שתף קטע נבחר

צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

אסד: אובמה מנהיג חלש, אל תלכו בדרכו

הנשיא הסורי הגדיר את אובמה מנהיג חלש, ופנה מעל ראשו למחוקקים בוושינגטון: "מה תרוויחו מהפצת מלחמות ברחבי העולם?". במסגרת מאמצי השכנוע של הבית הלבן לתקיפה בסוריה, דווח על קואליציה בינלאומית: טורקיה וסעודיה מוכנות לסייע. הסנאטור מקיין: "דחיית ההצעה - קטסטרופה"

בעוד חברי הקונגרס עולים לוושינגטון בתום חופשת "לייבור דיי" לדיונים על תוכנית התקיפה, קורא נשיא סוריה בשאר אסד לנבחרי הציבור בארה"ב לא ללכת בדרכו של הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש. בראיון המלא שמתפרסם הבוקר (ג') בעיתון לה-פיגארו אומר השליט הסורי: "מה ירוויחו המחוקקים האמריקנים אם הם ימשיכו את מה שבוש התחיל - הפצת מלחמות ברחבי העולם".

אסד מתראיין לעיתונאי הצרפתי. "אובמה חלש" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אסד מתראיין לעיתונאי הצרפתי. "אובמה חלש"(צילום: רויטרס)

בראיון בדמשק לעיתונאי "לה-פיגארו" ז'ורז' מלברונו ניסה אסד לשבור את הברית בין וושינגטון לפריז על ידי אזהרת צרפת כי אם תשתתף בפעולה הצבאית "יהיו לכך השלכות לאינטרסים צרפתיים". אסד הכחיש שמשטרו אחראי לתקיפה הכימית בפרברי דמשק לפני שבועיים, ואף קרא למערב "להציג הוכחה אחת". הנשיא הסורי לא פירט כיצד יגיב לירי טילי טומהוק אמריקניים לשטחו, אך הזהיר כי מצב כזה עלול להוביל למלחמה אזורית.

 

עדכונים אחרונים בנושא סוריה:

מג'דל שמס: מאות הפגינו בעד אסד

סוריה: התקיפה תאושר אם תשרת את ישראל

בית מפולג: הקרב הגדול של אובמה - בקונגרס

 

בראיון המלא צוטט אסד טוען כי "יציבות האזור כולו תלויה במצב בסוריה". הוא תקף את המדינות שתומכות לטענתו במורדים, ופירט את שמות המדינות הללו - מבלי להזכיר את ישראל. בהתייחסו לאובמה אמר אסד כי "מנהיג חזק נמנע ממלחמה, ולא מצית אותה". הוא כינה את אובמה "חלש" כיוון שלטענתו הוא לא עמד בלחץ אמריקני לפעול.

 

אובמה פתוח לשינויים בהצעת התקיפה

בעוד הנשיא הסורי מרגיש בנוח להתראיין למערב, בוושינגטון ממשיכים לקדם את תוכנית התקיפה בסוריה. גורם בבית הלבן אף מסר כי נשיא ארה"ב ברק אובמה פתוח לשינויים בנוסח טיוטת הצעת ההחלטה, כל עוד הם "בטווח הפרמטרים שהנשיא הציב".

אובמה נפגש עם מקיין וגרהאם. "הדרך לאישור התקיפה ארוכה מאוד" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אובמה נפגש עם מקיין וגרהאם. "הדרך לאישור התקיפה ארוכה מאוד"(צילום: EPA)

ההודעה של הבית הלבן התפרסמה זמן קצר אחרי פגישה בין אובמה לבין שני חברי קונגרס רפובליקנים, ג'ון מקיין ולינדסי גרהאם. בהתבטאות מפתיעה אמר מקיין, שהתמודד מול אובמה בבחירות ב-2008, כי אם הקונגרס ידחה את הצעת ההחלטה אחרי שהנשיא כבר הביע מחויבות להוציא לפועל תקיפה - "ההשלכות לכך יהיו קטסטרופליות". הוא הבהיר כי זה יפגע באמינות הנשיא וארה"ב.

 

מקיין לא התייצב מאחורי טיוטת ההחלטה של אובמה בנוגע לפעולה צבאית, אך דבריו הם איתות חיובי לבית הלבן. הסנאטור מקיין ציין בפני העיתונאים כי הוא אמנם יצא מעודד מהפגישה עם נשיא ארה"ב, אך לדבריו "לממשל יש עוד דרך ארוכה מאוד" עד שישיג את הרוב הדרוש להעברת ההחלטה לתקיפה בסוריה. בבית הלבן צריכים להתמודד מחד עם סנאטורים כמו מקיין שמעוניינים בפעולה רחבה יותר, ומנגד עם דמוקרטים שמתנגדים למעורבות צבאית מעבר לים.

 

במקביל, מסרו מקורות לרשת החדשות NBC כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר לסנאטורים דמוקרטים במהלך דיון כי הם צריכים להתכונן לעמוד בפני "רגע מינכן", בבואם לשקול אם לאשר את התקיפה בסוריה. בדבריו התכוון קרי להסכם שהושג בוועידת מינכן מ-1938, שבה השתתפו גרמניה, צרפת, בריטניה ואיטליה, ובו נקבע כי גרמניה הנאצית תספח חלקים מצ'כוסלובקיה. רגע בהיסטוריה שנצרב בתודעה העולמית כאקט מפויס מול רודן אכזר כמו אדולף היטלר.

 

"סעודיה וטורקיה הסכימו לסייע בתקיפה"

רשת CNN דיווחה שבמהלך אחת משיחותיו של מזכיר המדינה האמריקני עם נציגים דמוקרטיים חשף ג'ון קרי כי טורקיה, סעודיה ואיחוד האמירויות הציעו לארה"ב להשתמש ב"נכסים צבאיים" לצורך תקיפה אפשרית בסוריה. בניסיון לשכנע את נציגי בית הנבחרים לתמוך בפעולה צבאית טען קרי כי מתגבשת קואליציה בינלאומית רחבה, ושמדינות נוספות יתקדמו לכיוון תמיכה במהלך.

 

שני סנאטורים דמוקרטים מובילים, הארי ריד ורוברט מננדז, החלו לעבוד על שינויי נוסח להצעת ההחלטה שמטרתם הגבלת המבצע הצבאי. שני הסנאטורים מודאגים מכך שבטיוטה המקורית שפרסם הבית הלבן אין תאריך מוגדר לסיום המעורבות הצבאית והיא אף אינה מכילה סעיף שאוסר מפורשות הצבת לוחמים אמריקנים על קרקע סורית.

 

במסגרת ה"בליץ" של הממשל על בית הנבחרים, יופיעו מחר שר ההגנה של

 ארה"ב צ'אק הייגל ומזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בשימוע בפני ועדת הסנאט לענייני קשרי חוץ. השניים ינסו לשכנע את חברי הקונגרס באסטרטגיה הצבאית ובצידוק לשימוש בכוח בסוריה.

 

בתוך כך, פרסם אמש העיתון הגרמני "דר שפיגל" כי שירות הביון של גרמניה מחזק את עמדת ארה"ב לפיה ממשלת סוריה השתמשה בנשק כימי נגד אזרחים בפרברי דמשק ב-21 באוגוסט. לפי מידע שהועבר בתדריכים סודיים לגורמי ביטחון, אמר ראש השירות ג'רהרד שינדלר כי לאחר ניתוח מלא של העדויות ניתן לומר כי משטר אסד הוא האחראי לתקיפה בגז סארין.

 

לדבריו של שינדלר, רק לאנשיו של אסד יש את המומחים שיכולים לערבב את החומרים הכימיים ולהרכיב אותם על רקטות. ראש שירותי הביון מציין כי אין זו הפעם הראשונה שהמשטר הסורי השתמש בנשק זה, אך בפעמים הקודמות נעשה שימוש בכמות חומר קטנה יותר שלא גרמה לאבידות רבות.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אסד בראיון עם עיתונאי לה-פיגארו
צילום: רויטרס
מומלצים