שתף קטע נבחר

בדידותם הלא מזהרת של בעלי המוגבלויות

כשבני הלוקה בתסמונת דאון נולד, נדמה היה שהעולם הכריז בפניו: "ברוך הבא למבוי סתום". רוב בעלי המוגבלויות חיים בבדידות, ואינם זוכים לממש את זכותם להקים משפחה. רק אם נאמין שגם הם מסוגלים להתפתח, המצב הזה עשוי להשתנות

תארו לעצמכם שחמש דקות אחר לידת בנכם או בתכם היה הרופא אומר לכם: הכול בסדר, אבל יש לי בשורה לא טובה בשבילכם, הילד שלכם לא יתחתן לעולם. לצורך הדיון, נניח גם שהוא היה שולף סטטיסטיקה שתתמוך בדבריו. האם לא הייתם מזועזעים עד כלות?

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

ובכן, כשהבן שלי הלוקה בתסמונת-דאון נולד - אנשי המקצוע שנזעקו אלי לא אמרו דבר לגבי נישואים, אבל הבעת פניהם העידה כאלף עדים, שהיצור האנושי שהגיע זה עתה לעולם נידון למסלול התפתחות אחר ובעיקר חסום. כאילו שכשהעולם הכריז בפני התינוק הרך "ברוך הבא", ללא מילים הוא הוסיף "ברוך הבא למבוי סתום".

 

זכות היסוד לקיים משפחה

בישראל חיים מאות אלפי בעלי מוגבלויות. מיעוטם נישא או מקיים חיי זוגיות, ורובם הגדול נידון לבדידות לא מזהרת. את המצב העגום הזה, חייבים לשנות מן היסוד.

 

ראשית, יש לטעת בתודעת האנשים היקרים הללו ובתודעת הוריהם ובני משפחותיהם, כי הזכות לקיים זוגיות

ומשפחה היא זכות יסודית המוקנית גם להם. אך בזכות לבד לא די, צריך גם יכולת לקיים זוגיות. ייתכן כי איש לא יתווכח על עצם הזכות, אך שאלת היכולת בהחלט עומדת למבחן.

 

כאילו שהעולם הכריז בפניו "ברוך הבא למבוי סתום". הרב פוירשטיין ובנו אלחנן (צילום: העולם הבוקר, רשת) (צילום: העולם הבוקר, רשת)
כאילו שהעולם הכריז בפניו "ברוך הבא למבוי סתום". הרב פוירשטיין ובנו אלחנן(צילום: העולם הבוקר, רשת)

  

כאן, כל אחד מאתנו, גם מי שלא נפגש עם אתגר המוגבלות, חייב להכריע, האם הוא מאמין שאדם יכול להשתנות, שהאפשרות כזאת עומדת בפניו? זאת אחת מהשאלות המשפיעות ביותר על חייו של אדם.

 

למשל, אדם שהוגדר כבעל לקות למידה. האם מדובר ב"תכונה" קבועה, דוגמת גובה, צבע עיניים ורוחב הלסת או שמא לקות-הלמידה היא "מצב" שעשוי להשתנות, בהינתן התנאים המתאימים?

 

כמובן שהמוגבלויות שאנחנו מדברים בהם מעמידות את הלוקים בהם באתגר גדול יותר מזה העומד בפני בעל לקות הלמידה, אבל גם בבואנו לדבר על "מוגבלויות" ממשיות – אותה שאלה תישאל בדיוק. האם ילד שנמצא על הספקטרום האוטיסטי, יוותר שם תמיד כי זו אחת מהתכונות שלו, או שמא ההתנהגות האוטיסטית היא מצב הניתן לשינוי דרמטי?

 

כל אדם ניתן לשינוי

חתן פרס ישראל, פרופ' ראובן פוירשטיין, ביסס את כל משנתו על ההנחה, או שמא האמונה, כי כל אדם ניתן לשינוי ממשי. לטענתו, ביסודה, נרכשת האינטליגנציה של האדם מהסביבה, וכך, לשיטתו, גם בעלי המוגבלויות ההתנהגותיות וההתפתחותיות מסוגלים ללמוד ולהשתנות.

 

זהו הבסיס לתוכנית ההכשרה של אנשים בעלי מוגבלויות המאפשרת להם לרכוש מיומנויות החסרות להם בדרך לבניית זוגיות ומשפחה.

 

אין להכחיש שהיוזמה הזו מעלה שאלות אתיות ומוסריות רבות: מה על הבאת ילדים של בעלי מוגבלויות לעולם? מה גבולות הפטרונות שהורים, מחנכים ומטפלים רשאים לנהוג בזוג? ועוד רבות אחרות וסבוכות. אבל דבר אחד ברור, את הבעיות יש לפתור, ואסור שהן יעכבו אותנו מלעזור ככל יכולתנו במימוש אחת הזכות היסודיות של האדם, שהרי "לא טוב היות האדם לבדו".

 

ואין די בתוכניות הכשרה, יש צורך ביצירת מסגרות ליווי ותמיכה, וכן בהתאמת החקיקה והבהרת הנושא ההלכתי,

כדי לסלול את הדרך לחיי שותפות בפני מאות האלפים בעלי המוגבלויות הזכאים להם.

 

כן, יש היום הורים רבים החותרים לממש את המטרה הזאת, ויש אפילו מוסדות וארגונים שהחלו בכך. אך מדובר רק בתחילת הדרך - אנחנו עדיין רחוקים מיצירת מערכת שלמה ומסונכרנת שתוכל לתמוך באדם עם מוגבלות, הבא לממש את זכותו הבסיסית ולהקים משפחה ככל האדם. 

 

היום (ד'), ב-09:30 - 17:00, ייערך כנס להשקת מרכז חזו"ן - מרכז מיוחד שהקימו מכון פוירשטיין וקרן רודרמן במטרה להעניק לבעלי מוגבלויות כלים וידע לפתח מערכת יחסים זוגית ולהקים משפחה. בכנס ישתתפו שר החינוך, הרב שי פירון, שר הרווחה מאיר כהן, וראש העיר ירושלים ניר ברקת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
על זכותם של בעלי המוגבלויות להקים משפחה. הרב רפי פוירשטיין
צילום: גבי מנשה
מומלצים