שתף קטע נבחר
 

ביצי המחאה: מתכונים טבעוניים למטרה טובה

אורי שביט מגייסת בלוגריות טבעוניות על מנת להציל ממוות מיותר 1,000 תרנגולות. הסיפור השלם ומתכונים לבראוניז טבעוניים, מאפינס לימון וגם חביתה, סלט ביצים ואפילו מיונז מהטבע - לפניכם

המעבר שלי מעולם האוכל משולח הרסן לתזונה טבעונית נוצר בגלל שלא רציתי להמשיך ולתמוך בתעשיית המזון מן החי. את הזמן שחלף מאז אני משקיעה בקידום הקולינריה הטבעונית בישראל.

 

עוד בערוץ האוכל:

גם זה טבעוני! 8 בירות בוטיק ישראליות

הפתיחה הטבעית: אורי שביט מכינה בראנץ' טבעוני

חגיגה לצמחונים: ארז מכין סלטים קלויים

 

רבים לא מעלים בדעתם שתרנגולת היא לא רק עוף, אלא גם יצור מקסים וחברותי שאפשר לגדל בחצרות פרטיות, אפילו כסוג של חיית מחמד.

 

השבוע החל מבצע להצלת חייהן של אלף תרנגולות שחיות במשק פרטי במושב אומץ, ליד חדרה. בעלת הלול החליטה לסגור אותו, אך בשונה מרוב הלולנים שרגילים בתחלופה של מטילות "זקנות" במטילות חדשות, הלולנית החליטה לעשות מעשה ולמסור את התרנגולות שלה לאימוץ. בתוך יום מרגע שהתפרסמה בפייסבוק ההזמנה לאמצן נמצאו להן אפילו יותר מדי בתים, מרוב היענות.

 

אבל למרבה הצער, הסוף הטוב של התרנגולות שבילו את כל ימיהן בכלובים עדיין רחוק. מועצת הלול החליטה להפעיל סנקציות כספיות כבדות על הלולנית באם תבחר בדרך האימוץ. בלית ברירה, הלולנית התכוונה לבצע את הפרוצדורה הקבועה שבאמצעותה נפרדים בענף הלול מתרנגולות שכבר לא מטילות מספיק ביצים ואינן רווחיות – חישמול למוות, שלאחריו הן פשוט מושלכות לפח האשפה. פרקטיקה שמבוצעת בישראל על 4.5 מיליון תרנגולות בשנה.

 

לַניסיון למנוע ממועצת הלול לבצע את החישמול המיותר והסתמי התגייסו רבים. אני מצדי הצעתי לחברותיי הבלוגריות מעמוד "השותפות למטבח" להתגייס יחד איתי למחאת הביצים, ולהציע לציבור שמעוניין להצטרף למאבק שפע מתכונים טעימים ומפתים שאין בהם שימוש בביצים בכלל על הדרך. הנה כמה מהמתכונים שאספנו

 

להצטרפות למחאת הביצים היכנסו לעמוד https://www.facebook.com/eggsprotest

 

1. אומלט חומוס, תירס ועשבי תיבול

מתכון של אורי שביט. זה מה שמכונה באופן רשמי "מתכון בסיס", כי מכאן אפשר להתפרע ולשחק לכל מיני כיוונים. בשבילי קמח חומוס הוא קצת דומיננטי מדי, אז ערבבתי אותו עם קמח תירס שמוסיף מתקתקות ופריכות.

 

הגרסה הזאת קצת דחוסה וכבדה (יאם!) אבל מי שמעדיף גרסה קלילה יותר, יכול לדלל את הבלילה בקצת יותר מים. אפשר להוסיף עשבי תיבול מכל הסוגים שאתם אוהבים, פתאום חשבתי כמה טוב יבואו בפנים פרוסות שמפיניון שהושרו קודם בחומץ בלסמי ושמן זית, או לחילופין, איזה נחמד היה לגרד על פומפיה כרובית טריה ולהוסיף לתערובת.

 

המרכיבים לאומלט זוגי:

1/2 כוס קמח חומוס

1/2 כוס קמח תירס

150-200 גרם טופו

1 כוס מים (רצוי חמים)

חופן כוסברה קצוצה

1-2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים

1-2 שיני שום כתושות

מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי

שמן זית

 

 (צילום: אורי שביט ) (צילום: אורי שביט )
(צילום: אורי שביט )

 

אופן ההכנה:
  1. חותכים את הטופו לקוביות וטוחנים במעבד מזון עם 1/4 כוס מים חמים, עד שמתקבל קרם חלק.
  2. מניחים בקערה את הקמחים, מוסיפים את קרם הטופו ומערבבים. מוסיפים מים בהדרגה תוך כדי ערבוב, עד שמתקבלת תערובת נוזלית אך סמיכה מאד (יחד עם המים של הטופו אצלי זה היה טיפה יותר מכוס. אפשר כאמור לעשות את זה מעט דליל יותר). מוסיפים את הכוסברה, הבצל הירוק, השום הכתוש ומתבלים במלח ובפלפל.
  3. מחממים במחבת שמן זית (או שמן צמחי אחר שאתם מעדיפים – למשל שמן קוקוס עדין או שמן זרעי ענבים) – לא להתקמצן כי בתערובת עצמה אין שומן. יוצקים את התערובת למחבת ומשטחים. מכסים וממשיכים לטגן 5-7 דקות מעל להבה גבוהה, עד שצידו התחתון של האומלט מתקשה ומשחים.
  4. הופכים את האומלט (אפשר להפוך לצלחת ולהחליק אותו חזרה למחבת) וממשיכים לטגן כדקה אחת בלבד (לא לייבש יותר מדי). חוצים, מוציאים לצלחות ומגישים מיד.
  5. מומלץ להגיש עם עגבניה טריה מגורדת (כמו לג'חנון) או עם פסטו של בזיליקום או כוסברה, שיתנו לאומלט קונטרה קרירה ורעננה.

 

פשטידת כרישה ותרד

מתכון של עינת שגיא, מתוך הבלוג "בישול בריא עם עינת"

http://cooking.einatnutrition.co.il

 

המרכיבים:

2 גבעולי כרישה בינוניים, חתוכים לחצאי טבעות (כ-300 גרם)

1/2 חבילת תרד טרי

6 כפות קוואקר

1/2 קוביית טופו (150 גרם)

2 כפות טחינה גולמית

מלח, פלפל

1 כף שמן לאידוי

 

 (צילום: אורי שביט ) (צילום: אורי שביט )

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים כף שמן במחבת רחבה ומאדים את הכרישה והתרד 5-10 דקות, עד לריכוך.
  2. חותכים את הטופו לקוביות וטוחנים במעבד מזון או בבלנדר מוט, עד לקבלת מרקם “גבינתי”. מעבירים לקערה.
  3. מוסיפים לטופו את הכרישה והתרד המאודים, הקוואקר והטחינה ומתבלים במלח ובפלפל. מערבבים היטב.
  4. מרפדים תבנית עגולה (אפשר מחרס למשל או זכוכית) בנייר אפייה ויוצקים עליו בתערובת הפשטידה. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 40 דקות או עד שהפשטידה משחימה מעט.

 

סלט "כמו ביצים"

מתכון של נטלי הולדינג, מתוך הבלוג שלה, "the Vlog

 

המרכיבים:

1 כוס שעועית לימה מושרית במים למשך 24 שעות ומבושלת לריכוך מלא

1 כף "מיונז" טבעוני - ראו מתכון בהמשך או קנו ברשתות הטבע

חופן קטן עירית קצוצה

1/4-1/2 כפית מלח שחור הודי (אם אין אז מלח ים)

פלפל שחור גרוס טרי

מעט כורכום, לצבע

 

 (צילום: אורי שביט ) (צילום: אורי שביט )

 

אופן ההכנה:
  1. מועכים היטב בקערה את השעועית המבושלת. מוסיפים את יתר המרכיבים, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
  2. מומלץ למריחה בכריך, כתוספת או כסלט.

 

"מיונז" טבעוני

סיון מאירי, מתוך הבלוג"Sivfood"

 

המרכיבים:

1/2 כוס שמן קנולה (או כל שמן צמחי אחר בסגנון)

1/4 כוס חלב סויה לא ממותק

1/2 כפית מלח

1 כפית חרדל דיז'ון, או למי שאוהב - גרגירים

2 כפיות מיץ לימון

 

אופן ההכנה:

טוחנים את כל הרכיבים בבלנדר מוט במשך כמה שניות, עד לקבלת מרקם של מיונז.

 

מאפינס לימון רעננים

נעה צדוק, מתוך הבלוג "Vegansky"

 

המרכיבים לכ-12 מאפינס:

1 כוס משקה סויה

מיץ מ-1 לימון (בערך 4 כפות)

2 כוסות קמח לבן

2/3 כוס סוכר

1/2 כפית אבקת אפיה

1 כפית סודה לשתיה

1/2 כפית מלח

קליפה מגורדת מלימון אחד

1/3 כוס קוקוס טחון

1/3 כוס שמן קנולה

2 כפיות תמצית וניל

 

לציפוי:

1/2 כוס אבקת סוכר

כ-1 כפית מיץ לימון

 

 (צילום: אורי שביט ) (צילום: אורי שביט )
 

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים מיץ לימון ומשקה סויה בקערה. מניחים בצד - לא להיבהל, התערובת תתחיל להתגבש.
  2. בקערה גדולה מערבבים את כל החומרים היבשים: הקמח, הסוכר, אבקת האפייה, סודה לשתיה, מלח, קליפת הלימון המגורדת והקוקוס. מוסיפים את תערובת הסויה והלימון ומערבבים. מוסיפים את השמן ואת תמצית הווניל ומערבבים עד לקבלת בלילה חלקה.
  3. יוצקים לכל שקע בתבנית מאפינס קצת פחות מ-1/3 כוס מהתערובת. אופים במשך כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד שהמאפינס מזהיבים קלות וקיסם שננעץ במרכזם יוצא נקי. מוציאים מהתנור ומצננים לחלוטין.
  4. מערבבים בקערה קטנה את אבקת הסוכר עם כמה טיפות מיץ לימון. המרקם שמתקבל צריך להיות סמיך ועמום, אך נוח למריחה.
  5. מורחים כל מאפין בציפוי הסוכר והלימון. מניחים בצד לכמה דקות, עד שהציפוי מתקשה.

 

בראוניז פאדג' שוקולד-תפוז

מתכון של שרה הורניק, מתוך הבלוג "משחקת באוכל"

 

המרכיבים לתבנית בגודל 20*30 ס"מ:

200 גרם שוקולד מריר, לפחות 60% מוצקי קקאו

3/4 כוס קמח לבן

3/4 כוס קמח מלא

3/4 כוס סוכר חום

1.5 כפיות אבקת אפייה

1/2 כפית מלח

3/4 כוס קרם קוקוס

2/3 כוס רסק תפוחים ללא תוספת סוכר או דברים אחרים

1 כפית תמצית וניל

מיץ וקליפה מגורדת מתפוז אחד

1/2 כוס אגוזי פקאן שבורים - לא חובה

 

 (צילום: אורי שביט ) (צילום: אורי שביט )
(צילום: אורי שביט )

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים את קמח, סוכר, אבקת אפייה ומלח בקערה גדולה.
  2. שוברים את השוקולד לקוביות וממיסים אותו בקערת מתכת (או בסיר קטן) שמונחת בתוך סיר עם מים רותחים. כשהשוקולד נוזלי לגמרי, יוצקים פנימה את קרם הקוקוס ומערבבים היטב. מורידים את הקערה מהאש ומערבבים פנימה גם את רסק התפוחים ותמצית הוניל, עד לקבלת בלילה אחידה.
  3. יוצקים את בלילת השוקולד ואת מיץ התפוזים וקליפת התפוז לקערה של החומרים היבשים, ומערבבים. מוסיפים אגוזי פקאן.יוצקים לתבנית המשומנת ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 25-30 דקות - 25 דקות למרקם רטוב ופאדג'י יותר, 30 דקות למרקם יותר עוגתי. מניחים להתקרר, חותכים לריבועים ומגישים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי שביט
יפהפייה. חביתה בלי ביצים
צילום: אורי שביט
מומלצים