שתף קטע נבחר

עמלת פירעון על ההלוואה: לא חייב, אבל תשלם

בדומה לפטור מעמלת פירעון מוקדם החל בהלוואות משכנתא במסלול הפריים, גם בהלוואות רגילות הלקוח אמור להיות פטור מעמלה כזו. אמור, אבל בפועל הבנק גובה. כך נאלץ ע' להיפרד מ- 56 אלף שקל - עמלה. הבנק הבינלאומי: "עמלת הפירעון המוקדם נגבתה מהלקוח כדין"

ע', בעל עסק מירושלים, נטל ביולי 2010 הלוואה על סך 1.3 מיליון שקל מהבנק הבינלאומי. כדי להימנע מקנס פירעון מוקדם - נלקחה ההלוואה במסלול ריבית הפריים.

 

 

בתחילת 2013 ביקש ע' לפרוע את ההלוואה - אולם אז הודיע לו הבנק כי עליו לשלם "קנס פירעון מוקדם בסך 56 אלף שקל". בנוסף, הוא נדרש לשלם "אגרה" בגין הפירעון המוקדם.

 

אחרי פניות מרובות השיב לו הבנק את דמי ה"אגרה". אולם את עמלת הפירעון המוקדם הבנק מסרב להחזיר. לטענת ע', הבנק גם סירב למסור לידיו את מסמכי ההלוואה, למרות שביקש זאת.

 

יש לציין כי כבר בתחילת חודש מרס, פנה הלקוח בעזרת עורך דינו לפיקוח על הבנקים אך טרם קיבל מענה לבקשתו, למעט ש"הנושא נבדק".

 

האם מותר לבנק לגבות עמלת פירעון מוקדם?

בעוד בהלוואות לדיור, קיימות הוראות ברורות של הפיקוח על הבנקים האוסרות גביית עמלה, כאשר הלקוח מבקש לפרוע את ההלוואה מוקדם מהמתוכנן (על הלוואות במסלול ריבית הפריים), הרי שבהלוואות שאינן לדיור, קיימת בציבור אי בהירות, אותה מנצלים הבנקים היטב.

 

על פי חוק הבנקאות, בהלוואות שקליות בריבית משתנה (פריים) ,שמועד שינוי הריבית אינו ידוע מראש והבנק קיבל הודעה מוקדמת של חודש, הוא אינו יכול להתנות את הפירעון המוקדם בתשלום עמלה.

 

רק במקרים בהם ביקש הלקוח לפרוע את ההלוואה ללא מתן התראה מראש, או במקרים בהם יוכיח הבנק כי נגרם לו הפסד, כתוצאה מהפירעון המוקדם – הוא רשאי לגבות עמלה, וגם זו – חייבת להיות פרופורציונאלית.

 

ההערכות הן כי בשנים האחרונות גבו הבנקים עשרות מיליוני שקלים - עמלת פירעון מוקדם בהלוואות שניטלו בריבית משתנה (מסלול ריבית הפריים), למרות שלמעשה הלקוחות היו פטורים מעמלה זו.

 

גם בבנק ישראל מודים כי לא ניתן לגבות עמלת פירעון מוקדם, מעבר לעמלה התפעולית של 60 שקלים על פירעון מוקדם של הלוואות שניתנות בריבית שמשתנה באופן רציף, על פי ריבית הפריים.

 

בבנק ישראל הסבירו בעבר כי למעשה ההוראות המפורשות הקיימות בהלוואת לדיור הוחלו הלכה למעשה גם בהלוואות אחרות וזאת לדבריהם במטרה להקל על הלווים, שכן במקור, בהלוואות שאינן לדיור, הבנקים לא מחויבים כלל לתת אפשרות לפירעון מוקדם.

 

אז כיצד גובה הבנק עשרות אלפי שקלים בניגוד למשתמע מההוראות? בינתיים הלקוח, שזקוק נואשות לכסף, ייאלץ להמתין בסבלנות לתשובות.

 

מהבנק הבינלאומי נמסר בתגובה: "עמלת הפירעון המוקדם נגבתה מהלקוח כדין. עם זאת הבנק קיבל את פניית הלקוח ובודק אותה. לגבי הטענה בדבר מסמכי ההלוואה: הלקוח קבל העתקים ממסמכי ההלוואה ובאף שלב הסניף לא סרב למסור ללקוח את מבוקשו".

 

מבנק ישראל נמסר: "הנושא נמצא בבירור מול הבנק. מאז שפנה אלינו קיבל הפונה שני מכתבים, אחד שמאשר שפנייתו התקבלה והשני שפנייתו נמצאת בטיפול מול הבנק. משך הטיפול עד כה אינו בלתי סביר לפנייה מסוג זה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים