שתף קטע נבחר

השנה תחשבו ירוק בקלפי

בבחירות לכנסת אתם מתעניינים בעיקר בחוץ וביטחון, אבל בבחירות המוניציפליות אתם יכולים להרשות לעצמכם להתמקד במה שמסביבכם. אז לפני שאתם מחליטים למי להצביע, כדאי שתדעו מה אתם יכולים לדרוש מראש העיר שלכם לעשות למען הסביבה

בעיצומה של עונת המלפפונים ולקראת הסיכומים של ראש השנה וחשבון הנפש של יום הכיפורים, מערכת הבחירות לרשויות המקומיות בישראל מתעוררת. אי לכך ובהתאם לזאת, אני מכריז על השקת קמפיין לקידום העיר הירוקה בישראל.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :

12 חברות התעלמו מחוק האריזות - וחטפו קנס

תנו גז: המאבק הבא של הירוקים

הכנרת מאבדת גובה: ירדה 34 סנטימטר ביולי

על רטוב: מתקן ההתפלה בשורק הלך לספק מים

רק חצי מהפסולת של התעשייה עבר למיחזור

 

כן, אני יודע, יש כבר לא מעט ערים שמתהדרות בכותרת הזאת וגם כאלו שעושות צעדים כאלו ואחרים לקידום תרבות של סביבה ופיתוח בר-קיימא בתחומן. ובכל זאת, לפני שאתם הולכים לקלפי ב-22 באוקטובר, כדאי שתדעו מה ואיך אפשר לעשות ותדרשו מנבחרי הציבור שלכם מעשים בשטח ולא רק דיבורים.

 

למה דווקא העיר?

בעולם המודרני, עיקר האוכלוסייה והפעילות העסקית מרוכזים בערים. הרשויות המקומיות מספקות לתושבים ולמבקרים שירותים רבים בתחומי איכות החיים וגם מוציאות לפועל את המדיניות הלאומית בתחום איכות הסביבה, מהמרחב הציבורי ועד לבית של כל אזרח ואזרח.

 

מצביעים ירוק (צילום ארכיון: סבסטיאן שיינר) (צילום: סבסטיאן שיינר) (צילום: סבסטיאן שיינר)
מצביעים ירוק (צילום ארכיון: סבסטיאן שיינר)

 

בעוד שבבחירות לכנסת ולראשות הממשלה נושאי החוץ והביטחון הם הנושאים המרכזיים שמעסיקים את הבוחרים ואת המתמודדים, הבחירות לרשויות המקומיות פטורות מעיסוק בתחומים אלו ועיקר עניינן הוא תחומי פנים, דהיינו חינוך ותרבות, רווחה, פני העיר, איכות חיים ואיכות סביבה.

 

מה זה קיימות או פיתוח בר-קיימא?

פיתוח בר-קיימא הינו פיתוח העושה שימוש מושכל וצודק במשאבים ומשקלל היבטים סביבתיים, חברתיים וכלכליים גם יחד תוך התחשבות במכלול הצרכים של תושבי העיר הנוכחיים והעתידיים. בעולם הרחב, הערים הן אלו שמובילות את השינוי הסביבתי ומחברות בין שימור של משאבי טבע, היסטוריה ותרבות מקומיים, אקלים ופני שטח, לבין הצרכים של מגוון האוכלוסיות החיות בעיר ובאזורה. תהליך זה מחייב תכנון מקיף לטווח הארוך והטמעה של עקרונות הקיימות בתכנון, בפיתוח ובניהול העיר לצד שיתוף של הציבור בתהליכי קבלת החלטות וביישומן.

 

איך עושים את זה?

בידי הרשויות המקומיות יש כלים רבים המאפשרים להוביל תהליכים שמשלבים פיתוח וצמיחה

של העיר עם צדק חברתי וסביבתי. כמו כן, קיימים חוקים ותקנות שצריך לאמץ ולאכוף, בתחומי התכנון והבנייה, לרבות בנייה ירוקה, אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית, תחבורה, איכות מים, אוויר וקרקע, חינוך ועוד. לרשויות המקומיות יש גם סמכויות פיקוח בתחומי סביבה רבים והן מחויבות מתוקף חוק חופש המידע לשקף ולהנגיש לתושביהן מידע סביבתי.

 

לרשויות המקומיות יש גם ועדת איכות סביבה, המחויבת בחוק, ובה ניתן וצריך להוביל את נושאי איכות הסביבה המרכזים בעיר. לצידה יש גם אגף איכות סביבה, יחידה סביבתית, או איגוד ערים, שאמונים על הביצוע של המדיניות הסביבתית העירונית בפועל.

 

הרשויות המקומיות יכולות גם להיעזר בארגונים ירוקים וארגונים חוץ-ממסדיים אחרים, הפועלים במישור הלאומי והמקומי, כמומחים או כיועצים בתחומי הסביבה השונים או כמגשרים בין הרשות לציבור הרחב.

 

ותכל'ס?

על הרשות המקומית לפתוח את האפשרויות הסביבתיות בפני תושביה - אך גם לשרטט להם את הגבולות. לדוגמא, אם לא יהיו פחים במרחב הציבורי קשה יהיה לאכוף את נושא השלכת הפסולת ברבים, אולם גם כשמציבים פחים חשוב לאכוף את החוקים והתקנות.

 

ראש עיר ירוק צריך להוביל (צילום אילוסטרציה: shutterstock) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ראש עיר ירוק צריך להוביל (צילום אילוסטרציה: shutterstock)

 

בשלב הראשון, צריך למנות מישהו שיוביל את נושא הקיימות בראייה עירונית, יחבר בין כלל אגפי העירייה ומוסדותיה בתחום וביניהם לבין משרדי ממשלה, ארגונים חוץ-ממסדיים וכלל התושבים. ניתן למנות באגפי הרשות רפרנטים לקיימות ולתאם בין פונקציות עירוניות שונות ומגוונות שנוגעות בתחום.

 

אחר-כך צריך להכין תוכניות אב ותוכניות פעולה בתחומים השונים, לבחון את שלל הפרויקטים בסולם אחיד ולתעדף את אלו שישימים יותר, אם מפני שהם תואמים את החזון העירוני ומשלימים תוכניות פיתוח אחרות בעיר ואם מפני שיש להם תקציב, אישורים,

כוח אדם וכדומה. אחר כך צריך לגייס תקציבים ייעודיים מקולות קוראים של משרדי הממשלה (תתפלאו, יש לא מעט כאלו) ומגופים חיצוניים כגון קרנות ותעשיות, ולהתחיל ביישום. ולבסוף, צריכים להציב יעדים אפשריים אבל גם מדידים, לתעד, לכמת ולמדוד את הפרויקטים השונים לאורך הדרך ובמידת הצורך לעדכן ולתקן.

 

לסיכום

איכות הסביבה, ירוק או קיימות כולן אותה גברת בשינוי אדרת. כדי לשנות, צריך ראש עיר ירוק לא רק להתנהל ואפילו לא רק לנהל, הוא צריך להוביל. איכות הסביבה צריכה להיות חלק מהאג'נדה העירונית ולא רק משהו על הדרך.

 

אפשר ללמוד מרשויות אחרות בעולם ובארץ על מגוון תוכניות ופרויקטים בתחום, אבל חשוב מאוד להבין את החשיבות של תהליכים ולבחון את השינוי עם הזמן, ולא פחות חשוב לחבר בין הפרויקטים הסביבתיים לבין כלל התוכניות העירוניות ולמצוא את הייחוד של כל עיר ועיר בתחום. ולסיכום חשוב לזכור ולהזכיר לראש העיר הבא שצריך להפוך את סיסמאות הבחירות והכותרות בעיתון למציאות.

 

עדי וולפסון הוא פרופסור במרכז לתהליכים ירוקים, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
אז מה ראש העיר שלכם עשה בשבילכם?
צילום: ירון ברנר
מומלצים