שתף קטע נבחר

תעשיין, רוצה לעבור לשימוש בגז? כך תעשה זאת

הגז הטבעי מביא עמו יתרונות רבים, אולם התעשייה הישראלית מגלה סימני היסוס ונצמדת למקורות האנרגיה הקיימים. החברות חוששות שמדובר בהליך מורכב, שיביא לפגיעה ברווחיהן, אלא שכל מהפכה מתחילה בכמה צעדים קטנים. מדריך

במשך שנים ייחלה מדינת ישראל למצוא מקור אנרגיה שיסייע להפיק אנרגיה נקייה, זולה ויעילה. כעת, לאחר הבשלתן של תגליות הגז הטבעי ולאחר שהשותפויות החלו לספקו, הגיע תורם של התעשיינים הישראלים להשתתף במהפכה האנרגטית של ישראל.

 

 

על אף היתרונות הכלכליים שמביא עימו הגז הטבעי, התעשייה הישראלית מגלה סימני היסוס בכל הנוגע למעבר לשימוש בו. רבים מעדיפים את הרע המוכר מאשר הטוב הלא ידוע וממשיכים לעשות שימוש בסולר, גפ"מ (גז בישול) ומזוט כמקור אנרגיה, על אף היתרונות הכלכליים והסביבתיים הדרמטיים של הימוש בגז טבעי. לצורך ההמחשה, נוסף לשמירה על הסביבה, מעבר תעשייה לגז הטבעי צפוי לחסוך כ40%-60% מההוצאה הנוכחית על דלקים המשמשים לאנרגיה.

 

אחת הסיבות המרכזיות לעיכוב במעבר היא חששן של החברות הישראליות מההליכים הקשורים במעבר, וחוסר ידע לגבי הדרישות שעולות משינוי התשתית. התחושה שעולה בקרב החברות היא שמדובר בתהליך ארוך ומורכב שעלול אף לפגוע בתוצרת ומכאן ברווחים. אלא שהמציאות מוכיחה פעם נוספת את ההיפך, וכל שנדרש בכדי לבצע שינוי גדול הוא אוסף של מספר צעדים קטנים יחסית.

 

תכנון

שינוי בתצרוכת האנרגיה של המפעל מצריך שינוי פיזי של המערכות הקיימות. הסולר, הגפ"מ והמזוט, בהם עושים שימוש כיום, נשמרים במכלים במתחם המפעל ומוזרמים בצינורות למבערים. הגז הטבעי לעומת זאת מוזרם ישירות למבערים, ממש כמו בתשתיות מוכרות אחרות דוגמת מים, אינטרנט וחשמל. לצורך כך יש לפרוס את התשתית החדשה בצורה תת קרקעית בשטח המפעל או בצנרת חיצונית גבוהה.

 

כמו כן מומלץ לבחון אפשרות להסב את המערכות לשימוש בשני סוגי דלקים (מערכות דו-דלקיות), לדוגמה גז טבעי וגפ"מ. בכך ניתן להפחית את התלות בסוג דלק בודד, ולאפשר צריכה משני סוגי הדלקים בהתאם לתנאי השוק ולמחירים השונים. הדבר יסייע במקרה ולא ניתן לצרוך סוג דלק מסוים כתוצאה מפעולות תחזוקה או תקלה מטעם בעל התשתית או ביוזמת הצרכן עצמו.

 

אישורים

שלב האישורים נחלק לשני חלקים עיקריים: אישור שיש לקבל מרשות הגז על התכנית ההנדסית להזרמת הגז ואישור שיש לקבל מהרשות המקומית להיתר בנייה.

 

החלק הראשון הוא בניית התכנית ההנדסית על ידי אנשי חברת הגז, אשר בעזרת אנשי המקצוע הרלוונטיים בשיתוף המפעל מציגים לרשות הגז את היתכנות המעבר לגז הטבעי. לאחר קבלת אישור זה, יש לבצע פנייה לרשות המקומית לצורך היתר הבנייה. נוסף לאישור רשות הגז, על המפעל להציג מספר אישורים בסיסיים: בעלות על הקרקע, אישורי כיבוי אש, איכות הסביבה וכדומה.

 

בנייה

עם קבלת האישורים הנדרשים מתחיל תהליך בן כשלושה חודשים של בניית התשתית והמערכת הפנימית במפעל. העבודות כוללות הנחת צינורות על פי התכנית ההנדסית שהוגשה, וחיבור מבערים חדשים המאפשרים לשרוף גז טבעי במקום הדלק שהיה בשימוש עד עתה (מזוט, סולר וגפ"מ). חלק חשוב בשלב הבנייה הוא בחינת המערכת החדשה בהיבטים של לחץ הגז, ניקיון הגז, יציאה תקינה של הגז הטבעי מהצנרת ובטיחות המערכת.

 

הגזה

לאחר חיבור המערכות והחלפת המבערים במפעל יש לבקש "אישור הגזה" מרשות הגז הטבעי למערכת. הרשות בודקת את המבחנים שנעשו בתשתית הייעודית לגז טבעי שהוקמה במפעל בשלב הבנייה ומבקשת לידיה אישורים מהרשויות הנוספות הרלוונטיות, עריכת פרוצדורות תפעוליות, מקרים ותגובות, הדרכה של מפעילים ועריכת "תיק מפעל" מעודכן לעניין הגז הטבעי. בסוף התהליך, לאחר קבלת אישור סופי מרשות הגז ניתן לספק גז טבעי למפעל.

 

רכש גז

המחיר אותו משלם צרכן עבור צריכת גז טבעי כולל את מחיר הגז הטבעי עצמו, אך גם תשלום עבור הובלתו של הגז בצינורות מערכת ההולכה והחלוקה עד לחצר הצרכן.

 

הצרכן יכול להתקשר עם כל אחד מהגורמים הנ"ל ולשלם לו באופן ישיר עבור הגז או השירותים אותם הוא צורך ממנו. עם זאת, וכפי שנעשה במקומות רבים בעולם, ישנה אפשרות לצרכן להתקשר עם משווק הגז. המשווק מתקשר בהסכמים עם ספק הגז, בעל רישיון ההולכה ובעל רישיון החלוקה ודואג לכך שהגז יגיע מהספק ועד לחצרי הצרכן. הצרכן במקרה זה, יקבל בכל חודש חשבון אחד הכולל פירוט התשלומים לכל אחד מהגורמים ותוספת של עמלת שיווק למשווק עבור פעילותו וזאת במקום התחשבנות פרטנית עם כל אחד מהגורמים הנ"ל.

 

ההיסטוריה לימדה אותנו שמהפכות דורשות מהפכנים. כך גם במקרה הזה. המהפכה שתצעיד את מדינת ישראל אל העתיד זקוקה כעת לאנשי התעשייה שיעודדו באופן אקטיבי את השינוי המבורך. התהליך לא יתרחש ביום ואולי גם לא ביומיים אבל כבר היום יש לשנס מותניים ולהבין שהגז הטבעי הוא כבר לא חלום רחוק. הגז הטבעי הוא מציאות שמחפשת את האנשים שייתנו לה לשנות את חיינו.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת סופר אנ.ג'י, לחלוקת גז טבעי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח תמר 1
צילום: "אלבטרוס"
נתי גלבוע, מנכ"ל סופר אנ.ג'י
מומלצים