שתף קטע נבחר

סלאם פיאד הגיש את התפטרותו לאבו מאזן

חילוקי דעות בין ראש הממשלה הפלסטיני לנשיא הרשות הובילו להתפטרותו של פיאד, אבו מאזן טרם קיבל את ההתפטרות

ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד הגיש את התפטרותו לנשיא הפלסטיני אבו מאזן אמש (יום ד'), לאחר עימות בין השניים בנוגע למדיניות הממשלה. כך אמרו שני גורמים לסוכנות הידיעות רויטרס. גורם המקורב לפיאד אישר ל-ynet את הפרטים.

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet 

 

דיווחים נוספים בחדשות ynet:

תלייה ועריפת ראש: כמה הוצאו להורג ב-2012?

סקר ברשות: צניחה בתמיכה בירי רקטות מעזה

 

אבו מאזן היה אמור לחזור לגדה המערבית מירדן היום, ועדיין לא ברור אם יקבל את התפטרותו של ראש הממשלה. דובר מטעם פיאד סירב להגיב לדיווחים, שהגיעו לאחר שמועות בלתי פוסקות על כך שראש הממשלה בן ה-61 יפוטר בעקבות התנצחויות על מדיניות הפנים. בחודש שעבר הורעו עוד יותר היחסים בין אבו מאזן ופיאד, לאחר שראש הממשלה הסכים לקבל את התפטרותו של שר האוצר - בניגוד לדעתו של אבו מאזן.

 

אבו מאזן ופיאד. יחסים עכורים? (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מאזן ופיאד. יחסים עכורים?(צילום: AP)
 

בשבועות האחרונים "זכה" פיאד למתקפה מתוזמרת נגדו מכיוונם של בכירים בתנועת פתח, אשר באו לידי ביטוי הן באמירות נגדו והן בצעדים שמטרתם ללחוץ עליו כמו גלי שביתות בסקטור הבריאות והחינוך. ראשי האיגודים שייכים לפתח ועל פי הערכות הם פעלו במישרין כדי ללחוץ אותו אל הקיר.  

 

בנוסף, לפני חודש פרסמה פתח הודעה שתוקפת באופן חסר תקדים את ממשלת פיאד: "המדיניות של הממשלה הנוכחית היא מדיניות של אלתורים ובלבולים, בהרבה נושאים פיננסיים וכלכליים". המשבר הכלכלי ברשות החריף, לאחר שממשלת ישראל הקפיאה את התשלומים לפלסטינים לאחר שאלו פנו באופן חד-צדדי לאו"ם כדי שזה יכריז עליהם כמדינה. 

 

אך ל-ynet נודע כי האמריקנים הפעילו לחץ כבד על אבו מאזן למנוע את התפטרותו של פיאד. ביקורו האחרון של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ברשות הפלסטינית לא נגע רק בניסיונות לחידוש תהליך השלום.

 

חלק נרחב מהביקור ומהפגישה של קרי עם אבו מאזן הוקדש למשבר מול פיאד ולניסיונות להותירו בתפקידו כראש הממשלה. קרי הדגיש במהלך ביקורו גם בפומבי את הצורך החיוני בחיזוקה של הכלכלה הפלסטינית. המסר הזה לא נועד רק לישראל ולצעדיה מול הרשות אלא גם להנהגה הפלסטינית, כיוון שארצות הברית מעוניינת בכך שהכלכלן פיאד יישאר גם ראש הממשלה.

 

גם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הביע את תמיכתו הן בפיאד והן באבו מאזן בביקורו באזור בחודש שעבר. הוא כינה את שניהם "פרטנרים אמיתיים" לתהליך השלום, והביע את תקוותו כי תהליך השלום יחודש בקרוב. כחלק מאותו ניסיון לחדש את התהליך - וגם כחלק מהניסיון לחזק את פיאד - נפגש השבוע מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי עם ראש הממשלה הפלסטיני.

 

באוקטובר 2012, בשיאו של משבר נוסף ביחסים בין פיאד לאבו מאזן, הגיש ראש הממשלה הפלסטיני את התפטרותו, אולם זמן קצר אחר כך הצליחו בלשכתו של אבו מאזן למנוע את הצעד אחרי שההדורים בין השניים יושרו, ופיאד משך את מכתב ההתפטרות שלו. בלשכתו של אבו מאזן הכחישו נמרצות את העניין וטענו כי פיאד כלל לא הגיש את התפטרותו. אך בסביבתו של פיאד אישרו את הפרטים ל-ynet.  

 

אחת ההערכות היא שפיאד מכוון כבר לבחירות לנשיאות ברשות הפלסטינית, שנכון לעכשיו איש אינו יודע מתי יתקיימו אם בכלל. זאת בשל הניסיונות הכושלם לפיוס פנים פלסטיני בין פתח לחמאס.

 

אבו מאזן הודיע כמה פעמים בעבר כי אינו מעוניין להמשיך בתפקידו קדנציה נוספת, ובתנועת פתח אין לו יורש טבעי. לא מן הנמנע שפיאד המתמודד באופן עצמאי, בתמיכה של מדינות המערב, ינסה לאתגר את פתח ולהציג את מועמדותו לנשיאות. הוא אמנם זכה לתמיכה מסויימת ברחוב הפלסטיני לאורך כהונתו, אולם זו פחתה בהדרגה בשל המצב הכלכלי המידרדר ובשל השביתות והמחאה ברחובות הערים בגדה בחודש ספטמבר. רבים טוענים שבפתח כיוונו במזיד אז את האש ברחוב נגדו.

 

מוקדם יותר החודש אושפז פיאד ליומיים בבית חולים, לאחר שסבל מכאבים בקיבה. הוא לקה בהתקף לב ב-2011.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלאם פיאד, ראש הממשלה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים