שתף קטע נבחר

אין סודיות: מעבירים מידע על חולים, בפקודה

אם אתם מתגייסים בקרוב, אל תבנו על סודיות רפואית: נוהל חדש מאפשר לצה"ל לקבל את המידע עליכם ישירות מקופות החולים. רופאים מזהירים: "זאת בעיה אתית", אך בצבא מתעקשים: "זה לטובת החיילים"

תכננתם להסתיר את האסתמה כדי להתגייס לגולני? התכוונתם להוציא אישור על בעיות גב כדי להתחמק משירות קרבי? כדאי שתחשבו שוב. צה"ל כבר יודע עליכם הכול, עוד לפני הצו הראשון.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

גדוד חרדי חדש: 400 חרדים ודתיים מתגייסים

צה"ל ב-1950: חוסן החייל ינצח את הפוליו

 

בחודש אפריל החל לפעול פרויקט "מידע מושלם" של צה"ל, ובמסגרתו מקבל הצבא את כל המידע הרפואי המשמעותי על המלש"ב (מועמד לשירות ביטחון) ישירות מקופות החולים, בלי לשאול לדעתו של הצעיר המועמד לגיוס. עד היום היו אמורים המועמדים לספק בעצמם את המידע הרפואי - נוהל שאיפשר להם להשמיט את מה שלא חפצו בו או, לחלופין, לספק מידע חדש כדי להוריד פרופיל או להעלותו.

 

מבחינת צה"ל, מטרת הפרויקט היא כפולה: כך צה"ל יכול לקבל מידע שלם ואמין על בעיותיו הבריאותיות של המתגייס ולאפשר רצף טיפולי טוב יותר, ונוסף על כך הוא יכול לחשוף את אלה שמשקרים מטעמים של יתר מוטיבציה או של חוסר מוטיבציה.

 

סודיות רפואית? "יוצרת בעיות"

"חולי אפילפסיה לא יכולים לשרת בשייטת, וצעיר עם אסתמה קשה לא יכול לשרת בחי"ר. אנחנו רוצים לדעת איך לשבץ נכון יותר את החייל, איך לא לסכן אותו או להחמיר את מצבו הרפואי", הסביר אלוף-משנה ד"ר דב אלבוקרק, מפקד הרפואה של פיקוד מרכז. "עד היום המלש"ב העביר את המידע הרפואי מקופת החולים, וזה יצר המון בעיות. זה דרש היענות מלאה שלא תמיד הייתה, היו פערי שפה והבנה, ולא היינו יכולים לדעת אם באמת רופא המשפחה שלו הוא זה שחתום על המידע או קרוב משפחה שהוא גם רופא, ולכן רק 50 עד 60 אחוז מהטפסים מולאו, וקיבלנו מידע לא שלם".

 

על פי הנוהל החדש, הצבא מעביר את תעודות הזהות של המתייצבים לצו ראשון לקופות החולים ומקבל מהן את כל המידע הרפואי המשמעותי: מחלות כרוניות, נטילת תרופות באופן קבוע, רגישויות לתרופות והיסטוריה משפחתית רלוונטית. המידע מגיע לרופא, והוא עובר על התיק ובודק את התאמתו של המלש"ב. בדרך זאת מקווים בצה"ל לצמצם את הנשירה מיחידות לוחמות מסיבות רפואיות.

 

"אנחנו מבינים שיש כאן עניין של סודיות רפואית, אבל יש לנו בצה"ל אחריות על החיילים האלה", אמר אלוף־משנה אלבוקרק. "המעבר מהאזרחות לחיל הרפואה הוא אתגר מרכזי שלנו מבחינת שמירה על רציפות המידע והטיפול הרפואי".

הוא הוסיף כי צה"ל מסתמך על "חוק זכויות החולה", בטענה שזו הדרך הטובה ביותר לשמור על רצף הטיפול. "כשאדם עובר לקופת חולים אחרת, הקופה הקודמת חייבת להעביר את התיק. חיל הרפואה הוא המבטח של החייל, ולכן התיק עובר אלינו", הסביר.

 

רופאים אזרחיים פחות מתלהבים מהפרויקט. "זו בעיה גדולה", אמר פרופ' אבינועם רכס, יו"ר לשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית, והוסיף שהנושא יעלה בקרוב לדיון בלשכת האתיקה. "אני חושש שכך הנער שעומד להתגייס יסתיר את המידע גם מרופא המשפחה שלו. אם הוא עבר התקף אפילפסיה חצי שנה לפני הצו הראשון, אני לא אתפלא אם הוא יימנע מלספר על זה לרופא שלו. הרשומה הרפואית היא של המטופל, לא של קופת החולים, והנער לא חותם על הסכמה שצה"ל יוכל לראות את התיק שלו". 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המידע הרפואי מועבר
צילום: רויטרס
מומלצים