שתף קטע נבחר
צילום: AFP, רויטרס

300 מטר של איבה: ביקור בשטח האש בשטחים

נוף הררי פסטורלי, מנוקד בעצי זית וגפנים, לא מצליח לטשטש את המתח הגואה בין שני כפרים פלסטינים ובין המאחז נצח בנימין. התנגשויות אלימות גררו שריפת צריף וכלי רכב, וכעת נערכים הצדדים לעימות ארוך. שטח אש, כתבה ראשונה בסדרה

אין אינתיפאדה שלישית, מרגיעים בישראל, אבל אחרי עוד פיגוע דקירה - השטח רק מאיים עוד יותר לתסוס. כ-15 ק"מ דרומית מצומת תפוח, שם נרצח אתמול (יום ג') אביתר בורובסקי, אב לחמישה בן 31, נמצא אחד משטחי האש של הגדה המערבית.

 

300 מטרים מפרידים בין המאחז נצח בנימין ובין הכפרים הפלסטינים סילוואד ודיר ג'רייר. 300 מטרים של נוף הררי רצוף עצי זית, גפנים ומצע גבעות ירוק, אך על רקע הפסטורליה התפתח שטח לחימה של ממש. מהעבר האחד קבוצת מתנחלים קטנה שמשתייכת לנוער הגבעות, והקימה מאחז חדש על גבעה סמוכה לכפר, ומן הצד השני תושבי דיר ג'רייר וסילוואד, שמראה הצריפים שנבנו מעל שטחי החקלאות מרתיח את דמם.

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

 (צילום: Google Maps) (צילום: Google Maps)
(צילום: Google Maps)
 

 

העימות הגיע לשיא בשבועות האחרונים, בסדרה של קטטות שהובילו לפציעות, מעצרים והתערבות מצד צה"ל. בין היתר, נשרפו צריף שבנו המתנחלים ועשרה כלי רכב של תושבי הכפר. עוד קודם לכן, התרחשו עימותים פיזיים אלימים, שגרמו לאשפוזו של תושב סילוואד שהוכה בכל חלקי גופו. לפני ימים אחדים יידו הצדדים אבנים זה על זה ובמקרה אחר הוזעק אמבולנס אל המאחז כדי לפנות מתנחל שנפגע מאבן בראשו. בין לבין, התעמתו הפלסטינים גם עם חיילים שהגיעו לחצוץ בין הצדדים ונאלצו להשתמש באמצעים לפיזור הפגנות.

 

עבד אל-פתאח מעאלי עמד בפתח ביתו בדיר ג'רייר. מכוניתו הוצתה במהלך הלילה והשאירה סימני פיח על הכניסה ועל החלונות. "התעוררנו בעקבות העשן שחדר לבית כשהציתו את הרכב. הברחנו את 14 הילדים שישנו בפנים מהכניסה האחורית", סיפר. אחד מילדיו, בן פחות משנתיים, שאף עשן ופונה לבית חולים ברמאללה, וכעת סבו לא הפסיק לאחוז אותו בידיו.

 

עשרה כלי רכב, ברדיוס של 50 מטרים, הוצתו בכפר בלילה אחד. זעם התושבים, כך נראה, עמד בסתירה לשאיפותיהם המוקדמות. "הם השכנים שלנו", הצביע האשם סאלחה, חבר מועצת הכפר, לכיוון עופרה ועמונה. "אין ולא היו לנו בעיות איתם אף פעם. כל המתיחות כאן החלה לפני חודשיים, כשהקימו את המאחז החדש".

 

סמוך למאחז נצח בנימין. השטח מתחמם (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
סמוך למאחז נצח בנימין. השטח מתחמם(צילום: אוהד צויגנברג)

 

כלי רכב שרוף בדיר ג'רייר (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
כלי רכב שרוף בדיר ג'רייר(צילום: אוהד צויגנברג)

  

כמה מאות מטרים משם, ישב אחד מתושבי נצח בנימין על גל אבנים ותיצפת על השטח. כשומר היחיד שנותר במאחז, ניתן היה לזהות דריכות בתנועותיו בכל פעם שזיהה פעילות בשביל שעולה לגבעה. רשימת הגורמים הלא-רצויים ארוכה: שוטרים, אנשי המנהל האזרחי, הפלסטינים שמתגוררים בסמוך וגם חלק מתושבי ההתנחלויות הסמוכות.

 

תושבי נצח בנימין ממעטים לדבר עם מי שאינם נמנים על אנשי שלומם, בהם כלי התקשורת. הם מעבירים את זמנם במבנה לבנים עתיק שנמצא במקום, משתמשים במים מבור סמוך, ומשוחחים בטלפון בעת הצורך בעיקר עם חבריהם מגבעות סמוכות.


חלק ממבני המאחז נצח בנימין (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
חלק ממבני המאחז נצח בנימין(צילום: אוהד צויגנברג)

 

עשרה כלי רכב, רדיוס של 50 מטרים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
עשרה כלי רכב, רדיוס של 50 מטרים(צילום: אוהד צויגנברג)
 

אוכלוסיית המאחז כוללת בין שישה לעשרה צעירים, אולם ההתרחשויות האחרונות - מעצרים, פציעות והרחקה משטחי יהודה ושומרון של מקים המאחז, משה אורבך - לא מותירות בשטח יותר משלושה פעילים.

 

"הקמנו את המאחז כדי לקיים את הפסוק 'והורשתם את הארץ'. חיפשתי מקום עם נוף יפה להקים את ביתי והגעתי לגבעה הזו. בגלל זה קיבלתי צו הרחקה, אבל מעולם לא הייתי מעורב בפעילות 'תג מחיר' ולא הואשמתי בדבר כזה", סיפר אורבך, שהאשים את הפלסטינים באלימות ובהגברת המתח באזור. "לאחר שהורחקתי עלו למקום יהודים שהבינו את החשיבות האסטרטגית והערבים התחילו להתנכל אליהם".

 

לדבריו, "ערבים מסילוואד שרפו צריף על כל תכולתו בשווי של המון כסף. הם השחיתו תשמישי קדושה וספרים, עלו לפה ויידו לעברינו אבנים". הצבא, לטענתו, אחראי אף הוא לתסיסה מכיוון שהוא לא מרחיק את הפלסטינים מתחומי המאחז החדש. "בגלל שהערבים משתוללים יותר מדי באזור והצבא לא מגיב, יהודים שככל הנראה כואב להם עשו את מה שעשו", הסביר.

 

בתוך מבני האבן (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
בתוך מבני האבן(צילום: אוהד צויגנברג)

 

בניגוד לכפרים אחרים, תושבי דיר ג'רייר וסילוואד לא מתכוונים לקיים סיורים ליליים ולהפגין נוכחות בשעות שבהן מבוצעות, בדרך כלל, פעולות ההשחתה שמכונות "תג מחיר". בהליכים המשפטיים הם נעזרים בארגון "יש דין". "אנחנו לא רוצים דיבורים, אלא מעשים ושמירה אמיתית של הצבא על הכפר ועל האזור", קרא סאלחה, תוך שהוא מוסיף כי תושבי הכפרים סבורים שמטרת אנשי נצח בנימין היא להפעיל אלימות מתוכננת וסדורה כדי לזרוע פחד בקרב בעלי הקרקעות ולגרום להם להפסיק לעבד את אדמותיהם.

 

בנצח בנימין פסלו את הטענות, הסבירו כי הם אלו שמותקפים והבהירו כי לא יירתעו. "אם יתקפו אותנו נגן על עצמנו ונתקוף בחזרה. זה לא מקום של יהודים מפוחדים".

 

לאחרונה גם עברו כמה מהפגנות יום השישי הקבועות לאזור. ההתבטאויות והמתרחש בשטח הביאו את הצדדים להיערך למאבק, אלים וממושך ככל שיהיה. ההשלכות ברורות, אך לא מעט גורמים בקרב המתנחלים והפלסטינים ממשיכים ללבות את המתיחות ולחמם את האזור כולו, שגם כך אינו נהנה מעודף שקט.

 

ניפוץ זגוגיות וכתובת "תג מחיר"

הרצח של אביתר בורובסקי אתמול בצומת תפוח, הצית כאמור עימותים בין מתנחלים לפלסטינים. מיד לאחר הפיגוע יצאו מתנחלים אל הכביש העובר בכפר חווארה, שם רגמו בסלעים כלי רכב פלסטיניים כולל אוטובוס שהסיע תלמידות. ארבעה מתנחלים נעצרו בחשד להשלכת האבנים.

 

כתובת "תג מחיר" בכפר הפלסטיני, הבוקר (צילום: איאד חדד, "בצלם") (צילום: איאד חדד,
כתובת "תג מחיר" בכפר הפלסטיני, הבוקר(צילום: איאד חדד, "בצלם")

 

בתקרית אחרת הגיעו מתנחלים אל הכפר עוריף, ניסו להצית

 במקום מסגד וניפצו זגוגיות של חלונות בבית ספר מקומי ושל בתים פרטיים. גם סמוך להתנחלות יצהר הוצתו שדות של פלסטינים.

 

גם במהלך הלילה נמשכו העימותים. קבוצת מתנחלים נכנסה לתחומי הכפר הפלסטיני ביתילו באזור בנימין, וריססה כתובת "תג מחיר" על אחד מבתיו.

 

בהמשך יידו פלסטינים אבנים לעבר ישראלים סמוך לכפר, ובמקום התפתח עימות בין עשרות פלסטינים למתנחלים. כוחות הביטחון פיזרו אותם באמצעים לפיזור הפגנות. מתנחל אחד נפצע קל.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבד אל-פתאח מעאלי
צילום: אוהד צויגנברג
פעיל במאחז נצח בנימין
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים