיחות, אבל פעולותיו רק מגבירות את החשש: הבוקר (יום ג') דיווחה סוכנות הידיעות הממלכתית של צפון קוריאה KCNA כי המדינה הקומוניסטית המבודדת תחדש את הפעילות בכל מתקניה הגרעיניים, כולל באתר יונגביון, שהושבת בשנת 2007. זמן קצר לפני כן פורסם נאומו של הרודן הצעיר קים ג'ונג און, שאמר כי "נשק גרעיני הוא ערובה לשלום".

 

הסלמה בחצי האי קוריאה:

ארה"ב שלחה מטוסי קרב חמקניים לדרום קוריאה

צפון קוריאה הכריזה על "מצב מלחמה" מול הדרום

 

הודעת סוכנות הידיעות הרשמית, שמצטטת את דובר סוכנות הגרעין בצפון קוריאה, מבהירה כי המדינה תפתח מחדש את הכור הגרעיני ביונגביון וכן את מתקני העשרת האורניום. בהודעה נאמר גם כי אתרי הגרעין ישמשו הן לחשמל - וגם לצרכים צבאיים.  

 

לראשונה מאז שיא המשבר הנוכחי וההכרזה כי צפון קוריאה נמצאת במצב מלחמה מול שכנתה דרום קוריאה, נאם קים והתייחס לנשק הגרעיני של ארצו. "העוצמה הגרעינית שלנו היא ערובה לריבונות שלנו", אמר המנהיג בן ה-30 וטען כי הנשק הגרעיני שברשות מדינתו נועד להרתיע גורמים עוינים מלפעול בתוקפנות.

 

קים ג'ונג און משקיף על כוחות צבאו מתאמנים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און משקיף על כוחות צבאו מתאמנים(צילום: רויטרס)

 

קים, שאמר את הדברים בנאום שנשא שלשום ושפורסם היום על ידי סוכנות הידיעות הרשמית של פיונגיאנג, האשים בנאומו את ארצות הברית בניסיון לגרור את צפון קוריאה למרוץ חימוש שיציב לה מכשולים בדרך לשיפור מצבה הכלכלי. 

 

מנהיג צפון קוריאה בן ה-30, שהחליף בתפקיד את אביו קים ג'ונג איל בדצמבר 2011, הזכיר כי מעולם בהיסטוריה המודרנית לא פלשו למדינה גרעינית. "ככל שהיכולות הגרעיניות גדולות יותר, כך ההרתעה נגד הפולש גדולה יותר. כוח גרעיני חזק הוא ערובה לשלום ולשגשוג". זו הייתה ההתבטאות הפומבית הראשונה של הרודן הצעיר מאז שהכריז על מצב מלחמה מול הדרום.

   

אתמול ציין גורם ביטחוני אמריקני כי נדמה שצפון קוריאה החליטה לחזור בה חלקית מהפרובוקציות שיזמה. "לא ראינו שום תנועת כוחות מצדה של צפון קוריאה שתצביע על כוונה לפתוח בפעולה צבאית", הצהיר דובר הפנטגון, ג'ורג' ליטל.


 

גיחתו של המפציץ האסטרטגי החמקן B-2 בתמרונים של ארה"ב וסיאול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גיחתו של המפציץ האסטרטגי החמקן B-2 בתמרונים של ארה"ב וסיאול(צילום: רויטרס)

 

דברים דומים השמיע גם דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, שהבהיר כי ארצות הברית לא זיהתה שום פעולה שתתמוך בהתבטאויות התוקפניות של צפון קוריאה. עם זאת, נדמה שוושינגטון לא מספקת בכך: אחרי שהצבא האמריקני הודיע כי שלח מטוסים מתקדמים מדגם F-22 לתמרונים המשותפים עם סיאול, נודע כי חיל הים שולח לאזור גם משחתת ועליה מכ"ם בעל יכולת לזהות תנועת כוחות.

 

רשת NBC האמריקנית דיווחה מפי גורמים ביטחוניים כי הכלים על המשחתת יהיו מסוגלים גם ליירט טילים אם צפון קוריאה תחליט לממש את איומיה, אולם הדובר ליטל ששוחח עם רשת CNN ביקש לא לייחס יותר מדי חשיבות למהלך: "כוחותינו פרוסים בשגרה באזור מזרח אסיה ואנחנו משתמשים בספינות האלו לאינספור מטרות".

 

גם קרני, שהתייחס לשליחת מטוסי הקרב החמקניים לדרום קוריאה, הבהיר כי אלו נועדו "להפגין את הנחישות שלנו כלפי הצפון ולצמצם את הלחץ על סיאול לנקוט פעולה חד-צדדית. אנחנו מאמינים שזה יפחית את הסיכוי לפרובוקציה ולטעות בשיקול הדעת". גם בשבוע שעבר השתתפו מפציצים חמקניים מדגם B-2 בתמרונים משותפים בין הצבאות של ארה"ב ודרום קוריאה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

נשיאת דרום קוריאה התחייבה להגיב לכל התגרות של צפון קוריאה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיאת דרום קוריאה התחייבה להגיב לכל התגרות של צפון קוריאה(צילום: AP)

 

בתוך כך, הפרלמנט בצפון קוריאה ממשיך באיומיו, גם במרומז. סוכנות הידיעות הרשמית דיווחה כי המועצה העליונה אימצה פה אחד "תקנה שמעניקה עדיפות גבוהה יותר בהגנה על ארצנו". לפי החוק החדש, נשק גרעיני מוגדר אמצעי הגנתי שנועד "להנחית מכת תגובה ניצחת על מעוזי התוקפנות, עש העולם כולו יתפרק מנשק גרעיני".

 

יום קודם לכן הוועדה המרכזית של מפלגת הפועלים במדינה כינסה ועידה שבה

תואר הנשק הלא קונבנציונלי כ"חיי האומה". "האחזקה של צפון קוריאה בנשק גרעיני צריכה להיות מוסדרת בחוק והכוחות שלו צריכים לזכות בתגבור כמותי ואיכותי", נמסר עוד בדיווח של סוכנות הידיעות הרשמית.

 

דרום קוריאה, מצדה, מסרבת לעבור על האיומים האלו בשתיקה. אתמול הבהירה נשיאת דרום קוריאה פארק גון הייאה כי "אם תהיה התגרות מסוג כלשהו נגד דרום קוריאה ונגד עמה, תהיה תגובה חזקה בקרב הראשוני ללא התחשבות בשיקולים מדיניים". לדבריה, "צפון קוריאה לא תשיג דבר באיומים או בהתגרויות. הן רק יגבירו את בידודה, ויחתרו תחת המאמצים הבינלאומיים להבטיח שלום ויציבות בצפון-מזרח אסיה".


פורסם לראשונה 02/04/2013 06:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנהיג קים ג'ונג און
צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS
אתר הגרעין ביונגביון
צילום: AP
עצרת של הצבא בצפון קוריאה
צילום: AP
מומלצים