שתף קטע נבחר

זוג ב': טוב למות בעד ארצנו, אך לא להינשא בה

אנחנו משרתים במילואים, משלמים מסים ואף מתנדבים. אנחנו אזרחים שווי חובות, אך לא שווי זכויות. וזו לא רק הבעיה שלנו: רבבות ישראלים חיים כנשואים אך מוגדרים כרווקים. אחרי 16 פעמים שבהן החוק לנישואים אזרחיים עלה - ונפל, מי ידאג לנו?

נבחרי ציבור יקרים, אנחנו מאשה ואהד, אזרחים מן המניין. אמנם סוג ב', אבל מן המניין. שנינו מקפידים למלא את כל חובותינו לחברה בישראל באהבה גדולה. שנינו שירתנו בצבא וגם בקבע, שנינו פעילים במילואים, שנינו משלמים מסים, שנינו אקדמאים ובנוסף הקמנו את הפרויקט החינוכי "בדרכי ספי", שעוזר להכווין נוער איכותי לקראת שירותו הצבאי. למה אנחנו מספרים לכם את כל זה? כי בשלב מסוים הבנו שאנחנו אזרחים שווי חובות, אך לא שווי זכויות.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

מאשה נולדה לאב יהודי ולאם שאינה יהודייה. בסוף שירותה הצבאי בחרה לעבור גיור אורתודוקסי ואהד הוא... פשוט כהן. רצה הגורל ודרכינו נפגשו. לאחר מספר שנים של זוגיות רצינו למסד את אהבתנו, אך גילינו כי הדבר לא אפשרי. הגוף היחיד במדינת ישראל שרשאי לרשום זוג כנשוי הנו הרבנות הראשית. במקרה כשלנו, כהן וגיורת, הנישואים אסורים על פי ההלכה – ולכן הרבנות לא מוכנה לחתן אותנו. המשמעות היא שאין לנו שום דרך להינשא במדינתנו.

 

מבקשים מאתנו "לקנות" את הנישואים

האלטרנטיבה היחידה הפתוחה בפני אזרחים עם בעיה דומה לשלנו היא להינשא בחו"ל. באופן אבסורדי, עם שובנו ארצה - המדינה כן תכיר בנישואינו במסלול עוקף רבנות. המחוקק בעצם אומר שזה בסדר "לקנות" את נישואיך באמצעות תשלום רב מכספך האישי על טיסה לחו"ל, אבל לתת את זכות הבחירה מלכתחילה לזוגות כמונו – חלילה וחס.

 

נישואים הם לא רק מעמד דתי חברתי. נישואים הם גם מעמד משפטי. מאשה ואהד תחת החופה (צילום: Alexey Kudrik) (צילום: Alexey Kudrik)
נישואים הם לא רק מעמד דתי חברתי. נישואים הם גם מעמד משפטי. מאשה ואהד תחת החופה(צילום: Alexey Kudrik)

 

הסיטואציה שעל פיה אנחנו מספיק טובים כדי למות למען המדינה, אך לא מספיק טובים כדי לחיות בה – מעוותת מיסודה. תהליך של רישום נישואים אזרחי בארץ פשוט לא קיים.

 

אנחנו נמנעים מלהתלהם - בוודאי שלא רוצים לעורר פרובוקציות. אילו היה מדובר אך ורק במקרה הפרטי היחיד שלנו, אולי אף היינו בולעים את הצפרדע, וטסים להתחתן בחו"ל. אבל בארץ ישנם אלפי אזרחים שהרבנות לא מוכנה לחתן. עשרת-אלפים זוגות בשנה טסים להתחתן בחו"ל, מספר המהווה חמישית מכלל הזוגות הנישאים. זוגות שזכות בסיסית כל כך נמנעת מהם.

 

אין בכוונתנו לשנות את ההלכה

נישואים הם לא רק מעמד דתי חברתי. נישואים הם גם מעמד משפטי שטומן בחובו זכויות וחובות. בין היתר, הצהרת אבהות שאהד ייאלץ לתת בבוא העת, מיסוי לזוגות נשואים, הטבות משכנתא, הכרה על ידי מדינות נוספות לצורך לימודים בחו"ל - ואפילו הטבת "קפה ומאפה" שלא יכולנו לקבל מהבנק, כשפתחנו חשבון משותף - פשוט כי אנחנו לא רשומים כנשואים.

 

אין לנו שום דרך להינשא כדין במדינתנו. מאשה ואהד (צילום: Alexey Kudrik) (צילום: Alexey Kudrik)
אין לנו שום דרך להינשא כדין במדינתנו. מאשה ואהד(צילום: Alexey Kudrik)

 

על אף שערכנו טקס נישואים, ויעידו על כך המשפחות והחברים, כיום אנחנו מוגדרים כרווקים. הרבנות הראשית לא יכולה למצוא לנו פתרון - הרבנות מייצגת את ההלכה היהודית. חשוב לנו לציין כי אין לנו כוונה לשנות את ההלכה או את הרבנות. מבוקשנו היחיד הוא שתהיה לנו, ולזוגות רבים נוספים, אפשרות להירשם כזוג נשוי במדינתנו - גם במקרים בהם הרבנות לא יכולה או לא רוצה לחתן.

 

מי שיכול וצריך לקחת על כך אחריות היא מדינת ישראל. הממשלות לדורותיהן נמנעו ממתן מענה לאוכלוסייה עצומה של אזרחים. הממשלות לדורותיהן גורמות לנו, אזרחים שתורמים למדינה מעל ומעבר לנדרש, להרגיש כאזרחים סוג ב'.

 

תסתכלו לנו בעיניים

החוק לנישואים אזרחיים בארץ, שנותן אלטרנטיבה לאותם זוגות, עלה להצבעה כבר שש-עשרה(!) פעמים. בכל אותן פעמים החוק לא עבר ממניעים לא רלוונטיים. לא מדובר במאבק בין שמאל לימין, ולא במאבק בין דתיים לחילונים. מדובר כאן בזכות בסיסית של זוגות רבים לאהוב אחד את השני, ולממש את האהבה הזאת בהקמת בית בישראל.

 

לפני כחודש נערך כנס של השדולה לשוויון אזרחי ופלורליזם בכנסת. הוזמנו לספר שם את סיפורנו, אל מול כשלושים חברי כנסת. אנו צופים כי החוק הזה יעלה להצבעה בפעם ה-17 בתקופה הקרובה. ואנו מבקשים מכם, נבחרי הציבור מכל גווני הקשת הפוליטית, להצביע כמו שציבור הבוחרים היה רואה לנכון, ללא מניעים קואליציוניים למיניהם, ולתת לנו את הזכות להינשא בארץ.

 

טרם פגשנו באדם שהכיר אותנו ושמע על המקרה שלנו, שלא הסכים איתנו בסופו של עניין. תסתכלו לנו בעיניים, לנו ולרבבות זוגות שתורמים למען המדינה, ותגידו שסוף-סוף הגיעה העת לשוויון זכויות ולחופש הבחירה בנישואים.

 

אהד כהן הוא סטאז'ר לראיית חשבון ומאשה פרידמן היא סטודנטית להנדסה בטכניון

 

  • העליון קבע: בית הדין יאסור סרבנים עד הגט 
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: Alexey Kudrik
    אהד כהן
    צילום: Alexey Kudrik
    צילום: Alexey Kudrik
    מאשה פרידמן
    צילום: Alexey Kudrik
    מומלצים