שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

מונעת סוכרת ומחלות לב: היתרונות של הכוסברה

היא נחשבת לאחד מעשבי התיבול הבולטים במטבח הישראלי וידועה ברפואה העממית כמונעת דלקות ומסייעת בטיפול במערכת העיכול. דיאטנית מסבירה למה עוד כדאי לכלול את הכוסברה בתפריט. כתבה שנייה בסדרת עשבי התיבול הבריאים

הכוסברה הארומטית היא אחד מעשבי התבלין הבולטים במטבח הישראלי. המילה כוסברה לקוחה מהשפה הערבית, כשהשם העברי הוא "גד השדה". הכוסברה שייכת למשפחת הסוככיים, אליה שייכים גם הפטרוזיליה, השמיר והסלרי.

 

קיראו עוד על עשבי תיבול

 

לעוד כתבות היכנסו אל עמוד הפייסבוק של ynet

 

מוצאה של הכוסברה באזור ארץ ישראל וסוריה והיא גדלה באזורי השפלה, לכיש, הנגב והתענכים. ברפואה העממית השתמשו בחלקים השונים של הכוסברה לטיפול בהפרעות בתפקוד מערכת העיכול ולטיפול בדלקות.

 

יעילה למניעת סוכרת

מחקרים מצביעים על כך שצריכת ירקות עליים ירוקים קשורה בהפחתת הסיכון לסוכרת. בניתוח מכלול מחקרים נמצא כי הגדלה של כ-1 מנה ביום של ירקות עליים ירוקים, הייתה קשורה בהפחתה של 14% בסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2.

 

ירקות עליים ירוקים מכילים ריכוזים גבוהים של נוגדי חמצון כגון ויטמין C, בטא-קרוטן, לוטאין וזיאקסנטין ופוליפנולים. עקת חמצון נצפית באופן עקבי בקרב הלוקים בסוכרת ורמתה נוטה להיות גבוהה יותר בקרב בעלי סיבוכי סוכרת מרובים יותר.

 

ירקות עליים ירוקים מהווים גם מקור למגנזיום. בניתוח מכלול מחקרים שנערך לאחרונה נמצא שצריכת מגנזיום נמצאת ביחס הפוך להיארעות של סוכרת מסוג 2.

 

מקור עשיר לוויטמין E

מעניין לציין, שמבין כל הירקות והפירות, הכוסברה היא אחד מהמקורות העשירים ביותר לוויטמין E. – כמעט 20% מהקצובה היומית המומלצת ל-100 גר'.

 

ויטמין E הוא נוגד חמצון רב עוצמה התורם לעיכוב חמצון ה-LDL-כולסטרול ולהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. ויטמין E עשוי לסייע גם בהגברת התגובה החיסונית של הגוף ובהפחתת הסיכון לסרטן.

 

קוקטייל של קרוטנואידים – כוח למניעת מחלות

הכוסברה עשירה במגוון רחב של קרוטנואידים צהובים-כתומים. היא מכילה הן בטא-קרוטן, הן אלפא-קרוטן, הן בטא-קריפטוקסנטין והן לוטאין וזיאקסנטין. מחקרים מצביעים על כך שצירוף מגוון קרוטנואידים תורם להגנה מיטבית מפני מחלות.

 

הקרוטנואידים ידועים בחשיבותם להפחתת הסיכון לסרטן, כגון סרטן הפה, הלוע, הגרון והריאות. הם פועלים על-ידי הפחתת תהליכי חמצון העלולים לגרום לפגיעה במבנה הדנ"א, על-ידי עידוד תקשורת בין תאים ועוד.

 

רבים מהקרוטנואידים, ובהם בטא-קרוטן, הם חומרי מוצא לוויטמין A, לכן הם עשויים לפעול בתהליכי התמיינות התאים, בתגבור מערכת החיסון ובהפעלת אנזימים המעורבים במטבוליזם של חומרים מסרטנים.

 

קרוטנואידים יכולים לסייע גם בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. במחקרים נמצא שרמות קרוטנואידים בדם קשורות ביחס הפוך לסמני דלקת, לעקת חמצון ולתפקוד לקוי של האנדותל (רקמת התאים המרפדת את שטח הפנים של כלי הדם).

 

קרוטנואידים כמו לוטאין וזיאקסנטין יכולים להגן גם על העיניים מפני נזקי חמצון מושרי-אור, ובכך לסייע בהפחתת הסיכון למחלות עיניים תלויות גיל.

 

הכוסברה מהווה גם מקור לקוורצטין - נוגד דלקת ונוגד חמצון וכן לרכיבים פעילים ייחודיים. מחקרים מראים כי יש לה השפעות אנטיבקטריאליות.

 

ערכים תזונתיים של הכוסברה


כוסברה - ערכים תזונתיים

כוסברה - ערכים תזונתיים
  100 גר' % מהמנה המומלצת ספל _כ-60 גר') % מהמנה המומלצת
אנרגיה (קק"ל) 23   14  
שומן (גר') 0.5   0.3  
חלבון (גר') 2   1.3  
פחמימות (גר') 3.7   2.2  
סיבים תזונתיים (גר') 2.8 9% 1.7 6%
נתרן (מ"ג) 46   28  
אשלגן (מ"ג) 521 11% 313 7%

ברזל (מ"ג)

**

1.8

10%

***

1.1

6%

***

אבץ (מ"ג) 0.5 5% 0.3 3%
מגנזיום (מ"ג) 26 7% 16 4%
ויטמין B1 (מ"ג) 0.07 7% 0.04 3%
ויטמין B2 (מ"ג) 0.16 13% 0.1 8%
ויטמין B3 (מ"ג) 1.1 7% 0.7 5%
ויטמין B6 (מ"ג) 0.15 10% 0.9 6%

פולאט (חומצה פולית)

(מק"ג)

62 16% 37 9%
בטא קרוטן (שווי רטינול- ויטמין A) (מק"ג) 337 42% 202 255
ויטמין C (מ"ג) 27 34% 16 19%
ויטמין K (מק"ג) 310 295% 186 177%
ויטמין E (מ"ג) 2.5 17% 1.5 10%
מים 90   55  

 

*קצובה ממוצעת מומלצת למבוגר

 

**יש לקחת בחשבון כי שעור ספיגת הברזל מעלים ירוקים אינו גבוה (כשליש מזו של ברזל שמקורו בבשר).

יחד עם זאת במצבים של מחסור בברזל, שעור הספיגה מכל מקורות הברזל עולה משמעותית.

 

***לנשים בגיל הפריון.

  

מתכון: סלט עגבניות שרי, כוסברה ופלפל חריף

סלסלת עגבניות שרי

1 כוס כוסברה קצוצה

3 בצלים ירוקים פרוסים

1 פלפל ירוק חריף

1/3 כוס מיץ לימון טרי

1/3 כוס שמן זית ישראלי איכותי

מעט מלח

 

אופן ההכנה: חותכים את העגבניות לחצאים. חוצים את הפלפל הירוק ל-2 מסירים את הגרעינים והחלקים הלבנים וחותכים לקוביות קטנות. מערבבים את כל החומרים, משהים למשך 10 דקות ומגישים.

  

כדאי לדעת

  • מומלץ לצרוך ירקות עליים ירוקים באופן יומיומי, כחלק מתזונה בריאה הכוללת ירקות ב-5 צבעים: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול.

  

 

הכותבת היא יועצת מדעית למועצת הצמחים, דיאטנית חברת עמותת עתיד





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ידועה ברפואה העממית כמונעת דלקות
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מומלצים