שתף קטע נבחר

מי רוצה להעסיק חרדי?

מעל אלף פניות של חרדים הגיעו למאגר תעסוקה וולנטרי לבני המגזר. הם מוכנים להתפשר, אך המעסיקים לא תמיד מתלהבים. בין המכשולים: מחסור בהשכלה ו"מראה חרדי". "אומרים לי 'אנחנו צריכים עובדים, אבל לא רוצים חרדים", מספר היוזם

בשלושת החודשים מאז הקים אביגדור רבינוביץ' את דף הפייסבוק "עבודות לחרדים", הוא כבר הספיק למצוא תעסוקה ללא פחות מ-400 חרדים וחרדיות, והכל בהתנדבות מלאה וללא סיוע מצד גופים חברתיים או ממשלתיים.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

על אף מעמדו המפוקפק של הפייסבוק בעולם החרדי, הגיעו לעמוד של רבינוביץ' (22) יותר מאלף פניות ובקשות לסיוע מצד בני המגזר. עכשיו הוא מקווה שגם מעסיקים ירימו את הכפפה, ויצטרפו לעמוד שלו.

 

מקום מפגש לפליטי תעסוקה חרדים

עד לאחרונה, היה רבינוביץ' שקוע ביוזמה אחרת שלו: "זולה על הגג", מעין פאב חרדי בירושלים, המשלב הופעות, שיעורי תורה וצפייה במשחקי כדורגל, המיועד לצעירים חרדים שנטשו את המסגרת ישיבתיות.

 

"אם אברך רואה חבר שלמד שלוש שנים תואר, ואפילו לטלמרקטינג לא מצליח להתקבל, למה שיעזוב את הכולל?" חרדים ב"זולה" ()
"אם אברך רואה חבר שלמד שלוש שנים תואר, ואפילו לטלמרקטינג לא מצליח להתקבל, למה שיעזוב את הכולל?" חרדים ב"זולה"

 

אלא שבמהלך העבודה ב"זולה", הבין כי הקהל החרדי נטול המסגרת זקוק ליותר ממקום מפגש, כי אם גם ללחם ועבודה. היוזמה שהחלה כמענה לצרכים של פליטי הישיבות, הפכה עד מהרה למוקד של פניות מצד אברכי כולל, אקדמאים חרדים ונשים. לדבריו, גל הפונים מעיד בבירור על הצורך בטיפול דחוף בסוגיית התעסוקה במגזר החרדי.

 

"כשפתחתי את 'עבודות לחרדים', חשבתי להתמקד בעבודות זמניות לצעירים, אבל אז גיליתי שהמצב הרבה יותר גרוע משחשבתי. גם אברכים נשואים עם ילדים רוצים תעסוקה - ואין. חרדים וחרדיות שלמדו תואר או רכשו מקצוע, נתקלים בבעיה רצינית להתקבל לעבודה.

 

"הח"כים החרדים לא רוצים לעזור"

"כשנתקלתי בביקוש האדיר, היה לי ברור שכדי להגדיל את היעילות של המיזם, צריך לגייס סיוע כספי ולוגיסטי". אמר – ועשה. רבינוביץ' צירף אליו חבר, יוסי מייערס, ויחד הקימו השניים עמותה בשם "שחרית", המפעילה צוות מתנדבים שמסייעים באיסוף המידע וביצירת הקשר עם דורשי התעסוקה, כמו גם המעסיקים.

 

"פניתי לחברי כנסת חרדים, אך הם לא רוצים לעזור", הוא קובע. "מתי שמעת חבר כנסת חרדי שמבטיח לעזור לחרדי שסיים תואר? הם דואגים רק לאברכים שרוצים ללמוד תורה. אבל אנחנו גדלים, המגזר גדל, הצורך בפרנסה הוא קריטי, וגם מי שלא אברך צריך לקבל מענה והתייחסות לצרכיו. וזה, לצערי הרב, לא קורה.

 

"נראה לי שהם מפחדים מהתופעה הזו - חרדים שמחוברים לרשתות חברתיות, ולא נשארים בתוך הישיבה או בכולל. אז בטח שהם לא רוצים לסייע. יש לי אלף מבקשי עבודה חרדים שהגיעו רק דרך הפייסבוק".

 

המעסיקים לא רוצים חרדים

לדברי רבינוביץ', לתופעת חרדים שלא מוצאים עבודה אחראים מספר גורמים: הראשון שבהם,

מחסור בהשכלה פורמלית שמהווה, לדבריו, מחסום כמעט בלתי עביר לחלק גדול מבני המגזר שלא פנה לעולם האקדמי.

 

גם "המראה החרדי" הוא מכשול משמעותי, ורבינוביץ' טוען כי הוא מעורר רתיעה מצד מעסיקים. "ישבתי עם כמה חברות, ובחלק מהמקומות הסטיגמות היו על השולחן: החרדים לא יודעים לעבוד, הם לא מכירים טכנולוגיה, יש לנו בעיה עם איך שהם נראים, ובסופו של דבר התשובה היא 'צריכים עובדים, אבל לא רוצים חרדים".

 

"לא כולם ככה, כמובן", הוא ממהר להבהיר. "יש גם כאלה שבאים עם ראש פתוח ודווקא מתעניינים, בעיקר בהיי-טק, אבל זה לא פשוט. חרדים מגיעים לדף שלי כי חלקם נרתעים מלפנות ישירות ולקבל דחייה על רקע מגזרי, ואחרים לא יודעים בדיוק איך לגשת לראיונות כאלה. חלקם אומרים בגלוי: ניגשנו, הזמינו אותנו לראיון, אך אז ראו אותנו עם הכובע והחליפה, נבהלו וסירבו".

 

"זה לא ביזנס, זו שליחות"

רבינוביץ' מציין כי המעסיקים שבוחרים להרים את הכפפה, שמעו חוות דעת חיובית ממעסיקים אחרים שקיבלו עובדים והם מרוצים, בשיטת ,מעסיק מביא מעסיק". "אחרי שסידרתי למעסיק עובד והוא מרוצה, הוא מפנה אלינו את חברו המעסיק". רבינוביץ' "לא גובה שקל ממעסיקים", כפי שהוא מתאר. "אני רוצה לעודד את המעסיקים שיפנו. החרדים שפונים ורוצים עבודה גם ככה בקושי חיים, ובטח שאין ממה לגבות. זה לא ביזנס, זו שליחות".

 

"יש לי אלף מבקשי עבודה חרדים שהגיעו רק דרך הפייסבוק" ()
"יש לי אלף מבקשי עבודה חרדים שהגיעו רק דרך הפייסבוק"

 

את בעיית ההתמקצעות רבינוביץ' פותר במספר דרכים יצירתיות: "אני מתמקד במקצועות שלא דורשים הכשרות פורמליות: נהגים וסוכני מכירות. אני גם משתף פעולה עם גופים שמציעים קורסים מקצועיים בכל מיני תחומים, הדורשים רק התמקצעות קצרה ולא תואר, כגון טכנאי מחשבים ורשתות. קורס אחד כזה שפרסמנו התמלא מיד".

 

יזמות ופנייה לדרך עצמאית הן כיוונים נוספים שרבינוביץ' מפתח בקרב דורשי העבודה, על מנת להתגבר על תופעת הרתיעה מהעסקה של חרדים.

 

מוכנים לעבוד בשכר נמוך

עם מתווה הגיוס החדש, אמורים לקבל צעירים חרדים מעל גיל 22 פטור גורף מגיוס, והם יוכלו לצאת ישירות אל שוק התעסוקה. אך לדברי רבינוביץ', גם התרחיש הזה לא צפוי להתממש אם לא יחול שינוי בגישה: "זו בעיה מאוד קשה שאף אחד לא מתייחס אליה ברצינות", הוא אומר.

 

"הם רוצים לעבוד, ואף מוכנים לצאת בשכר ממש נמוך - ועדיין לא מוצאים. לכן אין טעם לקצץ בקצבאות. אם אברך לא יכול לעזוב את הכולל בשביל עבודה, הוא יישאר שם ולא ייצא, כי אין לו למה. הוא רואה חבר שהלך ולמד שלוש שנים תואר, ואפילו לטלמרקטינג לא מצליח להתקבל. אז למה שיתאמץ?"

 

מעסיק שמתגייס ליוזמה, שולח לרבינוביץ' ולצוותו פרטים על המשרה המוצעת, לצורך חיפוש מועמדים מתאימים במאגר הגדול שהקים. "אני עובר על הרקע, ההכשרה הנדרשת והיכולות, ובוחר את המועמדים שהכי מתאימים. רק השבוע היה מעסיק שחיפש נהג למשרה חלקית אפילו. הוא רצה שיפנו אליו ישירות, אז פרסמתי את פרטי המשרה עם המספר שלו, ואחרי שעה המתינו לו 37 שיחות שלא נענו. אז שאף אחד לא יגיד שחרדים לא רוצים לעבוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבטלה חרדית זו בעיה שאף אחד לא מתייחס אליה ברצינות. רבינוביץ'
מומלצים