שתף קטע נבחר

מנכ"לי הבנקים לא הגיעו לדיון בתספורות בכנסת

אף מנכ"ל בנק לא הגיע לדיון שנערך בוועדת הכספים בנושא הסדרי חוב. נוחי דנקנר שלח מכתב: "רציתי להגיע לדיון, אך אני נמצא בארגנטינה". המפקח על הבנקים, דוד זקן: "ביקורת בנק ישראל על הסדרי החוב והתספורות מבוססת על הנחת יסוד שהלוואות צריך להחזיר עד השקל האחרון"

"צריך לדאוג שהבנקים יהיו יציבים. אנו רוצים שהבנקים יתנו אשראי - שלא תהיה אבטלה ושתהיה צמיחה. שלא ייצא מכאן עליהום טוטאלי על הבנקים ומצד שני כל אלו שחייבים לא יחשבו שהגיעה שנת שמיטה". כך פתח היום (ג') את דבריו יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי, בדיון בנושא התספורות המרובות ומחיקת החובות לאילי ההון על ידי הבנקים.

 

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

  

בעל השליטה באי.די.בי, נוחי דנקנר, שלח מכתב לוועדה כי הוא רצה לבוא אך הוא מצטער שייעדר מכיוון שנמצא בארגנטינה. מהדיון נעדר גם מנהלי הבנקים שהוזמנו דוגמת מנכ"ל לאומי רקפת רוסק-עמינח. לדברי סלומינסקי, "אחד המנהלים שקל להגיע אבל חשש שאם השאר לא היו באים הכל יתמקד בו - אף שיש מחיקות בבנקים אחרים".

 

עם זאת לדיון כן הגיעו הרגולטורים - ראש הרשות לני"ע שמואל האוזר והמפקח על הבנקים דודו זקן. בנוסף לכך הגיעו נציגי הבנקים ואיגוד הבנקים.

 

חדר הדיונים של ועדת הכספים. ארכיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חדר הדיונים של ועדת הכספים. ארכיון(צילום: גיל יוחנן)

 

יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, אמר כי מתוך 45 מיליארד שקל של תשלומי חוב שנתיים - 6 מיליארד שקל מוגדרים כחובות בעייתיים המיועדים להסדרי חוב. "הרשות מוטרדת מתופעת הסדרי החוב", אמר האוזר אבל ציין כי תפקיד הרשות שמוגבל להנפקות אשראי לציבור, היא למזער נזקים, בין השאר בטיפול מונע של דיווחים מוקדמים על מצב החברות.

 

הוא גילה עוד כי הרשות טיפלה ב-120 הסדרי חוב מראשית המשבר, 10% מתוכם הם של מנפיקי אג"ח שנקלעו לקשיים בהחזר החוב לא בפעם הראשונה. "אני מבין את התסכול של הציבור. כל הסדר חוב מקומם וכל משקיע שלא קיבל את חובו זו בעיה. תפקידנו לדאוג לשמירת השוויון בין הנושים", הוסיף האוזר.

 

המפקח על הבנקים אמר כי בשנתיים האחרונות חמשת הבנקים הגדולים הפרישו לחובות מסופקים 3.2 מיליארד שקל שהם כחצי אחוז מהיקף האשראי ופחות ממחצית החובות המסופקים לבנקים בעולם. הוא אמר כי ביקורת בנק ישראל על הסדרי החוב והתספורות מבוססת על הנחת יסוד שהלוואות צריך להחזיר עד השקל האחרון ותפקיד הפיקוח הוא לבדוק אם נעשו שיקולים לא עניינים במתן החוב ומיצוי כל הדרכים לגביית החוב.

 

"הבעיה שלנו היא לא עצם ההגעה להסדר חוב אלא ריבוי הסדרי החוב שמשליך על נורמת התשלומים במשק", אמר זקן, אבל ציין כי הפיקוח לא מדווח מראש על עסקאות. הנהלות הבנקים הן האחראיות.. "האחריות שלנו שמירה על יציבות המערכת הבנקאית", אמר זקן.

 

הח"כים מעבירים ביקורת על הסדרי החוב

בפתח הדיון אמרה ח"כ זהבה גלאון (מר"צ), "החטא הקדמון מתחיל בהקצאת האשראי. אזרחים רגילים נדרשים לתת ערבויות ולשלם ריביות מפלצתיות ואינם זכאים לתנאים הנוחים של הטייקונים שהקימו פירמידות ובסוף מבקשים הסדרי חוב. הדבר המקומם זו הקלות שבה הבנקים מחלקים אשראי לבעלי הון שכשלו פעם אחר פעם. כל המערכת הפיננסית שמה את כל הביצים שלה בסל אחד, שהוא מאוד רעוע"..

 

ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר, "הבנקים נותנים הלוואות לבעלי עסקים, גם כשהם יודעים שספק אם יוכלו לעמוד בהחזר החוב. היום גם מתברר שיש קשרים אישיים מאחורי ההסדרים. הבנקים נוהגים במבקשי אשראי ממשקי הבית בקשיחות אימתנית למרות שהם מתנהלים באופן שמרני ואחראי והבנקים לא יקרסו בגללם. לכן חייב להיות שוויון בהתייחסות ללווים גדולים כקטנים ואם יחסר כסף לבנק, שיפחיתו מהשכר לבכירים".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר, "העסקה הבעייתית של דנקנר היא לא יחידה. מחיקת החובות הן רק חוליות אחרונות בשרשרת של ליקויים. אנחנו במציאות שבה בעלי הון שולטים בכספו של העם. מדובר פה בקפיטליזם תאגידי וזה קפיטליזם חזירי. הפיקוח לא עובד ואנחנו נבחרי הציבור צריכים לעשות מעשה".

 

ח"כ ראובן ריבלין (הליכוד-ביתנו) אמר, "הדרישה לבדוק את הבנקים כבר איננה מגמתית או פופוליסטית. אנחנו במצב שבו הבנקים מסכנים בהתנהלותם את האמון שניתן בהם, בגלל מראית עין של מניפולציות ויד רוחצת יד. נהציבור מסכן את כספו פעמיים, בעצם הפקדת כספו בבנק ובאופן שבו הבנק משתמש בכסף הציבורי.״

 

ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) אמר, "הלוואות הן בעלות סיכון כשמדובר באנשים לא הגונים. דנקנר לקח הלוואה על סמך זיופים ועל סמך זה הוא קנה בנק. תפקיד הפיקוח על הבנקים היה להזהיר שמדובר באנשים מסוכנים. היו נורות אדומות אך הפיקוח על הבנקים לא עשה דבר. צריך לחקור את מה שהיה. מדובר בחבורה קטנה שחבריה משתתפים באותם קוקטיילים. לא מדובר באנשים שהתנהלו בתמימות. יש למצות איתם את הדין.

 

ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) אמר, "צריך להיות קשר בין מחיקת חובות לעמלות שאנחנו משלמים,וקשר בין שכר נותן האשראי לשכר של מקבל האשראי ובין חלוקת הדיבידנדים לעמלות שהציבור משלם".

 

מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל הגיב על טענות הח"כים ואמר: "מחיקת החובות למשקי הבית היא ברמה גבוהה מזו של מחיקת החובות למגזר העסקי. לכן קשה להגיע למסקנה שהצטיירה בתקשורת ובציבור לגבי אפליית המגזר העסקי לטובה. אנחנו משחקים באש. התנהגות הבנקים לא פוגעת באמון המפקידים. כאשר חוסכים מפקידים כסף בבנק והבנק מלווה ולא מקבל את החוב - הבנק הוא המפסיד ולא החוסך. החלטות האשראי העסקי מורכבות ואינן גחמה של הבנק. אין סיבה לחשוב שמחיקת החובות מושפעת משיקולים לא מקצועיים של הבנקים. ההחלטות אינן ספונטניות".

 

סמנכ"ל בנק לאומי אבירם כהן לאומי אמר בתגובה לטענות ח"כים שהתמונה הכוללת מסתירה מקרים חריגים של מקבלי אשראי בתנאים מיטיבים מיוחדים ("הלוואות סולו"): "אין בבנק רשימה של חריגים בתום האשראי. אין הלוואות סולו ואין גם יחס מיוחד למן דהוא מבחינת מעמדו החברתי. תיק האשראי העסקי לתאגידים הגדולים הוא 40 מיליארד מתוך 240 מיליארד שקל של האשראי הכולל. ההפרשה לחובות מסופקים נמוכה מהשיעור במשק (.5%) והיא מתייחסת לכל מקבלי האשראי כולל משכנתאות ועסקים קטנים".

 

ח"כ ריבלין העיר, "אם כל כך טוב איך קורים הדברים הרעים?" אך לא נענה, גם לא מצד נציג בנק הפועלים, עו"ד אראל אריכא היועץ המשפטי של הבנק, שאמר כי הוא מטפל רק בהסדרי חוב של לקוחות הבנק כבר 10 שניםאבל לא מחליט על מתן האשראי. הפועלים הוא אחד הנושים הגדולים של נוחי דנקנר. גם הנציגים הזוטרים ששלחו דיסקונט והמזרחי לא תרמו מידע לדיון.

 

המשך הדיון נדחה לשבוע הבא.

 

תומר אביטל הוא כתב "כלכליסט"


פורסם לראשונה 23/04/2013 10:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוחי דנקנר. רצה, אך לא יצא
צילום: עמית שעל
מומלצים