שתף קטע נבחר

צפו: מפת כל בתי הספר הירוקים בישראל

לקראת פתיחת שנת הלימודים, מיפה ארגון "אדם, טבע ודין" את כל בתי הספר שהוכרו כ"ירוקים" על-ידי המשרד להגנת הסביבה. המועצה לבנייה ירוקה: "קפיצה של 300% בבניית בתי ספר ירוקים". בדקו היכן בית הספר הירוק הקרוב אליכם

המונח "בית ספר ירוק" עשוי להישמע קצת מוזר למי שפרק הלימודים בחייו כבר מאחוריו, אבל בשנים האחרונות יותר ויותר בתי ספר בישראל לוקחים על עצמם לחנך את התלמידים לחשיבה וערכים סביבתיים, על אף שלא מדובר בחלק מתוכנית הלימודים של משרד החינוך. 

 

לקראת פתיחת שנת הלימודים הקרובה, בארגון "אדם, טבע ודין" עדכנו את אתר המידע הסביבתי שהם מפעילים, "סביבתי", ומיפו את כל בתי הספר הירוקים במדינה. צפו במפה:

 

 

למעשה, מדובר בהסמכה של ממש, "בית ספר ירוק", אותה מעניק המשרד להגנת הסביבה לפי קריטריונים: הכנסת תכני סביבה וקיימות לתוכנית הלימודים, תוכנית פעולה הכוללת שימוש מושכל במשאבים, טיפול בתשתיות, "נראות" ירוקה בבית הספר, לקיחת חלק בפרויקט קהילתי סביבתי, הנהגה ירוקה - המורכבת מנציגים של תלמידים, מורים וקהילה, וגם תוכנית להכשרת מורים בנושאי סביבה וקיימות בהיקף של ארבעה מפגשים.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :

צפו: משאבת המים הגדולה ביותר בישראל

שחררו מים, לא רק אסירים

המבורגר סינתטי? זה לא הפתרון לרעב העולמי

השנה תחשבו ירוק בקלפי

 

הליך ההסמכה של המשרד להגנת הסביבה מתחיל עם פרסום "קול קורא" לבתי הספר להציג את תוכניתם הסביבתית בנוסף לעמידתם בקריטריונים. בסיום ההליך מאשר המשרד תמיכה כספית לבתי הספר לביצוע התוכנית הירוקה.

 

הכל מואר. בית ספר ירוק בהוד השרון (צילום: עוזי פורת) (צילום: עוזי פורת)
הכל מואר. בית ספר ירוק בהוד השרון(צילום: עוזי פורת)

"ההסמכה של בתי ספר ירוקים היא צעד ראשון להעלאת מודעות הנושא הסביבתי לדור הבא", אומרת יעל דורי, ראש תחום תכנון ב"אדם, טבע ודין". "כמובן שהשאיפה שלנו היא שבעתיד הקרוב כל בתי הספר יהיו בנויים לפי התקן של בנייה ירוקה למוסדות חינוך, ותוכניות הלימודים יכילו תכנים נוספים בנושא הסביבתי".

 

יש לציין כי ההסמכה של המשרד להגנת הסביבה אינה מעידה על היותו של בית הספר בנוי באופן מלא לפי תקן בנייה ירוקה (ת"י 5281) שעודכן לפני כשנתיים וקובע סטנדרטים לבנייה ירוקה גם במוסדות חינוך.  

 

20 מוסדות חינוך ירוקים חדשים 

במועצה לבנייה ירוקה מספרים כי השנה הוקמו 20 מוסדות חינוך (בתי ספר וגנים) לפי התקן החדש ובסך הכל מדובר בקפיצה של 300% בבתי ספר שנבנים לפי התקן. לדבריהם, הערים שבתחומן מרוכזים רוב בתי הספר החדשים הן רעננה, כפר סבא, ראשון לציון, תל אביב, אשדוד, אשקלון וירושלים.

 

כך ייראה בית ספר צוריאל בראשון לציון (הדמיה: א.א סטודיו בע"מ) (הדמיה: א.א סטודיו בע
כך ייראה בית ספר צוריאל בראשון לציון(הדמיה: א.א סטודיו בע"מ)
  

לפי תקן הבנייה החדש ישנה חשיבות לשימוש בחומרי בנייה "בני קיימא" (דוגמא - טיח אקוסטי

שעשוי מצמיגים ישנים). כמו כן, יש חשיבות לשימוש בחומרים טרמיים, למשל קירות שלא מתחממים בקיץ ולא מתקררים בחורף וכך חוסכים אנרגיה. בנוסף, לפי התקן יש להשתמש בזכוכיות ממוחזרות, להציב משטחים סולאריים על גג בית הספר, להשתמש במקורות אור וחום טבעיים, למחזר מי גשמים ומים אפורים, להשתמש בניירות ממוחזרים, להקים גינה אקולוגית ולדאוג לחיסכון כללי של של כ-25 עד 30 אחוז באנרגיה ומים. 

 

הילה ביניש, מנכ"לית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה אשר תערוך בתחילת ספטמבר כנס שנתי בנושא, אומרת כי תנופת הבנייה של בתי ספר הירוקים מצביעה על שינוי בתפיסה, הרואה כעת את הבנייה הירוקה כאיכותית ומתקדמת, אשר תורמת לאיכות החיים ולבריאות ילדינו.

 

"עשרות המוסדות שנבנים על פי עקרונות התקן הישראלי החדש לבנייה ירוקה (ת"י 5281) משתלבים במגמה הרווחת בעולם המערבי לבניית מוסדות לימוד בסטנדרטים בריאותיים וסביבתיים מתקדמים", אמרה ביניש, "מחקרים שנערכו בעולם הצביעו זה מכבר על קשר ישיר בין בנייה ירוקה לשיפור בציונים ובצמצום התחלואה ועל כן יש לעודד את הגורמים האחראיים ובעיקר מוסדות החינוך והרשויות המקומיות, להמשיך במגמה זו ולהבטיח סביבת חינוך בריאה לילדינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפת בתי הספר הירוקים, מתוך אתר "סביבתי"
מפת בתי הספר הירוקים, מתוך אתר "סביבתי"
צילום: מיכאל יעקובסון
בית ספר ירוק בהוד השרון
צילום: מיכאל יעקובסון
מומלצים