שתף קטע נבחר

"התחממות כדוה"א גורמת ליותר אלימות"

מחקר אמריקני קובע כי עלייה בטמפרטורות לאורך ההיסטוריה באה בד בבד עם עימותים, מלחמות ואלימות. "ברגע שנבין מה גורם לקשר הזה - נוכל לנסות להפסיק אותו", אמר החוקר הראשי

התחממות כדור הארץ מובילה למזג אוויר קיצוני, סופות עזות, הצפות ובצורת – את כל זה כבר ידענו. אבל האם היא גורמת גם לעלייה ברמת האלימות? כך לפחות קובע מחקר של קבוצת מדענים מאוניברסיטאות פרינסטון וברקלי בארצות הברית, אשר פורסם השבוע בכתב העת "Science".

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :

העתירה נגד ייצוא הגז תידון בהרכב מורחב

ת"א: לא זרקת פסולת למיחזור? תקבל קנס

צפו בתמונות: חופים בתאילנד השחירו מנפט

"מיחזור מים בכל בית חדש יחסוך מיליארדים"

 

המחקר – שבמסגרתו נבדקו עבירות אלימות לאורך ההיסטוריה במדינות כמו ארה"ב, גרמניה, אוסטרליה, ברזיל, הודו, סין וטנזניה - קובע כי כאשר הטמפרטורות מטפסות, אפילו ברמה נמוכה, בד בבד עולה גם האלימות.

 

כך למשל, בהודו ואוסטרליה נרשמו יותר עבירות אלימות בתקופות של בצורת. בברזיל, מזג אוויר קשה גרם לעלייה בפלישה לאדמות, בארה"ב ובטנזניה הופיעה במקביל אליו עלייה במספר מקרי התקיפה והרצח ובהולנד הוא הגביר את האלימות מצד המשטרה. החוקרים גם קושרים בין התחממות האקלים לבין נפילת אימפריות עתיקות ומלחמות באירופה של ימי הביניים.

 

בצורת בברזיל. מסוכן מהרבה סיבות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בצורת בברזיל. מסוכן מהרבה סיבות(צילום: רויטרס)

 

"התוצאות מדהימות", אמר סולומון הסיאנג, המחבר העיקרי של המחקר. עם זאת, הוא ועמיתיו לא מצאו מה הסיבה לכך ששינויי האקלים גורמים לעלייה ברמת האלימות ויהיה צורך במחקרים נוספים כדי להסביר זאת.

 

לדברי הסיאנג, "אין עוד ספק שישנו קשר בין אקלים לבין עימותים. עכשיו אנחנו רוצים להבין מה גורם לזה. ברגע שנבין מה גורם לקשר הזה, נוכל לחשוב על התוויית מדיניות או הקמת מוסדות שינהלו ויסכלו את הקשר הזה בין אקלים לעימותים".

 

"לא גורם יחיד, אבל קריטי" 

כמו כל מחקר בנושא הטעון של התחממות כדור הארץ, גם המחקר הזה לא התקבל בתמימות דעים

בקרב הקהילה האקדמית. רשת "פוקס" השמרנית ציטטה את פרופסור ג'ושוע גולדשטיין, מומחה ליחסים בינלאומיים, שאמר כי "מקריאת המאמר אתה מקבל את הרושם שאם כדור הארץ ימשיך להתחמם כמו שאנחנו חוששים, העולם יתמלא בעימותים אלימים – וזה כנראה לא נכון".

 

הסיאנג, מצדו, הדגיש כי המחקר לא גורס שהאקלים הוא הגורם היחיד לאלימות וכי הוא ועמיתיו לא מצאו שום עימות שהם מייחסים את קיומו באופן בלעדי להתחממות מזג האוויר. "מה שאנחנו מנסים להראות זה שהאקלים הוא גורם קריטי", הסביר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה: הרצל יוסף
קצת חם ואתם נהיים אלימים
צילום אילוסטרציה: הרצל יוסף
מומלצים