שתף קטע נבחר

שהבוס לא יכעס: הגשת תביעה על תאונת עבודה

למי מגישים תביעה להכרה בתאונה כפגיעה בעבודה, את מי בכלל אמורים לתבוע והאם היחסים עם המעסיק ייפגעו אם הוא יצטרך לתת על כך את הדין? מדריך לנפגעי תאונות עבודה

תאונות עבודה, למרבה הצער, עלולות להתרחש בכל עת, בין אם במקום העבודה, בזמן ההגעה אליו או בדרך חזרה הביתה. במדריכים הקודמים בדקנו אילו זכויות מגיעות לכם במידה שנפצעתם במהלך העבודה, וכעת יש צורך לבחון באילו צעדים יש לנקוט על מנת לקבל את הזכויות הללו וכיצד מתמודדים עם קשיים שעלולים להיתקל בהם במהלך התהליך.

 

תאונות עבודה - סדרת מדריכים בערוץ הקריירה :

 

למי מגישים תביעה להכרה בתאונת עבודה?

את התביעה להכרה בתאונה כתאונת עבודה יש להגיש לסניף המוסד לביטוח לאומי במקום מגוריכם. את התביעה ניתן להגיש לבד, אולם רצוי להתייעץ עם עורך דין לפני שעושים זאת, משום שלעתים יש פרטים שאם לא שמים אליהם לב כבר בשלב הגשת התביעה לביטוח הלאומי - קשה לאחר מכן להחזיר את הגלגל לאחור ולתקן בדיעבד את הטעון תיקון.

 

תאונת דרכים העונה על הגדרת תאונת עבודה מעניקה למבוטח זכויות, הן במסגרת חוק הביטוח הלאומי והן במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים. חשוב להדגיש שכאשר תאונת הדרכים היא גם תאונת עבודה, זכויות הנפגע מחברת הביטוח יגזרו מאחוזי הנכות שיקבעו לו על ידי הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי, אלא אם כן נתקבלה חוות דעת של מומחה שמונה בתביעה מול חברת הביטוח קודם לכן.

 

אם הוגשה תביעה למוסד לביטוח לאומי, חשוב למקסם את הזכויות בוועדות. לפיכך יש לוודא שכל הליקויים עקב התאונה מוצגים בפני הוועדה, ובמידת הצורך חשוב להצטייד גם בחוות דעת של מומחה בתחום הליקוי העיקרי או בתחום הליקוי השנוי במחלוקת.

 

במקרים מסוימים יש לשקול גם להתחיל בהליך מול חברת הביטוח ולא מול המוסד לביטוח הלאומי, על מנת שמי שיקבע את אחוזי הנכות יהיה מומחה מוסכם ואובייקטיבי ולא ועדה רפואית של המוסד לביטוח הלאומי.

 

היתרון בהגשת התביעה למוסד לביטוח הלאומי הוא שמדובר בהליך שיש עליו שתי ערכאות ערעור - ערעור על ועדה רפואית המוגש לוועדה רפואית לעררים, וערעור על ועדה רפואית לעררים המוגש לבית הדין לעבודה.

 

הסכומים שתהיו זכאים לקבל מהמוסד לביטוח הלאומי מנוכים מהסכומים אותם תהיו זכאיים לקבל מחברת הביטוח. דברים אלה נכונים גם אם פניתם קודם לחברת הביטוח ולאחר מכן ממשתם את זכויותיעם מול המוסד לביטוח הלאומי.

 

אם התביעה שהגשתם למוסד לביטוח הלאומי להכרה בפגיעה כתאונת עבודה נדחתה, אתם רשאים לערער על ההחלטה באמצעות הגשת תביעה לבית הדין לעבודה. מומלץ להגיע לסניף הביטוח הלאומי ולבקש לצלם את התיק שלכם, על מנת ללמוד מהן בדיוק הסיבות שהביאו לדחיית התביעה ולשקול את צעדיכם בהתאם.

 

את מי צריך לתבוע והאם היחסים עם המעסיק ייפגעו?

כנפגעי עבודה ניתן להגיש תביעה הן למוסד לביטוח הלאומי והן תביעת נזיקין נגד הגורמים האחראים לתאונה, במידה ויש כאלה. אם התאונה היא תאונת דרכים, ניתן לתבוע את חברת הביטוח שביטחה בביטוח חובה את הרכב שבו נהגתם או נסעתם, או את הרכב שפגע בכם - אם נפגעתם כהולך רגל.

 

במסגרת תביעת הנזיקין, ניתן לתבוע גם את המעסיק - אם הוא אשם בתאונה. מאחר שבמרבית המקרים המעסיק מבוטח בביטוח חבות מעבידים המיועד בדיוק למקרים כאלה, אין סיבה אמיתית שאתם תיפגעו אם תגישו תביעה כזו. עם זאת, כדאי לשקול את ההשלכות של צעד כזה, במיוחד אם אתם עדיין עובדים אצל המעסיק שאותו אתם מתכוונים לתבוע.

 

חשוב לציין שלא תוכלו לקבל יותר מ-100% מהנזק שנגרם לכם מכל התביעות יחד, ולכן כדאי להתייעץ עם עורך דין אם להגיש תביעת נזיקין בנוסף לתביעה לביטוח הלאומי, ואם כן - נגד מי.

 

איך מתמודדים עם נכות בעקבות תאונת עבודה?

במידה שנפגעתם בתאונת עבודה ואינכם יודעים אם תישאר לכם נכות כתוצאה מכך, עליכם לפנות אל סניף הביטוח הלאומי ולהגיש תביעה על גבי שני טפסים נפרדים. בטופס אחד תובעים הכרה בתאונה כתאונת עבודה וכן תשלום של דמי פגיעה עבור תקופת אי הכושר בגין התאונה. בטופס השני מגישים בקשה לקביעת דרגת נכות ותביעה לגמלת נכות.

 

גם אם לא תישאר לכם נכות צמיתה כתוצאה מהתאונה, ייתכן שתסבלו מנכות זמנית עד להחלמתכם - שתזכה אתכם בגמלה. חשוב לדעת שתביעה לגמלת נכות שמוגשת באיחור עלולה לשלול מכם את הגמלה, כולה או חלקה, ולכן כדאי להימנע מעיכובים מיותרים.

 

בשלב הראשון חשוב לדאוג לאוף מסמכים רפואיים, קבלות על הוצאות, וכן לתעד באמצעות צילום או רישום של עדים את מקום התאונה או נסיבותיה ככל שניתן. במקרה של תאונה בחלל המדרגות, רצוי לצלם. במקרה של ויכוח עם הבוס, רצוי שיהיה מכתב מעדים.

 

כמו כן, רצוי להקפיד להגיע לטיפולים רפואיים ולא להזניח, גם משום שהבריאות חשובה יותר מכל, וגם משום שאם לא תהיה פנייה מתועדת - תצטרכו אחרי כן לספק הסברים מדוע לא הגעתם לטיפולים - מה שעלול להשליך לרעה על התביעה שהגשתם.

 

הכותב הוא עורך דין במשרד עוה"ד צבי יעקובוביץ העוסק בדיני ביטוח ונזיקין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נפצעתם בעבודה? בדקו את הזכויות המגיעות לכם
צילום: shutterstock
צילום: אילן סבירסקי
עו"ד עופר שנקר
צילום: אילן סבירסקי
מומלצים