שתף קטע נבחר

מחקר: סם מסיבות התגלה כתרופה נגד דיכאון

בסצינת המסיבות מכירים אותו כ-Special K, סם הזיות פופולארי, בעולם הרפואי הוא משמש כחומר הרדמה. מחקר אמריקני מצא כי הסם קטאמין יעיל ביותר לטיפול בדיכאון ומצליח להפיג את התסמינים תוך 24 שעות. החוקרים: זוהי רק תחילת הדרך, עדיין אין המלצה לטפל באמצעות הסם בדיכאון

מעולם המסיבות לעולם הפסיכיאטריה: מחקר ענק שנערך במכללת ביילור לרפואה ביוסטון, טקסס גילה כי הקטאמין, המוכר כסם מועדונים המכונה Special K, נמצא כיעיל ביותר נגד דיכאון - כבר בתוך שעות ספורות מקבלתו.

 

עוד על דיכאון:

10 סימנים שמעידים: אתה סובל מדיכאון סמוי

אילו מזונות ותוספים יעזרו לטפל בדיכאון?

10 מיתוסים על דיכאון שהגיע הזמן לנפץ

 

הקלה על דיכאון - תוך 24 שעות 

השימוש העיקרי בקטאמין הוא כתרופת הרדמה וטשטוש בבני אדם ובבעלי חיים. אחת מתופעות הלוואי שלו היא הזיות ומצב דיסוציאטיבי, מה שהפך אותו גם לסם מועדונים פופולרי, ולא חוקי כמובן, ברחבי העולם. מחקרים אחדים בעבר כבר מצאו כי הקטאמין הוא בעל אפקט אנטי דכאוני

 

המחקר החדש בחן את השפעת הקטאמין על הדיכאון בקרב 73 אנשים. במהלך המחקר חולקו המשתתפים לשלוש קבוצות. כל הנבדקים לא היו בעלי מחלה פסיכוטית (המתבטאת בהזיות), ללא מחלה ביפולרית, ולא השתמשו באלכוהול או בסמים בשנתיים שקדמו למחקר. כמו כן וידאו החוקרים כי המשתתפים לא היו בעלי מחשבות אובדניות או סובלים ממחלה רפואית בלתי יציבה.

  

מהממצאים עלה כי 64% מהמשתתפים שקיבלו קטאמין חשו הקלה בתסמיני הדיכאון בתוך 24 שעות. אצל חלק קטן מהמשתתפים ההטבה הורגשה כבר בתוך ארבע שעות. בתוך כך דיווחו הנבדקים על מגוון חוויות בעת קבלת התרופה, מ"קלות דעת" עד למצב הזיות עמוק ואובדן תחושת זמן ומיקום, ממנה סבלו כ-17% מהמשתתפים.

 

קטאמין פועל באמצעות חסימת קולטנים לכאב ומניעת ספיגה מחדש של המעביר העצבי גלוטמאט. מדענים רבים מאמינים כי מעביר עצבי זה הוא אחד המרכזיים האחראיים על תפקוד מוחי תקין.

 

החוקרים משערים שהקטאמין פועל להפחתת תסמיני דיכאון באמצעות עיכוב המעביר העצבי גלוטמאט במוח. כ-80% מהנוירונים במוח מכילים את המעביר העצבי הזה, ועיכובו, כך מאמינים החוקרים, מגביר את פעילותם של מעבירים עצביים אחרים כמו סרוטונין, הידוע בהשפעתו המיטיבה על מזג הרוח.

 

החוקרים הסבירו כי המחקרים עדיין בתחילת הדרך ואין כל המלצה כעת לטפל בדיכאון באמצעות הקטאמין. עם זאת, השפעתה המהירה של התרופה בתוך שעות ספורות, לעומת הטיפול הקונבנציונלי בדיכאון שהשפעתו מתחילה רק כעבור כשלושה שבועות, עשויה להפוך בעתיד את הקטאמין לתרופה אנטי דפרסיבית פורצת דרך.

 

80% מהאוכלוסייה בעולם סבלו מדיכאון

דיכאון על צורותיו השונות נחשב כהפרעה הנפשית הנפוצה ביותר במאות האחרונות ומהווה על פי ארגון הבריאות העולמי את סיבת התמותה השנייה בעולם. על פי הנתונים כ-80% מהאוכלוסיה בעולם נפגעו או נחשפו לפחות פעם בחייהם לדיכאון, הפוגע בכל המישורים של איכות החיים.

 

על פי סקר שנערך לפני כשלוש שנים כחמישית עד שליש מהישראלים סובלים מתסמיני דיכאון וחרדה. על השאלה "האם אתה חש עייפות או ירידה באנרגיה" השיבו 35% בחיוב. על השאלה "האם אתה חש אשם, עצב או חוסר מנוחה" השיבו 31% מהנסקרים בחיוב. על השאלה "האם אתה חס חוסר תקווה או חוסר אונים" השיבו בחיוב 27% מהנשאלים. בתשובה לשאלה כללית, שאינה שייכת ישירות לסולם הדיכאון, "כיצד היית מגדיר את מצב הרוח הכללי שלך יחסית לשנה שעברה", השיבו 25% כי הם חשים "רע" או "הרבה יותר גרוע".

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום :shutterstock
דיכאון. ההפרעה הנפשית הנפוצה ביותר
צילום :shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים