שתף קטע נבחר

בלי תרופות: התוספים שיעזרו להוריד כולסטרול

מה קורה כשרמות הכולסטרול הרע לא יורדות, גם לאחר טיפול תרופתי? כדאי לשקול צריכת פיטוסטרולים - הכולסטרול הטבעי שמקורו בצומח. איך הוא מסייע להוריד את רמת הכולסטרול הרע, מה הכמות המומלצת ליום ומה הקשר שלו לאורח חיים בריא?

האם יש שיטה מושלמת להורדת רמת הכולסטרול בדם? כנראה שהתשובה נכונה תהיה שילוב של כמה דברים יחד: תזונה נכונה, אורח חיים בריא, תרופות (אם יש צורך) וגם תוספי תזונה שעוזרים להוריד את רמות הכולסטרול, למשל כאלה שמכילים פיטוסטרולים - רכיבים טבעיים שמקורם בצומח.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

הפיטוסטרולים דומים במבנה הכימי שלהם לכולסטרול, ולכן מכונים "הכולסטרול של עולם הצומח", אבל למרות זאת הם אינם מיוצרים על ידי תאי גוף האדם והמקור היחיד שלהם הוא המזון. ניתן למצוא אותם בכמויות קטנות מאוד בפירות וירקות, אגוזים ושקדים, ובכמויות גבוהות יותר בכמה סוגי דגנים (חיטה מלאה, שיפון מלא) ושמנים (שמן סומסום, שמן תירס).

 

עוד כתבות בערוץ פארם נט

 

איך הם פועלים?

הפיטוסטרולים מעכבים את ספיגת הכולסטרול מהמעיים ועל ידי כך גורמים שפחות כולסטרול נספג ורמות הכולסטרול ה"רע", LDL יורדות. מחקר שבדקו את יעילות הפיטוסטרולים הראו כי כתוסף תזונה הם יכולים להוריד את רמות הכולסטרול LDL עד ל-15%. כמו כן, מתן של פיטוסטרולים ביחד עם סטטינים גרם להפחתה נוספת של 10% ברמות הכולסטרול LDL בהשוואה לטיפול בסטטין בלבד.

 

למי הם מתאימים?

קובי כהן, רוקח סופר -פארם מסביר: "הפיטוסטרולים יכולים להתאים לאנשים עם רמות כולסטרול "רע" גבולי, שלא מקבלים עדיין טיפול תרופתי ומעוניינים לטפל ברמות הכולסטרול שלהם באופן טבעי.

 

"כמו כן הם מתאימים לאנשים שכן מקבלים טיפול תרופתי להורדת רמות כולסטרול בדם אולם הם לא מצליחים להגיע לרמות כולסטרול רצויות על אף הטיפול. בכל מקרה, הם בטוחים לשימוש, גם לחולי סוכרת". בכל מקרה, מומלץ להיוועץ ברופא לפני נטילתם.

 

כהן מדגיש כי הפיטוסטרולים הם לא במקום התרופות להורדת כולסטרול, אלא כשמשלימים לטיפול התרופתי הנדרש.

 

מהי הכמות המומלצת ליום?

 מחקרים מראים כי התזונה המערבית הטיפוסית מכילה כ- 150 מ"ג עד 350 מ"ג פיטוסטרולים ביום. על פי המלצות ארגוני בריאות בעולם, הכמות האופטמלית היא כ-2 גרם ביום.

  

מפחיתים כולסטרול אבל לא מונעים מחלות לב

כהן מסביר כי חשוב לציין, שלמרות שכל המחקרים הראו שפיטוסטרולים הביאו להפחתה ברמות כולסטרול LDL, המחקרים לא הראו הפחתה באירועי לב או הפחתה בתמותה עקב מחלות לב ומחלות כלי דם בשל נטילת פיטוסטרולים. לעומתם, נטילת סטטינים כן הראו יעילות כזאת. "זאת הסיבה ששימושם הנרחב בטיפול ברמות כולסטרול גבוה", אומר כהן.

 

הוא מוסיף כי בשל הדמיון לכולסטרול הועלתה דאגה  בקרב החוקרים האם הפיטוסטרולים יכולים בעצמם לגרום לטרשת עורקים בדומה לכולסטרול, אולם מכיוון שספיגתם של פיטוסטרולים במעיים זניחה מאוד, הסיכון מאוד נמוך.

 

"בארץ קיימים כמה תוספי תזונה המכילים פיטוסטרולים. חלקם מכילים פיטוסטרולים בלבד בעוד שהשאר מכילים תרכובות נוספות כגון אומגה 3", אומר כהן ומסביר: "פיטוסטרולים מוגדרים כבטוחים לשימוש עם מעט תופעות לוואי. 

 

"הם עלולים, בשימוש ממושך, לגרום לירידה בספיגה של ויטמינים המסיסים בשומן כגון ויטמין A, D, E, K. ניתן למנוע את הספיגה של ויטמינים אלו ע"י נטילת מולטי-ויטמין שלא בסמוך לנטילת פיטוסטרולים או להגביר תזונה עשירה בוויטמינים אלו כגון ירקות כתומים, אבוקדו, גרעינים וזרעים שונים".

 

בנוסף, קיימת מחלה נדירה שנקראת סיטוסטרולמיה ומחלה זאת מתאפיינת בספיגה מוגברת של פיטוסטרולים מהמעי למחזור הדם. במצב כזה יש להימנע משימוש בפיטוסטרולים.

 

כהן מסביר איך הם קיבלו את שמם: "פיטוסטרולים הם, כאמור, שם כולל לסטרולים וסטנולים ממקור צמחי הנמצאים באופן טבעי בפירות, ירקות, אגוזים ודגנים, אבל לא נמצאים במקורות מהחי. בגלל שהם בעלי מבנה כימי הדומה לכולסטרול, אבל שייכים לעולם הצומח קיבלו את התחילית "פיטו" (בלעז' צומח) במקום המילה "כול" (chole) (בלעז' מרה).

  

לדבריו, הם נכנסו לשימוש בראשונה בשנות ה-50, כאשר חברת אלי לילי שווקה תכשיר בשם Cytellin שהכיל את הסטרול sitosterol. בשל מסיסותו הנמוכה במים  נדרשה צריכה מוגברת של התכשיר על מנת לקבל תוצאות יעילות ולכן התכשיר לא הצליח ושיווקו הופסק. בשנות ה-90 שופרה מסיסותו במים והוא חזר לשווק  כרכיב ביוגורטים ותוספי תזונה למיניהם.

 

התוספים שיאזנו את הכולסטרול

פיטו גארד: של תכשיר של חברת טבע המכיל פיטוסטרולים בחוזק של 630 מ"ג בכמוסה ו-355 מ"ג אומגה 3 בכמוסה. הוספת אומגה 3 נועדה כדי לאפשר גם ירידה ברמות טריגלצרידים (סוג אחר של שומן בדם).

 

נוסטרול: של חברת טבע אלטמן - מכיל פיטוסטרולים בחוזק של 600 מ"ג, 280 מ"ג אומגה 3 וכן תוספת של קואנזים Q10 בחוזק של 30 מ"ג בכמוסה. תוספת קואנזים Q10 נועדה לעזור במניעת תופעות לוואי של סטטינים. 

 

כולסטופ: של חברת לייף  - מכיל פיטוסטרולים בחוזק של 600 מ"ג, ויטמין D במינון של 100 יחב"ל, ליקופן במינון של 3.75 מ"ג וטוקוטריאנולים במינון של 50 מ"ג בכמוסה. אגב, צריכת ליקופן, הקיים בעגבניות, יכולה לסייע במניעת מחלות לב וכלי דם, מסביר כהן. הוא מוסיף כי הטוקוטריאנולים הם נגזרות טבעיות של ויטמין E ויכולים לעזור בהפחתת כולסטרול וטריגלצרידים. 

 

V-Cor: של  ד"ר פישר  - מכיל פיטוסטרולים בחוזק של 400 מ"ג ואומגה 3 בחוזק של 325 מ"ג. 

 

זרוכול: של  חברת תרימה - תכשיר המכיל פיטוסטרולים בלבד בחוזק של 800 מ"ג בכמוסה. 

 

פיטוסטרול קומפלקס: של חברת סולגאר - מכיל 500 מ"ג של פיטוסטרול.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכולסטרול " הטבעי" - נמצא בירקות ופירות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים