שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

הנשיא הזמני הושבע, מורסי בידי הצבא

בזמן שמורסי מוחזק "במעצר הגנתי" במתקן צבאי, בקהיר הושבע הנשיא הזמני, עדלי מנסור, שרק השבוע נכנס לתפקידו כנשיא בית המשפט החוקתי העליון. "מצרים תיקנה את מהלך המהפכה המפוארת שלה, נערוך בחירות אמיתיות", אמר לאחר השבעתו. דיווח: צווי מעצר נגד 300 מאנשי האחים המוסלמים

ביום הראשון לשלטון הצבא , הנשיא המודח מוחזק בידי כוחות הביטחון, מנהיגי האחים המוסלמים במעצר והנשיא הזמני מושבע בחסות הצבא. עדלי מנסור, נשיא בית המשפט החוקתי העליון, הושבע בצהריים (יום ה') לנשיא הזמני של מצרים, במקום מוחמד מורסי, העצור במתקן צבאי בקהיר. מנסור עקץ בטקס את קודמו והצהיר: "נערוך בחירות אמיתיות לנשיאות ולפרלמנט, העם תיקן את המהפכה". העיתון "אל-אהראם" המצרי דיווח הבוקר כי הוצאו 300 צווי מעצר לאנשי האחים המוסלמים. שר הבריאות הודיע היום כי עשרה בני אדם נהרגו במהלך הלילה בעימותים בין תומכי מורסי למתנגדיו ברחבי מצרים, וכמעט 500 נפצעו. ynet מעביר שידור ישיר מקהיר לאורך היום ושידור מיוחד מאולפן ynet.

   

דקות לפני ההשבעה הציג חיל האוויר מטס ראווה בשמי קהיר – תזכורת חיה לתפקידו של הצבא בהדחת מורסי. 14 מטוסים במבנה V פילחו את שמי הערפיח, ואחריהם תשעה מטוסים שהותירו שובלים בצבעי הדגל המצרי.

 

מטוסים בשמי קהיר, בזמן ההשבעה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטוסים בשמי קהיר, בזמן ההשבעה(צילום: רויטרס)

 

"אנחנו נושאים עינינו לעריכת בחירות אמיתיות לנשיאות ולפרלמנט, בחירות שאינן מזויפות, באמצעות רצונו של העם המצרי", הצהיר מנסור בנאום קצר שנשא לאחר ההשבעה. "קיבלתי בהערכה ובאהבה את המינוי אחרי שהעם המצרי תיקן את מהפכתו המהוללת. מה שאירע הוא ביטוי של מצפון האומה ואין זו בחירה לממש אינטרסים אישיים". מנסור הדגיש כי תנועת האחים המוסלמים היא חלק מהעם המצרי: "תנועת האחים המוסלמים היא חלק מהעם הזה והיא מוזמנת להשתתף בבניית האומה שכן איש לא יושאר בחוץ. אם הם יגיבו להזמנה הם יתקבלו בברכה".

 

דברים ברוח דומה השמיעו גם תנועות האופוזיציה החילונית והליברלית, בהצהרה משותפת שפרסמו בשם "חזית ההצלה הלאומית": "אנחנו מדגישים את אמונתנו החזקה בזכותן של כל הקבוצות הפוליטיות להביע את דעתן באופן חופשי ולהקים מפלגות פוליטיות. אנחנו דוחים לחלוטין את הרעיון להוציא מן הכלל כל קבוצה שהיא, במיוחד קבוצות אסלאמיות פוליטיות.

  

הפיכה שנייה במצרים - כל הדיווחים:

שליח ynet עם החוגגים בקהיר: "הסיוט נגמר!"

כל מתנגדי הנשיא. הכירו את השלטון המצרי החדש

אובמה מודאג מהמצב במצרים, סיוע החוץ בסכנה?

מהפכת חצי העם / פרשנות

ההנגאובר של מצרים / רון בן ישי

 

אולם בד בבד עם המסר הפייסני ששיגר מנסור, אמר מקור ביטחוני כי המדריך הכללי של התנועה, מוחמד בדיע, והמועמד לשעבר לנשיאות חיירת א-שאטר, מספר 2 בתנועה, נתונים במעצר. עליהם ועל מורסי נאסר בעבר לצאת ממצרים בעקבות חקירת הבריחה מהכלא של מורסי ואחרים ב-2011.

 

הרשות השופטת במצרים, שהתעמתה עם מורסי פעמים רבות במהלך כהונתו הקצרה, היא ללא ספק המרוויחה הגדולה מהדחתו - ומי שייהנה מכך באופן ישיר הוא מנסור, שרק ביום שני השבוע נכנס לתפקידו באופן רשמי כנשיא בית המשפט החוקתי העליון. הוא לא נשבע אז באופן חריג ועל כן הושבע היום לתפקיד זה, כחצי שעה לפני תחילת טקס השבעתו כנשיא המדינה. בכלי התקשורת במצרים הוגדר מנסור כ"דמות מעורפלת" וברשת ניתן למצוא תמונות בודדות שלו. ניכר כי מדובר בטכנוקרט במלוא מובן המילה והוא ידוע בחוגים מקצועיים כ"איש משפט מהדרג הראשון".

 

מנסור. "דמות מעורפלת" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מנסור. "דמות מעורפלת"(צילום: EPA)

 

השבעת מנסור (צילום: AP) (צילום: AP)
השבעת מנסור(צילום: AP)

הקהל מריע בתום ההשבעה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקהל מריע בתום ההשבעה(צילום: רויטרס)
 
קהיר, הבוקר (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קהיר, הבוקר(צילום: gettyimages)

 

מנסור בן ה-68 בילה רוב חייו בעיסוק במשפט וכהונתו כשופט היא בין הארוכות בתולדות המדינה. הוא סיים את לימודיו באוניברסיטת קהיר וקיבל רישיון לעסוק במשפטים ב-1967. הוא התקדם אט-אט בסולם הדרגות והפך ב-1992 לסגן יו"ר מועצת המדינה, שהוא אחד משלושת הגופים של הרשות השופטת במצרים. באותה שנה הוא גם מונה לסגן נשיא בית המשפט החוקתי. באופן כללי, נראה כי בתקופת מובארק דרך כוכבו של מנסור. בחירתו לנשיאות בית המשפט היוותה תקדים, שכן ב-22 השנים שקדמו לה נבחר נשיא בית הדין שלא נמנה קודם לכן עם שופטיו. מנסור יהיה השני שיחזיק בתואר נשיא זמני, לאחר סופי אבו טאלב, יו"ר מועצת העם שכיהן כנשיא זמני בעקבות ההתנקשות בנשיא מצרים דאז, אנואר סאדאת.

 

האחים - חזרה לימי הרדיפה?

האיסלאמיסטים במצרים חוששים הבוקר ממרדף שמזכיר את רדיפתם תחת שלטונו הישן של חוסני מובארק, אז הוצאה התנועה מחוץ לחוק ואנשיה בילו שנים במאסר. שידוריהן של תחנות הטלוויזיה התומכות במורסי הורדו מהאוויר. גורם ביטחוני אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי מורסי מוחזק "במעצר הגנתי".

 

דובר האחים המוסלמים ג'יהאד אל-חדאד אמר לרויטרס כי מורסי הובל למשרד ההגנה. עוזריו מוחזקים במטה המשמר הרפובליקני, שם הנשיא בילה את ימיו האחרונים בשלטון, כשהוא דוחה את הכוונה להדיחו אך לא מצליח לפתור את המשבר. מקורות ביטחוניים אמרו שראש מפלגת הצדק והחירות של האחים המוסלמים, סעד אל-קטני, וסגן המנהיג העליון של התנועה, ראשיד באיומי, נתונים במעצר.

  

מורסי ואנשי צבא, בימים יפים יותר, יום הבחירות  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורסי ואנשי צבא, בימים יפים יותר, יום הבחירות (צילום: רויטרס)

מורסי מצביע לפני שנה, מאובטח באנשי צבא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורסי מצביע לפני שנה, מאובטח באנשי צבא(צילום: רויטרס)
  

הצבא הציב בלילה חיילים וטנקים סביב התכנסויות תומכיו של מורסי והודיע כי ישמור על הסדר. חלק מתומכיו של מורסי התבצרו בימים האחרונים במסגדים, מצוידים באלות ובאבנים. מנגד, חגגו הלילה המונים בקהיר ובמקומות אחרים במצרים את מה שהם רואים כהפלת הנשיא השנוא על פי רצון העם. חלק מהמפגינים הניפו כרזות שעליהן דיוקנו של שר ההגנה עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

הבוקר בתחריר - חזרה לשגרה

"סיסי, סיסי, מורסי מוש ראיסי" (מורסי לא הנשיא שלי) שבו וקראו ההמונים בכיכר תחריר בקהיר והניפו תמונות של שר ההגנה. החגיגות בכיכר נמשכו עד שעות הבוקר המוקדמות. בערך בחמש בבוקר עזבו המפגינים למנוחת לילה קצרה, והבוקר חזרו החיים בעיר לסדרם. רוב החוגגים הלכו לעבוד, מאושרים וטרוטי עיניים. רק כמה מאות מפגינים נותרו בכיכר.

 

הגיבורים הגדולים של הלילה והבוקר הם הצבא ומפקדו, שנתפסו עד לפני כמה ימים כאויבים פוטנציאליים של העם. אף חייל לא נראה אתמול באזור הכיכר, אבל מדי פעם הגיח מסוק ושילהב את ההמונים שפצחו בקריאות שמחה ונופפו לעברו. רוב המפגינים היו צעירים, אך גם משפחות עם תינוקות וילדים על הכתפיים נראו ברחוב. זה לצד זה חגגו גברים צעירים עם מכנסיים קצרים (דבר שהיה אסור בעבר בהפגנות) לצד נשים צעירות עוטות רעלה. הם רקדו, תופפו בתופים וחגגו לאור הזיקוקים.

 

משוריינים ברחובות, הבוקר (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
משוריינים ברחובות, הבוקר(צילום: gettyimages)

מנקים אחרי החגיגות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מנקים אחרי החגיגות(צילום: gettyimages)

שמחה ברחוב, הבוקר (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
שמחה ברחוב, הבוקר(צילום: gettyimages)
 

שמחה בתחריר, הלילה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שמחה בתחריר, הלילה(צילום: רויטרס)

מניפים את תמונת א-סיסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מניפים את תמונת א-סיסי(צילום: AFP)

ריקודים ותופים לתוך הלילה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ריקודים ותופים לתוך הלילה(צילום: AFP)

תומכי מורסי בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי בקהיר(צילום: רויטרס)

 

היום, בבוקר שאחרי, מצפים המפגינים שהצבא ימשיך לפקח על התהליך הדמוקרטי. "הצבא עשה מעשה ולקח את הצד של העם", אמר אחד המפגינים, "אנחנו רוצים בהמשך המעבר לדמוקרטיה, אבל שהצבא יפקח על התהליך וימשיך למלא תפקיד מרכזי בזירה". אזרח נוסף שהשתתף אמש בחגיגות אמר: "אין סיכוי שהאחים המוסלמים יזכו בבחירות החדשות, התאכזבנו מהם ואנחנו לא רוצים לשמוע מהם יותר".

 

על הנעשה במצרים סיפרה הבוקר ל-ynet גם היבא אבו-סייף, עיתונאית וסטודנטית לעברית, שיצאה גם היא להפגין נגד מורסי: "אני לא מופתעת בכלל, זה מה שציפינו. זה מה שאני ציפיתי באופן אישי. בהתחלה היה חשש שהצבא או מוחמד אל-בראדעי ישתלט על השלטון, אבל זה לא קרה. מה שהעם רצה זה מה שהוא קיבל. זו מבחינתי הדמוקרטיה".

  

גם אבו-סייף מתארת את החזרה לשגרה ברחובות קהיר. "זה מאוד בולט בתחבורה, הכול חזר – תנועה, פקקים, כולם הלכו לעבודה שלהם, השגרה חזרה למצרים מהיום וזה פשוט מעיד על כך שזאת הדמוקרטיה – העם רצה משהו, עשה מה שהוא רוצה, קיבל מה שהוא רוצה – העם חזר לשגרה שלו".

 

אבו-סייף דחתה את האפשרות שתנועת האחים המוסלמים תצליח לחתור תחת הצבא ולסכל את כוונותיו. "אני מאמינה בצבא שלנו, הוא יגן על העם שלו כפי שהוא הבטיח. בסופו של דבר מי שייפגע זה האחים המוסלמים".

 

"מועצת מלחמה" בסיני

בעקבות הדיווחים הגוברים הבוקר על צעדי הצבא נגד מוסדות "האחים", ההערכה היא שהצבא מנסה לבנות תיק משפטי נגד התנועה, בניסיון להוציא אותם מחוץ לחוק בטענה שקראו לאלימות ושירתו גורמים זרים – בעיקר סעודיה וקטאר.

 

 

ביממה האחרונה הועלה סרטון שמתעד הפגנה של תומכי מורסי בחצי האי סיני. בסרטון נראה דובר של

ארגון ג'יהאד בסיני מכריז על הקמת "מועצת מלחמה" להתמודדות עם המצב החדש. בתקשורת המצרית דווח גם על אמירות של תומכי מורסי בסיני על כך שבכוונתם להשתלט על אל-עריש, בתגובה להפיכה. עוד לפני הודעת הצבא אמרו גורמים איסלאמיסטים כי בכוונתם להכריז על סיני כאמירות איסלאמית אם מורסי יודח.


פורסם לראשונה 04/07/2013 09:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מנסור בהשבעתו. עקץ את מורסי
צילום: AP
צילום: AFP
מורסי בסרטון היוטיוב שהפיץ. טוען שהוא הנשיא
צילום: AFP
מומלצים