שתף קטע נבחר

משרד הכלכלה: "נשנה תקנים ונוזיל מוצרים"

במשרד מתכננים לבטל את התקנים הישראלים שהיבואנים מחויבים בהם, בייבוא אבקות כביסה, נעליים, משקפי שמש, ואופניים, בין היתר, ולהפכם לבינלאומיים, המשמעות: חיסכון ליבואנים. האם זה גם יוריד את המחיר לצרכנים? לא בהכרח

במשרד הכלכלה (לשעבר התמ"ת) מתכננים רפורמה בתקנים המחייבים למוצרי יבוא. מטרת הרפורמה - להקל על יבואנים של מוצרי צריכה לארץ ו"לפתוח את השוק לתחרות, במטרה להוריד מחירים". האם היא באמת תועיל לצרכנים? לא בהכרח.

 

  • מתנה לחנוכה: הצעצועים השנה זולים יותר

  • גבינת פטה תנובה בארה"ב: חצי מחיר מישראל

 

לרפורמה קוראים "לתקן את המחירים", ושר הכלכלה נפתלי בנט, צפוי לאשר אותה כתיקון לחוק התקנים שיכנס לתוקפו במסגרת חוק ההסדרים, "יושוו במוצרים נרחבים התקנים הישראליים במלואם לתקנים הבינלאומיים - לצורך הגברת התחרות והורדת מחירים". הרפורמה תוסיף 30 משרות של בודקים במחלקת התקינה של משרד הכלכלה, שיערכו בדיקות למוצרים שכבר נכנסו לארץ (בלי תקן מקומי, בעקבות תיקון החוק), ותצמצם את תפקידו של מכון התקנים הישראלי.

 

לפי המשרד, "במצב הקיים כיום, מוצרים רבים המיובאים מחו"ל מיוצרים בקו ייצור מיוחד למוצרים הישראליים בניגוד המוצרים המיוצרים לשאר העולם, על מנת לקבל 'תקינה' ישראלית..יש חברות שמשיתות את עלויות הייצור המיוחדות על הצרכן הישראלי". עוד טוענים שם שהתקינה המקומית עולה הרבה כסף ליבואנים.

 

בנעליים ומשקפי שמש - כבר יש תחרות

בין המוצרים שהמכס עליהם יבוטל: אבקות כביסה, נעליים, שטיחים, משקפי שמש, ברזי מים, כיורים, מכלי הדחה, מקלחונים, אריחי קרמיקה, מנורות, מנעולים, אופניים ומשחקי שולחן לילדים. 

 

אין ספק שביטול התקינה הישראלית יחסוך כסף ליבואנים, משום שהוא יבטל את הצורך בכפל תקינה: תקן בינ"ל ותקן ישראלי אבל האם זה יחסוך כסף לצרכנים?

 

הרי קו מיוחד למוצרים ישראלים קיים גם בכלל כשרויות שונות. במשרד טוענים שיבואנים רבים כנסו לשוק בעקבות המהלך אך ברוב התחומים שהתקינה עליהם תשתנה, יש כבר תחרות לא קטנה. בין היתר, נעליים, משקפי שמש וברזים - אלה מוצרי צריכה שנמכרים בטווח מחירים רחב, על-ידי יבואנים ויצרנים רבים. כיוון שיש יבואנים רבים שמייבאים משקפי שמש, כנראה שעלות התקינה הישראלית לא הפריעה להם מאוד. מכאן שהחוק החדש בעיקר עוזר ליבואנים ואין ערובה שהוא יגולגל בהורדת מחיר לצרכנים.

 

"ליברליזציה מצד אחד, והגברת האכיפה מצד שני"

במשרד לעומת זאת, חושבים שהמהלך יביא להוזלה של המוצרים. "התיקון יביא להקלה ניכרת בכניסת מוצרים מהשוק הבינלאומי לישראל ויוזל את הליך היבוא – ובכך יוזלו מוצרים רבים בשיעור של עד 10% בהם משקפי שמש, נעלים, אופנים ומוצרי טואלטיקה".

 

הממונה על התקינה במשרד הכלכלה גרישה דייטש, אמר ל-ynet: "התקנים שלנו חוברו לרוב לפי התקן הבינ"ל, אך יש ביניהם שוני מסוים ודרישות שלא קיימות בתקן הבינ"ל. אנחנו רוצים להפחית את התשלום על הבדיקה הכפולה".

 

מה זה תקן בינ"ל? גם בארה"ב, אירופה ויפן יש לפעמים תקינה מקומית.

 

"הכוונה ל-ISO ו-IEC, תקנים בינלאומיים דינמיים שמתעדכנים הרבה יותר מהר מהתקנים שלנו. בחוק הזה תהיה דרישה שתוך 3 חודשים חייבים לאמץ את התקן המעודכן הבינלאומי כלשונו. זאת המהפכה הגדולה ואם יש סטייה מהתקן, הסוגייה תועבר לוועדה בראשותו של הממונה על התקינה והיא תבדוק, בעזרת יועץ מקצועי, האם הסטייה מקובלת או לא. בסופו של דבר, התקנים יהיו הרבה יותר קרובים וזהים לתקנים בינלאומיים".

 

האם זה יוריד את המחירים לצרכן?

 

"מגוון המוצרים יגדל. היבואנים הקטנים לא יצטרכו לעבור את מכון התקנים, הם יעברו רק דרך המכס. אנשי הממונה על התקינה יבדקו את הניירת שלהם בלבד ויבדקו את המוצר באופן מדגמי וכך יחסכו כסף ליבואנים. אני למשל קניתי מצנם בשנות ה-70 והוא עלה לי שישית משכורת, מאז חוקי המכס השתנו".

 

מאז המצנמים עברו להיות מיוצרים בסין והייצור שלהם קל ומהיר יותר זו הסיבה שהוזלו. הם לא הוזלו בגלל חוקי המכס הישראלי.

 

"היום בדיקות תקינה על אבקת כביסה עולות ליבואנים 18 אלף שקל, אפשר להוריד כך הרבה מהעלויות".

 

השאלה אם יבואן קטן יוכל להפיץ את אבקת הכביסה ולהוזיל אותה לצרכן - כמו יבואן גדול. האם אתה אומר שתהיה פחות אכיפה על היבואנים?

 

"בכלל לא. יחידת הממונה על התקינה תתוגבר -10 משרות ל-40 ותהיה אכיפה בשלב השיווק. תהיה ליברליזציה מצד אחד, והגברת האכיפה מצד שני. בנוסף, במוצרים עם סיכון גבוה, אנחנו לא מוותרים על הבדיקה".

 

בנעליים, יש תחרות והמחירים מאוד מגוונים.  איך זה שעד היום התשלום על התקן הישראלי לא הפחיד אותם?

 

"בדיקות נעליים הן יחסית יקרות. נעלי עבודה למשל, נדרשות לעבור בדיקות בטיחות. אני לא מבין במחירים, אלא רק בתקינה, אבל יודע שבאופניים למשל, המהלך כן יפתח את השוק לתחרות".

 

בחברות שהתיקון נוגע אליהן, מברכים עליו, כמובן. דוד מטלון, מנכ"ל רשת אלוני מסר בתגובה: "אין סיבה שמוצרים שמתאימים לתקן האירופאי המחמיר, לא יתאימו לתקן הישראלי. לא מדובר רק בבירוקרטיה ועשרות אנשים שעומדים מאחורי המנגנון הזה, אלא תשלום של קרוב ל100 אלף שקל אותו אנו משלמים למכון התקנים מידי חודש. אנו מברכים ומעודדים את היוזמה הזאת כעוד צעד חשוב להנגשת המחירים לציבור הישראלי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים