שתף קטע נבחר

סטודנטים לאדריכלות ורוקחות מוחים נגד הסטאז'

גל המחאות נמשך: פורום אדריכלים צעירים מנהל מאבק כנגד תהליך הסטאז', שחלקו מתבצע ללא תשלום, וסטודנטים לרוקחות שנאלצים להמתין חודשים ארוכים לבחינת ההסמכה, ללא יכולת לעבוד במקצוע. מחאה אקדמית

בשבועות האחרונים אנחנו עדים לגל מחאות של סטודנטים לאדריכלות ורוקחות בנוגע לתקופת ההתמחות ומבחני ההסמכה אותם הם נאלצים לעבור. תחומי הלימוד האלה, כמו משפטים, עבודה סוציאלית, רפואה, סיעוד ואחרים, מקנים לבוגרים גם רישוי לעסוק במקצוע המסוים ולכן נדרשת מהסטודנטים גם תקופת התמחות (או סטאז' בעגה הצחה).

 

 

אז על מה המהומה? במקרה של לימודי אדריכלות, לפני כשנה וחצי התארגנה קבוצה בשם "פורום אדריכלים צעירים" שמורכבת מסטודנטים לאדריכלות ובוגרי בתי הספר לאדריכלות ברחבי הארץ. הפורום מנהל מאבק כנגד תהליך ותנאי ההתמחות החדשים לאדריכלים צעירים שפוגעים לטענתם בזכויות האדריכלים הצעירים ומנוהלים בצורה לא מקצועית על ידי רשם האדריכלים במשרד המסחר והתעשייה.

 

"דורשים מאיתנו לעבוד בחינם"

למעשה, המאבק הוא על נושא ההתמחות. לימודי האדריכלות לתואר ראשון, שמתקיימים בין היתר בבית הספר לאדריכלות באוניברסיטת תל-אביב ובטכניון, כוללים 5 שנות לימודים עיוניים ולאחריהם נדרשים הסטודנטים ל-3 שנות התמחות.

 

בעבר יכלו הסטודנטים לעבוד 3 שנים בתחום האדריכלות ותקופה זו נחשבה כהתמחות, אולם כיום הם נאלצים לעבור 3 שנים מייגעות של סטאז' (לעיתים ללא כל תמורה). רק בתום 8 השנים לרבות הצלחה בבחינת ההסמכה הם רשאים לחתום על תכניות של כל בניין.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

שינוי זה נובע מכניסת תנאי התמחות חדשים עבור אדריכלים צעירים שנת 2008. "מכאן התחיל כל הבלאגן", טוען ויקטור אבקסיס, מנהל פורום אדריכלים צעירים שסיים את לימודיו בטכניון בשנת 2009. "יש משרדים שדורשים מאיתנו לעבוד בחינם וגם אם לא, לא מדובר בתנאים תקינים.

 

"רשם מהנדסים ואדריכלים (במשרד התמ"ת-א"ב) לא מוכן לגלות כמה מתמחים יש, אבל אנחנו מעריכים שכאלף. היום במקרה טוב יש 470 משרדים מתאימים לאימון במקרה הטוב. כלומר חסרים תקנים ואף אחד לא עושה עם זה כלום".

 

זו בעיה ידועה גם בתחומים אחרים כמו מדעי התזונה למשל.

"בגלל שמדובר אצלנו בתקופת התמחות ארוכה של 3 שנים, קורה שמתמחים נאלצים להחליף משרד ואז מתחילים לספור לך את תקופת ההתמחות מההתחלה. גם אם אתה יוצא למילואים או אישה שנכנסת להיריון, בתמ"ת לא מחשיבים לך את התקופה.

 

"גם בחינת הגמר לאחר ההתמחות מתקיימת אחת לשנה, והרשם מצהיר שחלק רב מהשאלות נשאלות מחוץ לחומר. ועדיין לא דיברנו על הסכום שעולה רק על הרישום לבחינה".

 

"צריכה להיות המתחות מקצועית"

מסיבות אלה ואחרות, יצאו חברי פורום אדריכלים צעירים בקריאה לסטודנטים ולאדריכלים להצטרף למהלך משפטי כנגד משרד התמ"ת. כל אחד מהמצטרפים משלם סכום של 150 שקלים שיממן תביעה ייצוגית במטרה לשנות את המצב.

 

"צריכה להיות התמחות מקצועית", מסכם אבקסיס. "שיהיו מספיק מאמנים למספר המתמחים, ואנחנו - דור המעבר שהשינוי נעשה בזמן הלימודים שלנו - נקבל הקלות.

 

"שמחיר הבחינה לא יהיה 862 שקל עבור שני החלקים שלה. אנחנו מאות אדריכלים שמרגישים שבזבזנו שנתיים-שלוש מהחיים שלנו, ולכן כמעט 500 איש כבר הצטרפו לפורום".

 

במשרד התמ"ת מסרבים להכיר בפורום אדריכלים צעירים וטוענים כי "פורום אדריכלים צעירים אינו מהווה גוף רשמי ואינו מייצג גופים אחרים כלשהם.

 

"על אף האמור ולאור תלונות וטענות רבות מצד חברי הפורום, התקיימה ב-2012 סדרת פגישות בין נציגי הפורום לגורמים רבים במשרד, ביניהם כמובן רשם המהנדסים והאדריכלים ואף עם המשנה למנכ"ל משרד התמ"ת (הממונה על תחום התעסוקה-א"ב).

 

"בפגישות אלה העלו נציגי הפורום טענות בדבר תנאי הרישוי, תהליך ההתמחות והבחינה, כפי שאלה מוגדרים בתקנות לרישוי. הרשם בחן את טענותיהם לעומקן וטיפל בכל טענה לגופה ואף העביר את חלקן לטיפול מועצת ההנדסה והאדריכלות. יצוין כי תשובות הרשם נגזרות מתקנות ואמות המידה לרישוי.

 

"הליכי הרפורמה, שנכנסו לתוקף בינואר 2008, אושרו ע"י מועצת ההנדסה והאדריכלות. ההתמחות נבדקת ע"י ועדות מייעצות לרשם בכפוף להגדרות ההתמחות, כפי שמופיעות באמות המידה, ובמשך כל תקופת ההתמחות.

 

"הקריטריונים להתמחות מפורסמים בשקיפות מלאה באתר הרשם וכך גם התנאים החדשים להתמחות, אשר נקבעו בתקנות לרישוי. כפי שנאמר לחברי הפורום: כל מתמחה שנתקל בהעסקה פוגענית או הפרה של חוקי עבודה, רשאי לפנות לאגף לאכיפת חוקי העבודה במינהל ההסדרה והאכיפה במשרד התמ"ת ועניינו יטופל".

 

ותודה לחוק הרוקחות

לאחרונה הפגינו עשרות סטודנטים לרוקחות מול משרד הבריאות במחאה על החלתו הרטרואקטיבית של מבחן ההסמכה, בהתאם לחוק הרוחקות שעבר בכנסת בחודש פברואר אשתקד. כאמור גם במקרה זה, נדרשים הסטודנטים להיבחן במבחן רישוי בסיום הסטאז'. החלתו של החוק רטרואקטיבית יוצרת מצב בו הם נאלצים להמתין זמן רב למבחן ההסמכה ללא אפשרות לעבוד במקצוע אותו למדו.

 

לדברי הסטודנטים, מבחן הרישוי יתבצע השנה בשני מועדים - בדצמבר וביוני, ואלה מביניהם שיסיימו את הלימודים בקיץ הקרוב ויחלו את הסטאז' ייאלצו להמתין לכל הפחות חצי שנה. זאת, כדי לגשת למבחן ההסמכה, שבעצם יאפשר להם לעבוד כרוקחים. במהלך תקופת ההמתנה לא יוכלו הסטודנטים לעסוק במקצוע אותו למדו, דבר שיפגע בהם כלכלית.

 

"רק בשנה השלישית ללימודי רוקחות התבשרנו שעם סיום ההתמחות נצטרך לעבור בחינת רישוי על מנת לקבל את הרישיון לעסוק", טוענת ליטל בידרמן, סטודנטית לרוקחות באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע. "עד עכשיו בוגרי הארץ בתחום היו מסיימים את הלימודים האקדמיים עושים סטאז', וחודש אחרי מקבלים את הרישיון (4 שנים בבן-גוריון ו-3.5 שנים באוניברסטה העברית בירושלים-א"ב). זאת פגיעה מעמדית וכלכלית".

 

לאיזו מטרה נועדה הבחינה?

"תראה אי אפשר להתעלם מהעובדה שיש הצפה בשוק, והבחינה נועדה ליצור סטנדרט ברמת הרוקחים. הבעיה היא שהבחינה תואמה למועדים שלא מתאימים לנו - לבוגרי בן גוריון וירושלים - כי מדובר בעיכוב של חצי שנה. אנחנו מסיימים את הסטאז' בינואר והבחינה ביוני. במשרד הבריאות לא מוכנים להאריך לנו את הססטוס של מתמחים או עוזרי רוקחים".

 

משרד הבריאות: המועדים תואמו עם האוניברסיטאות

בהפגנה שהתקיימה לאחרונה לבשו הסטודנטים חלוקי רוקחים, נשאו שלטים וקראו קריאות לרבות: "דורשים דיחוי למבחן הרישוי", "אמא, אבא בשורות רעות - צריכים לקחת עוד הלוואות", "כמה שווים 8 חודשי שכר רוקח?" ואחרות. נציגי הסטודנטים נקראו לפגישה עם ד"ר אמיר שנון, ראש אגף מקצועות הרישוי במשרד הבריאות, ודנו באפשרויות לצמצום הפגיעה בסטודנטים בשנה הרביעית של הלימודים.

 

"הטענה שלנו היא כלפי משרד הבריאות", מסכמת בידרמן. "כל אחד זורק את הכדור; ממשרד הבריאות למנהלי בתי הספר לרוקחות וכך הלאה. אנחנו נשארנו באמצע".

 

משרד הבריאות מסר בתגובה כי "מועדי הבחינות תואמו עם דיקאני האוניברסיטאות. ובכל זאת, סוכם עם נציג האגודה ומנהל בית הספר לרוקחות בבאר שבע כי באופן חריג, לבחינה בדצמבר יוכלו להירשם, על תנאי, בוגרים שיסיימו הסטאז' עד תחילת ינואר. הפקולטה תשלח אלינו במרוכז את שמותיהם.

 

"לגבי שנת 2014, בית-ספר יקדים תחילת הסבבים הקליניים כך שהלימודים יסתיימו חודש מוקדם יותר וניתן יהיה לסיים סטאז' בנובמבר ולגשת לבחינה בדצמבר".

 

אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים הוסיף כי "לא ייתכן שהמדינה כופה תקופת אבטלה ארוכה על הציבור הצעיר והיצרני בישראל. אנחנו מבינים את הצורך של משרד הבריאות להסדיר את הרישוי המקצועי של מקצוע הרוקחות, אולם הסדרת הרישוי לא צריכה לבוא על חשבונם של הסטודנטים, המעוניינים לעבוד ולהתפרנס למחייתם בסיום הלימודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
מומלצים