גינת משחקים בחצר: איכות חיים או כאב ראש?
בתים משותפים רבים כוללים גינת משחקים בחצר שמהווה שדרוג של איכות החיים - אך עלולה להוות גם כאב ראש לא קטן. רגע לפני שאתם מאפשרים לילדים שלכם להשתולל במתקנים, אולי כדאי שתבדקו מי אחראי על הגן - אתם או הרשות המקומית, ואם כדאי לדאוג לביטוח - כפי שביטחתם את דירתכם. מדריך
בבתים רבים שנבנים ברחבי הארץ, דואג היזם להתקנת גינת משחקים בחצר הבית המשותף. גינת המשחקים אכן מהווה שדרוג של איכות החיים בבית, אך עלולה להוות מקור לכאב ראש לא קטן לנציגות הבית המשותף ולדייריו.
כתבות נוספות במדור שכנים שכנים :
- מדורת השבט: מותר לעשות קומזיץ ליד הבית?
- השכן עשה מנגל בחצר? תיאלצו לסבול בשקט
- יש מה לעשות: כשהשכן מעשן לכם לתוך הבית
גינת המשחקים, לצד ההנאה שבה, יכולה חלילה להוות מקור לפציעות לילדים המשחקים בה. אמנם נכון שלא בכל פציעה במתקן מסוים קמה אחריות לבעליו, אך מעבר לעוגמת הנפש שבפציעה - לא מעט פציעות נובעות כתוצאה מכשלים במתקני הגן ובאחזקתו.
בין כשלי אחזקת הגן ניתן למצוא אי-התאמת מתקניו לתקנים מחייבים; מתקנים הבנויים באופן היכול לשמש מלכודת לילדים קטנים; מתקנים לא מתוחזקים וחלודים, בגינם עלולים להיפצע (בין אם בשל היעדר שלב בסולם, לדוגמא, או נדנדה לא מחוזקת, ובין אם בשל "רצפה עקומה" פשוטו כמשמעו). משמעות הדבר היא שעל הבעלים של הגן חלה חובה לתחזק אותו ולמנוע סכנות מהמשתמשים בו.
לכן, יש משמעות רבה למיקומו של גן המשחקים. אם גן המשחקים נבנה בתחומי השטחים הציבוריים של הרשות המקומית והנמצאים בבעלותה, האחריות על תחזוקת גן המשחקים והחבות כלפי המשתמשים בו חלה על הרשות. אך אם גן המשחקים נמצא בחצר הבית המשותף, הבעלות עליו היא של דיירי הבית, במסגרת בעלותם על הרכוש המשותף.
כך, גם כאשר הבית המשותף הוא למעשה שכונה של מספר בניינים, הנהנים ממתקנים משותפים ומשמשים בשל כך בית משותף מורכב. לעתים בשטח ובחצר הבית המשותף עוברות גם דרכים ציבוריות, מבחינת "שטח פרטי פתוח" (שפ"פ) - וגם אז חלה האחריות כלפי העוברים בחצר, על בעלי השטח, כלומר על דיירי הבית המשותף.
אין חכם כרואה את הנולד
משמעות הדבר היא שכמו שחלה על הדיירים ועל הנציגות האחריות לתחזוקת הבית המשותף, כך חלה עליהם החובה לתחזק ולשמר גם את החצר, לרבות המדרכות והמתקנים הנמצאים בחצר הבית.
יתרה מזאת, מאחר שהאחריות על מתקנים אלה חלה על הדיירים, כפי שהם דואגים לביטוח דירותיהם ולביטוח הבית המשותף - כך עליהם לוודא שיש ביטוח מתאים לגינת המשחקים. על הביטוח לתת מענה לאחריות הבית המשותף כלפי המשתמשים במתקניו השונים, מתקני משחקים, כמו גם מדרכות ושבילים, כאשר מדובר בבית המורכב ממספר מבנים.
לכן, כדאי לדיירים הנהנים מ"ריאה ירוקה", שטחים נרחבים ומתקני משחקים, לברר את הבעלות על שטחים אלה: האם השטחים הציבוריים הם בבעלות הרשות המקומית, או שמא שטחים אלה הם בבעלות הדיירים הגרים בבניינים הסמוכים?
בבתים בהם הבעלות על שטחי הציבור הפתוחים הם של הדיירים, מומלץ לבדוק באופן מיידי את מתקני הבית באמצעות יועץ בטיחות או חברה המומחית במתקנים, ולעקוב אחר מצב תחזוקתם ובטיחותם באופן שוטף. לחילופין, אם בבית המשותף קיימת חברת ניהול, יש להפנות את תשומת לבה למתקנים אלו ולוודא שהיא לוקחת אחריות בנוגע לתחזוקתם.
באותה מידה, מומלץ שנציגות הבית תדאג לבחון עם יועץ ביטוח את מתקני הרכוש המשותף ואת ההשלכות הביטוחיות שאלה יוצרים כלפי דיירי הבית. זאת על מנת שלא ייווצר מצב בו חלילה נפגע ילד בשעת משחק - ודיירי הבית נמצאים ללא ביטוח המכסה אירוע שכזה, בו יכול להגיע הפיצוי לסכומי עתק. כיף שהילדים יכולים ליהנות - אבל כיף גם לישון עם ראש שקט. ועל כך נאמר: אין חכם כרואה את הנולד.
הכותב הוא שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול