שתף קטע נבחר

מהפך ים תיכוני: הרמונט של יקב רקנאטי

השקת היינות החדשים של יקב רקנאטי עושים לליבי שפרלינג ורועי ירושלמי טוב. הכל על המהפך שחל ביקב, יינות מזני ענבים איזוריים, כרמים ללא השקיה וכמובן - קריניאן אחד שובב

לפני כשנתיים, אחד מאיתנו טייל בין הדוכנים של אחת מתערוכות היין הגדולות בישראל. לאחר סבב של טעימות מוצלחות יותר ומוצלחות פחות, הוצע לנו לטעום מבקבוק עטוף בנייר גס, שהסרתו חשפה בקבוק עם תווית יפהפייה.

 

עוד בערוץ האוכל:

בציר טוב: פרויקט "יקבים תאומים", גרמניה-ישראל

מלוח בשושו: פחזניות גבינה מלוחות

בורגוליישן: מתכונים עם טחינה וגם בורגול

 

ההתרשמות מהעיצוב התחלפה במהרה בתדהמה, עם קריאת התווית. "קריניאן?!", הזדעזע אותו אחד, רווי אכזבות מזן הענבים הקשוח והמחוספס הזה. למרבה השמחה וההפתעה, היין שנמזג מהבקבוק - קרינאן רזרב 2009 של רקנאטי - נתגלה כאחד הטובים באותה טעימה, שבדיעבד גילם את השינוי העצום שעבר היקב.

 

פרא. קריניאן של רקנאטי (צילום: בועז לביא) (צילום: שלמה שוהם) (צילום: שלמה שוהם)
פרא. קריניאן של רקנאטי (צילום: בועז לביא)

 

ביום שישי הקרוב ייערך אירוע הטעימות השנתי של היקב (כל הפרטים בהמשך) ושווה מאד לטעום את הרוזה הסקסי שלהם (בלנד כיפי של מרלו וברברה), את הספיישל רזרב לבן, את הפטיט סירה זינפנדל ואת הסירה ויונייה. מי שיגיע לאירוע הטעימות יזכה לטעום יינות חדשים שעדיין לא הושקו: קריניאן 2012, ספיישל רזרב 2011 ועוד הפתעות.

 

זה גם הזמן להוריד את הכובע בפני רקנאטי, שלא יהיה זה מוגזם לומר שעבר בשנים האחרונות מהפיכה של ממש. סדרת היינות הים תיכוניים שלו - ובראשם יין הסירה-ויונייה וכמובן הקריניאן, שדרגו את מעמדו באופן מכריע ולחיוב.

 

הוא נוסד בתחילת שנות ה-2000, בתקופה שבה צמחו פה יקבים רבים שחרתו על דגלם עשיית יין טוב ואלגנטי במחירים שפויים. היקב התבלט מיד במהוקצעתו ובזכות התוויות המעוצבות, שעיצובן לקח השראה מאריח ספרדי במטבח ביתו של הבעלים, לני רקנאטי.

 

 (צילום: שלמה שוהם) (צילום: שלמה שוהם)
(צילום: שלמה שוהם)

 

היינן הראשון של היקב, לואיס פסקו, בוגר אוניברסיטת קליפורניה בדיוויס, ניפק יינות חזקים ומתפרצים, חדורי עץ ועם תכולת אלכוהול גבוהה, זכר לבציר מאוחר וכמות סוכר ענפה בענבים. אחת מאיתנו מאד אהבה את יינות רקנאטי של שנות ה-2000 ובפרט את הקברנה, המרלו והשיראז שכיכבו תכופות בביתה וסיפקו בומבסטיות מהנה ומוכרת.

 

לקראת בציר 2008, נכנסו לתפקידם היננים גיל שצברג (גם הוא בוגר דיוויס ומי ששימש עד אז יינן יקב אמפורה) וצידו עידו לוינסון, נציג העולם הישן דווקא, בהיותו בוגר אוניברסיטת מילנו באיטליה. שצברג ולוינסון ערכו שינויים משמעותיים ביקב והביאו עימם תפיסה מרעננת וביצועים מרשימים, שזכו לכינוי "המהפכה הים תיכונית של רקנאטי", שאת פירותיה רואים בשנים האחרונות.

 

את מקומם של היינות הכבדים החליפו יינות שהם תוצר של בציר מוקדם יחסית, שמשמר רמות סוכר נמוכות. יש דגש על חומציות גבוהה, שמקנה ליין פוטנציאל יישון טוב וארוך טווח. השימוש בחביות ישנות יחסית, שמדיפות פחות טעם הפך רחב. כך אנו נהנים מיתרונות החבית, שהיא כבר ספוגת טעמים ואופי אבל העץ בה לא מתפרץ אלא רק מלטף ברכות את היין. התוצאה: יינות עגולים ורכים בהרבה, מתמסרים כמעט ומאד יינות אוכל, ההולמים את מה שתגישו לצידם ולא גונבים את ההצגה.

 

השינוי חל בכל יינות היקב. לקהל הרחב הוא יבלוט גם ביינות "יסמין", הסדרה הנמוכה של רקנאטי, ששומר נפשו היה מתבקש להתרחק מהם בכל לשון של בקשה. יינות מבציר 2012 הם אולי הראשונים אי-פעם בסדרה שהם לא רק שתיים, אלא שגם מומלץ לנסותם - הן הלבן והן האדום ניחנו בקלילות נעימה ונגישה והם מהווים תחרות ראויה לסדרות הבסיס של הגדולים האחרים.

 

איזה הבדל! יסמין 2012 (צילום: בועז לביא) (צילום: שלמה שהם) (צילום: שלמה שהם)
איזה הבדל! יסמין 2012 (צילום: בועז לביא)

 

מה שכן, המהפכה הים תיכונית מתמקדת גם בחלקות מובחרות עוד יותר ובכרמים יחידניים, המספקים את ההתאמה הכי מוצלחת בין איזור הגידול ותנאיו (טרואר) לבין הזן הנבחר. המרלו רזרב מגיע מכרם מנרה, כך גם הקברנה פרנק והזנים הלבנים מגיעים בעיקר מאזור כרם בן זמרה הקר.

 

אחת היציאות המעולות שלהם ותצוגת תכלית רבת קסם בפני עצמה הוא כאמור הקריניאן רזרב, יין פרא, כרם בעל. הכרם התגלה בטעות, בעת טיול בהרי יהודה, בקיץ 2008, אז נתגלה על גבעה כרם שאין בו כלל צינורות השקייה. מכאן זכה לכינוי כרם בעל, שהרי איננו מושקה על ידי האדם באופן יזום, אלא נהנה רק מנדיבותם של גשמי ברכה.

 

 (צילום: שלמה שוהם) (צילום: שלמה שוהם)

 

הגפנים הותיקות שם כבר היו בנות 30 שנה ויותר ואכן, הניבו יין פראי ונפלא, חי מאד ומלא אופי, המשתנה תדיר, כל הזמן, גם בבקבוק. אחת מאיתנו דווקא אוהבת קריניאן מאד ונהנית ממה שקרה לו פה בשנים האחרונות בחסות ויתקין, כרמל, אבידן, סוסון ים ורד פואטרי. זה של רקנאטי הוא באמת מיוחד, אפוף טבק ותבלינים, אדמתי ומלא גוף. הסיומת שלו נדיבה וזה שווה הכל. 

 

  • אירוע הטעימות השנתי של יקב רקנאטי יתקיים ביום שישי (3.5), בין השעות 10-15 ביקב שבעמק חפר. באירוע תתקיים טעימת חבית מיוחדת בליווי יינני היקב, טעימה של היינות החדשים. ויוגשו גבינות של "משק יעקבס" ולחמים של "אגדת לחם". מחיר כניסה: 20 שקלים לאדם, ניתן לשריין מראש מקום בטלפון: 04-6222288.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהפכן ים תיכוני. יקב רקנאטי
צילום: Shutterstock
צילום: אורן שלו
גיל שצברג ועידו לווינסון
צילום: אורן שלו
אוהבת קריניאן. ליבי שפרלינג
צילום: בני דויטש
מומלצים