שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    צילום: shutterstock
    צרור בריאות: למה לא לוותר על פטרוזיליה
    פטרוזיליה היא אחד מעשבי התיבול העיקריים בישראל, ומעבר לטעם ולצבע שהיא מוסיפה, הפטרוזיליה ידועה כמסייעת לטיפול בבעיות רפואיות שונות כמו: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה ובעיות ראייה. כתבה ראשונה בסדרת עשבי התיבול הבריאים

    ירוק, טעים ובריא. עשבי התיבול הם חלק מקבוצה גדולה של ירקות עליים ירוקים. המחקר המדעי מייחס לירקות העליים הירוקים ערכים תזונתיים גבוהים במיוחד ויתרונות בריאותיים רבים.

     

    קיראו עוד על עשבי תיבול

     

    הפטרוזיליה היא אחד מעשבי התיבול העיקריים בסל הישראלי. הפטרוזיליה שייכת למשפחת הסוככיים, אליה שייכים גם הכוסברה, השמיר והסלרי. מוצאה מארצות הים-התיכון ובארץ היא גדלה באזורי השפלה, לכיש, הנגב והתענכים.

     

    7 רכיבים תזונתיים חיוניים

    מחקר שבחן קבוצות שונות של ירקות ופירות, מצא כי מבין כל סוגי הירק והפרי, ירקות עליים בגוון ירוק כהה הם בעלי התכולה הגבוהה ביותר של 7 רכיבים תזונתיים חיוניים. הם נמצאו עשירים במיוחד בוויטמין C, ויטמין K, פולאט, אשלגן, מגנזיום, ברזל, נחושת, מנגן, וויטמין B6.

     

    קבוצת הירקות העליים הירוקים הייתה גם בעלת התכולה הגבוהה ביותר של בטא-קרוטן (המהווה מקור לוויטמין A) ושל לוֵּטאין וזֵיאָקְסָנְטִין, הפיגמנטים הצהובים-כתומים, נוגדי חמצון, הבולטים בירקות הירוקים.

     

    לכלל הרכיבים הבריאותיים הללו חשיבות מכרעת לקידום תזונה בריאה יותר בעידן השפע. ירקות עליים ירוקים או רכיביהם השונים - שמקורם במזון, נמצאו קשורים בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן, פגיעה תלוית גיל בראייה ועוד.

     

    יפה, טעים ובריא. כדאי לאכול פטרוזיליה (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
    יפה, טעים ובריא. כדאי לאכול פטרוזיליה(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

     

    פותרת בעיות רפואיות

    לאורך ההיסטוריה שימשה הפטרוזיליה לטיפול במגוון בעיות רפואיות כגון: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה ומחלות כליה. כיום חושף המחקר המדעי את הערכים התזונתיים הגבוהים שלה ואת חשיבותה הרבה במסגרת תזונה מונעת מחלות.

     

    מניעת לחץ דם

    הפטרוזיליה עשירה במינרל אשלגן. האשלגן תורם להפחתת הסיכון ליתר-לחץ-דם, על ידי כך שהוא מגביר את הפרשת הנתרן-הכלורי בשתן. כמו כן, אשלגן עשוי למנוע ספיגה-מחדש של נתרן בכליות ובכך להקטין את נפח הנוזל החוץ תאי והפלזמה.

     

    השפעה זו נחשבת להיבט חשוב של פעולתו נוגדת לחץ הדם הגבוה של האשלגן. האשלגן מסייע גם בשמירה על חוזק העצם. 100 גר' פטרוזיליה יספקו 554 מ"ג אשלגן. קצובת האשלגן גבוהה מאד ועומדת על 4700 מ"ג ליום למבוגרים ועל 3800 מ"ג ליום, לילדים בגילאי 8-4.

     

    פצצת ויטמין C

    מעניין לציין שהפטרוזיליה היא אחד הירקות העשירים ביותר בוויטמין C . מספיקה כמות של 100גר' פטרוזיליה טרייה יספקו 133 מ"ג ויטמין C - פי 1.5 לערך מהקצובה היומית המומלצת – עוד סיבה טובה לשלב פטרוזיליה טרייה בסלט הירקות היומי.

     

    ויטמין C הוא נוגד חמצון יעיל המגן על מרכיבי התאים, כמו חלבונים, שומנים ו-DNA, מנזקים הנגרמים על-ידי רדיקלים חופשיים מחמצנים. ויטמין C מסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי-דם, שבץ מוחי, סרטן וכנראה גם קטראקט וסיבוכי הסוכרת והוא תורם לשיפור ספיגת הברזל במעי.

     

    כוח לעצם

    הפטרוזיליה היא המקור העשיר ביותר לוויטמין K. בפחות מ-10 גר' פטרוזיליה, ניתן לספק את מלוא קצובת ויטמין K היומית המומלצת. מעבר לתפקידו בתהליך קרישת הדם, ויטמיןK חשוב לבריאות העצם.

     

    הוא משנה את מבנה החלבון אוסטיאוקלצין, שהוא אחד מחלבוני העצם, ובכך משפיע על יכולתו של האוסטיאוקלצין לחדור לעצם ולמלא את תפקידו במינרליזציה שלה.

     

    רמה גבוהה בדם של אוסטיאוקלצין שלא עבר שינוי, מעידה על מחסור בוויטמין K וקשורה לסיכון מוגבר לשברים. גם האשלגן, המגנזיום ונוגדי החמצון שהפטרוזיליה עשירה בהם תורמים לבריאות העצם ולחוזקה.

      

    בריאות העין

    הפטרוזיליה עשירה בנוגדי החמצון לוטאין, זיאקסנטין ואחרים, המקנים לה כושר הגנה גבוה מפני תהליכי חמצון.

     

    מחקרים מצביעים על כך שלוטאין וזיאקסנטין יכולים להגן על העין מפני נזקי חמצון מושרי-אור, ובכך לסייע בהפחתת הסיכון לפגיעה ברשתית ובעדשות, העלולה להוביל למחלות עיניים תלויות גיל כמו ניוון מאקולרי תלוי-גיל (AMD) וקטראקט.

       

    מומלץ לצרוך ירקות עליים ירוקים באופן יומיומי, כחלק מתזונה בריאה הכוללת ירקות ב-5 צבעים: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול.

     

    ערכים תזונתיים של הפטרוזיליה

     
    ערכים תזונתיים - פטרוזיליה (100 גר)

    ערכים תזונתיים - פטרוזיליה (100 גר')
     

    100 גר'

     

    % מהמנה המומלצת * ספל (כ-60 גר')

    % מהמנה המומלצת

    *

    אנרגיה (קק"ל) 36   22  
    שומן (גר') 0.8   0.5  
    חלבון (גר') 3   1.8  
    סך פחמימות (גר') 6.3   3.8  
    מתוכן סיבים תזונתיים (גר') 3.3 11% 2 7%
    נתרן (מ"ג) 56   34  
    אשלגן (מ"ג) 554 12% 332 7%
    ברזל (מ"ג) **

    6.2

    34% *** 3.7

    20%

    ***

    אבץ (מ"ג) 1.1 11% 0.6 6%
    מגנזיום (מ"ג) 50 14% 30 8%

    ויטמין B1

    (מ"ג)

    0.09 9% 0.05 5%

    ויטמין B2

    (מ"ג)

    0.1

    8% 0.06 5%

    ויטמין B3

    (מ"ג)

    1.3

    9% 0.8 5%

    ויטמין  B6

    (מ"ג)

    0.09

    7% 0.05 3%

    פולאט (חומצה פולית)

    מק"ג

    152 38% 91 23%

    בטא קרוטן (שווי רטינול- ויטמין A)

     

    מק"ג

    421

     

    53% 253 32%
    ויטמין C (מ"ג)

    133

    166% 80 100%
    ויטמין K (מק"ג) 1640 1562% 984 937%
    ויטמין E (מ"ג)

    0.75

     

    5% 0.45 3%

         

    *קצובה ממוצעת מומלצת למבוגר.

     

    **יש לקחת בחשבון כי שעור ספיגת הברזל מעלים ירוקים אינו גבוה (כשליש מזו של ברזל שמקורו בבשר).

    יחד עם זאת במצבים של מחסור בברזל, שעור הספיגה מכל מקורות הברזל עולה משמעותית.

     

    ***לנשים בגיל הפריון.

     

    מתכון - ממרח עשבי תיבול

    החומרים:

    1/2 צרור פטרוזיליה גדול

    1/2 צרור כוסברה גדול

    2 מארזי בזיליקום

    5-4 שיני שום

    מיץ מלימון אחד

    1/2 כוס אגוזי מלך או פקאן או קשיו (אפשר גם שקדים)

    1/2 כוס שמן זית ישראלי איכותי

    פלפל ירוק חריף לפי הטעם

    מעט מלח ופלפל

     

    אופן ההכנה:

    טוחנים היטב את כל החומרים במעבד מזון, מתקנים תיבול אם צריך, מאכסנים במקרר ומגישים.

     

    • חשוב לדעת! אנשים הנוטלים קומדין צריכים להקפיד על צריכה קבועה של ויטמין K בתפריט היומי.

     

    הכותבת היא יועצת מדעית למועצת הצמחים, דיאטנית חברת עמותת עתיד. סיוע באדיבות דיוויד סילברמן – מדריך ארצי לתבלינים, שה"מ, משרד החקלאות

     




     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    נחשבת לאחד מעשבי התיבול העיקריים בישראל
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    מומלצים