שתף קטע נבחר

מהי השתלת שיניים בשעה וכמה זמן מחזיק שתל?

שתלים דנטליים נועדו להחליף שיניים חסרות ולעיתים גם שיניים פגועות - אך עוד בטרם מתחילים את התהליך, חשוב לקבל את כל המידע בנושא, האם זו האפשרות הטובה ביותר, האם יש חשיבות לסוג השתל ועוד. להלן המדריך המלא

שתל דנטלי הוא שורש שן מלאכותי המוחדר בהליך כירורגי לעצם הלסת במקום של שן חסרה. בשלב שני ייבנה על השורש המלאכותי כתר שמשלים את כותרת השן החסרה.

 

שתלים דנטלים הם אפשרות טיפולית נגישה ונפוצה במיוחד בשנים האחרונות. אך כמו בכל פרוצדורה רפואית, ישנן יתרונות, חסרונות וכמובן, חלופות טיפוליות שונות. מהן השאלות שיש לשאול לפני ביצוע השתלות דנטליות:

 

 

האם באמת זו אפשרות הטיפול הטובה ביותר עבורי?

שתל הינו חלופה לשן חסרה. במידה ומדובר על שיניים קיימות, גם אם במצב רעוע הדורש טיפול ותחזוקה, ההמלצה היא לנסות ולשמר אותן. במקרים בהם חסרה שן או מספר שיניים, יש מספר אפשרויות טיפול: גשר שנשען על שיניים סמוכות, שתל שהינו שן מלאכותית שעומדת בפני עצמה, תותבת נשלפת או השארת החסר כמות שהוא.

 

הרופא המטפל צריך לדון עם המטופל במגוון אפשרויות הטיפול תוך פירוט היתרונות והחסרונות בכל אפשרות. על המטפל והמטופל לבחור ביחד את ר אפשרות הטיפול המתאימה ביותר מבחינה רפואית וכלכלית.

 

עוד כתבות בערוץ הבריאות:

 

היתרון המרכזי בהשלמת חסר שן ע"י שתל הוא העובדה שלא נשענים על שיניים סמוכות ולכן לא פוגעים בהן. אך מדובר בהליך כירורגי שדורש רמה גבוהה של בריאות פה, ללא דלקות חניכיים וללא מוקדי זיהום.

 

האם יש לי מספיק עצם להתקנת שתל דנטלי?

עקירה טראומטית, עקירה של שן עם תהליך זיהומי נרחב סביבה, מחלת חניכיים מתקדמת ו/או מבנה אנטומי של הלסת יכולים להוביל לחסר עצם. במסגרת הבדיקות המוקדמות לקראת השתלה, יישלח המטופל לביצוע צילום סיטי דנטלי. צילום זה מאפשר לרופא להעריך את מבנה העצם ומימדיה. בהתאם לעצם הזמינה יתוכננו מימדי השתל (רוחבו ואורכו). השתל הממוקם בלסת צריך להיות עטוף בכל הקפו ואורכו בעצם. לעתים העצם הקיימת דקה או קצרה מדיי ויש צורך בבניית עצם, בניתוח מקדים או סימולטני, להנחת השתל.

 

לבניית העצם משמשים חומרים ממקור חי או סינטטי וממברנות קולגן המתפקדים כשומרי נפח ויוצרים אינדוקציה לייצירת עצם עצמית במקום בו הונחו. חשוב להמתין כ-6 חודשים ליצירה מלאה של עצם במקום ההשתלה לפני שממשיכים לשלב הבא בטיפול.

 

תחליף עצם טבעי שמקורו מבקר הוא הנפוץ ביותר ומספר המחקרים שבוצעו עם חומר זה הוא הגדול ביותר. מבנה חלקיקיו מעודד צמיחה מהירה של כלי דם באזור המטופל ואת הגעתם של תאי עצם חדשים.

 

יש לציין כי כיום קיימים סוגים שונים של תחליפי עצם וממברנות קולגן בשוק, מהמובילים שבהם ניתן למצוא את תחליף העצם Bio-Oss וממברנת הקולגן Bio Gide תוצרת חברת Geistlich השוויצרית.

 

הצילום יאפשר לדעת האם ישנה אפשרות לשתל (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
הצילום יאפשר לדעת האם ישנה אפשרות לשתל(צילום: shutterstock )

 

האם חשוב סוג השתל?

ישנם שתלים המיוצרים בארץ ושתלים המיובאים ממקומות שונים בעולם. מקום הייצור של השתל אינו ערובה לטיבו. מחקרים קליניים בנושא שתלים דנטליים ושיקומם מראים שאין הבדל בשרידות השתלים בין היצרנים השונים. עם זאת, כדאי לבחור שתל של אחת החברות המוכרות בתחום עם אישור גורם בקרת איכות מוכר כגון: FDA , CE או משרד הבריאות. נסיונו הקליני של הרופא המטפל עם פרוטוקול הטיפול של חברת השתלים כזו או אחרת, חשוב גם הוא להצלחת הטיפול, ואולי אף יותר מסוג השתל עצמו.

 

כמה זמן מחזיק שתל?

3-5% מהשתלים לא יקלטו בעצם וידחו כבר בחצי שנה הראשונה לאחר ההשתלה. אך גם שתלים שנקלטו והועמסו בכתרים ומתפקדים בפה עלולים לבטא בעיות במהלך השנים. חלל הפה הינו סביבה עשירה בחיידקים וגורמים מזהמים כאשר שתלים רגישים אפילו עוד יותר משיניים להתפתחות דלקות וזיהומים (פריאימפלנטיטיס). מייד כשאותרה דלקת סביב שתל יש לטפל בה באגרסיביות. ללא טיפול עלולה הדלקת סביב השתלים להתקדם, להחמיר ולהוביל לספיגה נרחבת של העצם סביב השתל עד צורך בהוצאתו.

 

מומלץ לתחזק שתלים ושיניים ע"י ניקוי יומיומי קפדני, וניקוי ע"י שיננית כל 3 חודשים. ברפואת שיניים בכלל, ובטיפול מורכב כמו שתלים דנטליים, ישנה חשיבות גדולה לטיפול מניעתי נכון. דלקות סביב שתלים עלולות להיות "שקטות" ללא כאבים וללא סימנים אחרים שהמטופל חש בהם. לכן מומלץ לבדוק את מצב השתלים, החניכיים והעצם סביבם פעם בשנה ע"י מומחה למחלות חניכיים.

 

האם ההשתלה מבוצעת בהרדמה מלאה?

על פי רוב, השתלות דנטליות מבוצעות במרפאת השיניים בהרדמה מקומית. לעתים כאשר המטופל מאוד חרד או הטיפול עתיד להיות ארוך ניתן לבצעו תחת טשטוש (סדציה עמוקה). במקרים קיצוניים תבוצע ההשתלה בחדר ניתוח בהרדמה מלאה. יש לזכור שככל שההרדמה עמוקה יותר, עולה הסיכון לסיבוכים נלוים. היות והשתלה דנטלית הינה השתלת גוף זר בדומה להשתלת מפרק מלאכותי, הפרוצדורה, גם אם מבוצעת במרפאת השיניים, צריכה להיות מבוצעת בתנאים סטריליים.

 

מהי השתלת שיניים בשעה?

שתל הוא גוף זר המוחדר לעצמות הלסת ובתקופת הריפוי העצם נבנית לתוכו ומתחברת אליו (תהליך הקרוי אוסאו-אינטגרציה). חיבור זה מקנה לשתל יציבות ועמידות לאורך זמן. תהליך זה של חיבור העצם לשתל דורש תקופת ריפוי של 3 חודשים בלסת תחתונה ו-6 חודשים בלסת עליונה. בתקופת ריפוי זו נעדיף שהשתל יישאר מכוסה בחניכיים ללא הפעלת כוחות עליו.

 

במקרים מסויימים, ניתן להשתיל את השתל ולחבר עליו את כותרת השן כבר באותו היום. תהליך זה נקרא "העמסה מיידית". יש לזכור ש"קיצור זמנים" שכזה מעלה את הסיכון לכשלון השתל ואינו מתאים בכל מצב אנטומי.

 

האם קיימות תופעות לוואי ומהו זמן ההחלמה?

לאחר השתלה צפויים כאבים במשך 24-72 שעות לאחר הטיפול. איזור ההשתלה יכול לבטא נפיחות ואפילו שטף דם חיצוני שיופיע על הלחי בסמוך לו . נפיחות ושטף דם עלולים להופיע ולהתגבר ברמתם במשך שלושת הימים הראשונים ואז לרדת בהדרגה במשך כ-10 ימים. כדי למנוע זיהום מומלץ להתחיל בטיפול אנטיביוטי עוד לפני הניתוח ולהמשיך בו כמה ימים אחריו בהתאם להוראות הרופא.

 

מהם הסיכונים בניתוחי השתלות שיניים?

בעצמות הלסת ישנם מבנים אנטומיים הדורשים התיחסות בעת מיקום השתל. בלסת עליונה קיימים חללי הסינוסים המקסילריים וחלל האף. השתל אמור להיות מוקף כולו בעצם ולא לחדור לחללים אילו. בלסת התחתונה עוברת תעלת העצב המנדיבולרי שפגיעה בה עלולה להוביל לאבדן תחושה בשפה התחתונה או בלשון באופן זמני או קבוע. תכנון ההשתלה בעזרת צילומי הסיטי ו/או בעזרת תוכנות הדמיה תלת מימדיות יקטינו סיכון לפגיעה במבנים אנטומיים אילו.

 

כיום ישנה אפשרות לשפר דיוק בהשתלה באמצעות סד כירורגי מדריך שמיוצר על בסיס תכנון ממוחשב. סיכונים נוספים הם דימום בלתי נשלט וזיהומים קשים הדורשים שניהם אשפוז ומתן אנטיביוטיקה תוך ורידית. גם סיבוכים אילו ניתן להקטין ע"י תכנון מוקדם ושמירה על רמה גבוהה של סטריליות בזמן הביצוע.

 

למי השתלה דנטלית אינה מומלצת מבחינה בריאותית?

כיום לא קיימות התוויות נגד לביצוע השתלות דנטליות. אולם ישנם מספר גורמי סיכון משמעותיים שמורידים באופן ניכר את סיכויי ההצלחה של הטיפול:

  • מטופלים סכרתיים לא מאוזנים - סוכרת בלתי מאוזנת גורמת לעיכוב תהליכי הריפוי בגוף ועלולה לפגוע בתהליך הריפוי של ההשתלה.
  • עישון כבד (מעל 10 סיגריות ביום) - עישון גם הוא פוגע בתהליכי ריפוי ועלול לגרום פגיעה בריפוי העצם ורקמת החניכיים אחרי ההשתלה. ככל שמעשנים יותר, הסיכוי לכשל גדל.
  • חולים הנוטלים סטרואידים באופן כרוני - גם בחולים אילו מנגנון ריפוי פצע לקוי וישנו סיכון לירידה באחוזי הצלחת הטיפול.
  • חולים במחלות ממאירות הנמצאים בעיצומו של תהליך הטיפול הכימותרפי - במקרה כזה מומלץ להמתין עד לסיום השלב הפעיל של הטיפולובמידת האפשרלבצע את ההשתלה לפני תחילת הטיפול הכימותרפי.
  • נוטלי תרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס מקבוצת הביספוספונטים, כדוגמת פוסאלן. בספרות המחקרית ישנן עדויות מצטברות לכך שבקרב נוטלי תרופות אלה עלולה להיווצר תופעת לוואי חמורה מאוד של נמק בלסתות, שיכולה להופיעה באופן ספונטני אך גם כתוצאה מפעולה כירורגית. חולים אילו יעברו בדיקת דם ספציפית לניטור רמת התרופה בדם לפני ביצוע ההשתלה ויתכן כי יתבקשו להפסיק את נטילת התרופה למספר חודשים לפני ההשתלה.

 

הכותבת היא מומחית למחלות חניכיים

 




פורסם לראשונה 17/07/2013 15:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שאלו את הרופא האם שתל דנטלי הוא האידיאלי בשבילכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים