שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

ליברמן: לא נאמרה המילה האחרונה במצרים

בראיון ל-ynet אמר יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת שהמצב במצרים מטריד. "האחים המוסלמים לא בדיוק אנשים שיקבלו בשלוות נפש את הדחתו של מורסי", הוא הסביר. ליברמן התייחס לקשר בין מורסי לארדואן והעריך כיצד תשפיע ההדחה על חמאס בעזה

התבטאות ראשונה של בכיר ישראלי על ההפיכה במצרים: המהומות במצרים, שבהן נהרגו בסוף השבוע לפחות 30 בני-אדם, וההפיכה הצבאית לפני כמה ימים לא גררו אמנם כל התבטאות ישראלית פומבית או נקיטת עמדה מצד ירושלים, אולם בצד הישראלי עוקבים אחר ההתפתחויות המתרחשות במדינה מדרום. יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ושר החוץ לשעבר, אביגדור ליברמן, אמר הבוקר (שבת) בראיון ל-ynet כי ישראל לא צריכה למהר ולנקוט עמדה פומבית כפי שלא עשתה עד כה הקהילה הבינלאומית, אך הבהיר גם כי "במצרים לא נאמרה עוד המילה האחרונה. הנושא רחוק מלהסתיים".

 

הפיכה במצרים - כתבות אחרונות ב-ynet

התנגשויות הלילה בקהיר בין תומכי מורסי ומתנגדיו

בקפה בקהיר בטוחים: מורסי היה שליח של הציונים

בשידור חי מקהיר: הצבא החרים מצלמת CNN

מנהיג האחים: מורסי הנשיא, אנחנו חזקים מטנקים

 

ליברמן התייחס למהומות במצרים שבהן מעורבים תומכיו של הנשיא המודח מוחמד מורסי ומתנגדיו. "מה שקורה שם ללא ספק צריך להטריד אותנו", הוא אמר. "מדובר במדינה השכנה הגדולה מבין השכנות שלנו, הראשונה שחתמנו איתה על הסכם שלום וברור שאי יציבות שם מקרינה על כל האזור כולו. לנו יש עניין שמצרים תהיה יציבה ותשלוט בכל השטח שלה".

 

 

למרות חוסר היציבות המאפיין את מצרים באחרונה, ליברמן לא רואה בינתיים סכנה להסכם השלום שנחתם בין שתי המדינות לפני יותר מ-30 שנה. "הסכם השלום כרגע לא במוקד, ואין קשר לישראל, אבל כולנו מבינים שמצרים היא לא עוד מדינה, כולם מגיבים ויש הפתעות", אמר יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.

 

הוא התייחס גם לתגובות במדינות באזור להפיכה במצרים. "אם מסתכלים מסביב, רואים שאין סימטריה בין העמדות האחרות של המדינות והפלגים השונים כלפי האירועים" הוא אמר. "הראשונים לדוגמה שבירכו את ראש המדינה הזמני היו הסעודים. אבל מה שיותר מרתק וכמעט לא זוכה בארץ להתייחסות הוא איך מגיבים בטורקיה לאירועים. מספיק לעבור על כלי התקשורת בטורקיה במבט חטוף כדי להבין שזה הפך לנושא מספר אחת. גם ארדואן דיבר בכנס והתייחס להפיכה צבאית ולהיסטוריה הטורקית".

 

שקט במצרים, הבוקר (EPA) (EPA)
שקט במצרים, הבוקר(EPA)

אש בקהיר, הלילה (צילום: AP) (צילום: AP)
אש בקהיר, הלילה(צילום: AP)

תומכי מורסי בהפגנה בקהיר, השבוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי בהפגנה בקהיר, השבוע(צילום: רויטרס)

 

על האפשרות שנראה תמונות דומות גם בטורקיה אמר ליברמן: "הפגנות המוניות כבר מתקיימות שם, זאת עובדה. בהפגנות הללו מניפים כרזות עם תמונות של ארדואן ומורסי. התקשורת הטורקית עושה הקבלה בין המצב במצרים ובין מה שמתרחש בטורקיה. מרתק לראות איך תקשורת אופוזיציונית איסלאמיסטית מתייחסת למצרים. אני לא יודע אם תהיה הפיכה גם שם. צריך לעקוב. אבל מבחינת השיח בתוך טורקיה, מצרים ללא ספק משתלטת עליו. הוא הנושא המרכזי ביותר גם בשיח הפוליטי, האינטרנטי והציבורי".

 

דרושה יציבות

לשאלה אם הפלת שלטון האחים המוסלמים במצרים גורמת לאופטימיות בישראל ענה ליברמן: "אין פה עניין של אופטימיות ופסימיות. אלו תהליכים עמוקים ואין לנו עניין להתערב. אין לנו גם עמדות של בעד ונגד. אנחנו חושבים שיציבות במצרים תקרין על התמונה האזורית כולה, ברור שכל מה שקורה גם בסוריה ובלוב לא מוסיף נחת לישראל. הברחת הנשק לעזה היא רק דוגמה אחת".

 

שר החוץ לשעבר סבור שהאירועים במצרים עוד רחוקים מסיום. "מה שברור הוא שהמילה האחרונה בדרמה המצרית עוד לא נאמרה. האחים המוסלמים לא בדיוק אנשים שיקבלו בשלוות נפש את הדחתו של מורסי. עוד מוקדם להעריך משהו. אני רק חוזר ואומר שהמילה האחרונה לא נאמרה", הוא הדגיש.

 

ליברמן סבור כי הסיבות שהובילו את ההמונים במצרים לצאת לרחובות, הן לאו דווקא האיסלאם, אלא בעיקר המצב הסוציו-אקונומי שהכביד על חיי האזרחים בארץ הנילוס. "הטריגר הוא המצב הכלכלי, וזה לא משנה מי יעמוד בראש המדינה - חילוני או איסלאמיסט אדוק. בלי פתרון בעיות תעסוקה, כלכלה וביטחון אישי אי אפשר להמשיך. המיקוד שראינו דווקא בחוקה האיסלמיסטית או כל מיני שינויים פוליטיים שאינם מגובים במהלכים כלכליים לא הצליח. אנשים רוצים חיים סבירים".

 

"חמאס בדילמה קשה"

באשר לחמאס, המקורבים לאחים המוסלמים במצרים, אמר ליברמן: "אין ספק שמבחינתו של חמאס מדובר בדילמה קשה. הם היו הראשונים שבירכו על העובדה שהאחים הגיעו לשלטון במצרים. זו תנועה אחות. הם הלכו איתם כל הדרך נגד אסד ונגד הפטרון הקודם איראן. אני לא יודע מה יהיו ההחלטות עכשיו, אבל ברור שמבחינתו של חמאס מעמיד אותו בשורה של שאלות". הוא התייחס גם לשגריר המצרי, שטרם הוחזר לתל אביב, ואמר כי זה ככל הנראה הדבר האחרון שמטריד את קהיר.

 

ליברמן התייחס גם לתגובות בעולם המערבי, שהתמקדו בעיקר בקריאות להפסיק את ההרג, ואמר: "לא ראינו מסר חד וברור, לכן אנחנו גם לא צריכים למהר". על התנהלותו של נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, הוא אמר: "אני חושב שאלו אירועים גדולים מאוד גם על מעצמה כמו ארצות הברית. זה תהליך, וייקח זמן. האירועים במזרח התיכון הם אתגר מאוד גדול".

 

שר החוץ לשעבר התייחס גם לדיווח בעיתון אל-חייאת, שלפיו מתווה מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, כולל שחרור של 103 אסירים פלסטינים ותיקים והקפאת בנייה מחוץ לגושי ההתיישבות. הוא אמר: "ברור שמי שמסתכל על הזירה הבינלאומית מבין שעוד לא הבשילו התנאים לפריצת דרך. קודם ניהלנו משא ומתן גם באנאפוליס, היום מובארק איננו, ומצרים במצב מעורפל. הליגה הערבית לא קיימת, ואני חושב שדיבורים על פריצת דרך הם אופטימיות יתר. מובן שבכל הנוגע לשחרור מחבלים והקפאה, אנחנו נילחם ונתנגד בכל תוקף. גם בקבינט, גם בממשלה וגם בכנסת. נתנגד לכל ויתור".

 

באשר לאירועים הפנים-מפלגתיים בליכוד ולחשש של חברי הכנסת שישתלט על מפלגת

 השלטון אם יימשך האיחוד בין הליכוד לישראל ביתנו, אמר ליברמן: "הליכוד היא תנועה גדולה עם מסורת . חבריה יחליטו את שיחליטו וזו זכותם. לגבי האיחוד, בתום המערכת המוניציפלית אנחנו נקיים הערכת מצב. בינתיים יש תקציב ויש בחירות מקומיות".

 

על האפשרות שנתניהו יעזוב את הליכוד, אמר ליברמן: "אני לא חושב שאנחנו צריכים להתעסק במה שקורה בתוך הליכוד. נתניהו הוא הוא יו"ר הליכוד וכל מה שמעבר הן ספקולציות טובות לעיתונאים. אין סיבה שאנחנו כישראל ביתנו נעסוק בזה. אני גם לא רואה מישהו שיכול להחליף כרגע את נתניהו".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ אביגדור ליברמן
צילום: גיל יוחנן
צילום: AP
אש במצרים, הלילה
צילום: AP
מומלצים