שתף קטע נבחר

תסמונת השחלות הפוליציסטיות: התזונה שתעזור

התסמונת המתבטאת בהפרעה הורמונלית עלולה לגרום להשמנת יתר ונחשבת לאחד הגורמים העיקריים הפוגעים בפוריות. איך תזונה מתאימה יכולה לעזור להתמודד עם עודף המשקל וגם עם בעיות הפריון?

פעמים רבות כשנשים בעלת עודף משקל מנסות להרות ומגיעות לרופא הנשים - הרופא ממליץ להן לרדת במשקל. האם יש ממש בבקשתו? האם אכן עודף משקל משפיע על הפוריות, ואולי הבעיה היא גם סיבוכי ההריון והלידה ולא רק עצם הכניסה להריון?

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

  

עודף משקל כשלעצמו לא בהכרח משפיע על הפוריות אך כאשר עודף המשקל נוסף לבעיה אחרת שקיימת, כבר יש לו משמעות. לדוגמה, תסמונת השחלות הפוליציסטיות. מדובר בתסמונת אנדוקרינית נפוצה ביותר שמופיעה אצל בין- 5-10% מהנשים בגיל הפריון.

 

עוד כתבות

תסמונת השחלות הפוליציסטיות: איך יוצאים מזה?

טיפולי פוריות: כל מה שצריך לדעת לפני שמתחילים

בדיקות ביוץ ביתיות: עד כמה הן מדויקות?

 

תסמונת השחלות הפוליציסטיות ובאנגלית polycystic ovary syndrom  - PCOS היא הסיבה השכיחה ביותר לבעיית פוריות אצל נשים בגיל הפריון. מדובר בהפרעה הורמונלית בהורמוני המין שמתבטאת במס' סימפטומים: אי סדירות במחזור הווסת, הורמוני מין גבריים גבוהים (אנדרוגנים) שגורמים לעיתים לתופעות כגון שיעור ואקנה וכן מראה אופייני של ריבוי זקיקים קטנים בשחלות.

 

הסיבה לתסמונת אינה לגמרי ברורה אך ידוע שהתסמונת קשורה קשר ישיר להורמון אינסולין, שמופרש מהלבלב ותפקידו העיקרי הוא להכניס את הסוכר לתאי הגוף.

 

חלק לא קטן מהנשים עם PCOS סובלות מתנגודת לפעילות של אינסולין. כפיצוי, הגוף מעלה את הרמה של האינסולין. וכאן מגיע הקשר לעודף משקל ולהשמנה- במקרים בהם יש עודף משקל, ההורמון אינסולין ישפיע ביתר על איברים שאחראים על ההפרשה של הורמוני המין כגון השחלות הכבד ויגרום לחוסר איזון הורמונלי.

 

הקשר בין התסמונת לעלייה במשקל

אותו חוסר איזון יגרום להפרעה במחזור הווסת ואף להיעדר וסת במקרים מסוימים. ירידה במשקל של בין 5%-10% בלבד תוריד את כמות האינסולין, תאזן את הורמוני המין ומסוגלת לעתים להחזיר את הביוצים לסדרם.

 

לנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות יש גם סיכון מוגבר להפלות וכן לסוכרת הריונית, רעלת הריון וסיבוכי הריון נוספים. התזונה הנכונה והירידה במשקל ישפיעו לטובה הרבה מעבר לתקופת הפוריות.

 

מחקרים מראים שהתסמונת משפיעה על האישה לאורך כל מחזור חייה. בגיל צעיר נערה עם PCOS תהיה עם מחזור לא סדיר או העדר מחזורים ואולי גם עם שיעור יתר ואקנה, בשנות הפוריות שלה יהיו לה קשיים להיכנס להריון ובבגרותה היא בעלת סיכון מוגבר לסוכרת, מחלות לב וכלי דם ואף לסרטן רירית הרחם.

 

להפחית למינימום את צריכת הסוכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להפחית למינימום את צריכת הסוכר(צילום: shutterstock)

 

איזו תזונה תעזור?

הרכב התזונה המיטבי לתסמונת השחלות הפוליציסטיות עדיין נחקר וטרם נמצאה דיאטה אחת ויחידה אבל ישנם מספר קווים מנחים שנכונים בכל סוגי הדיאטה לטיפול בתסמונת. להלן מספר הנחיות לתזונה נכונה שמתאימה לנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות:

 

לאכול ארוחות מסודרות: יש לפזר את האוכל על פני היום. לאכול ארוחת בוקר, צהריים וערב וגם ארוחות ביניים.

 

להפחית סוכר למינימום.

 

להעדיף דגנים מלאים: לחם חיטה מלאה, אורז מלא, פסטה מלאה,קינואה, כוסמת גריסים וקטניות.

 

לא להגזים באכילת פירות: 2 פירות ליום בגודל תפוח מספיקים בהחלט. לאכול אותם בין הארוחות ולא בצמוד לארוחה.

 

להימנע משומן רווי: שנמצא בבשרים שמנים, גבינות עתירות שומן, וכן ממאפים וחטיפים.

 

פעילות גופנית: לעשות פעילות גופנית לפחות 150 דק' בשבוע.

 

להעדיף שומנים מן הצומח כגון שמן זית, אבוקדו, טחינה ואגוזים ושקדים.

 

שתייה: לשתות לפחות 10 כוסות מים ביום. להימנע ממיצים ממותקים וממיצי פירות.

 

שיפור במצב הבריאותי

במחקר שהתפרסם בעיתון הגניקולוגי Human Reproduction ובדק 67 נשים עם עודף משקל שהיו בדיאטה דלת קלוריות למשך חצי שנה, התוצאות היו מדהימות. ל- 70% מהנשים שהשתתפו, חזרו הביוצים במהלך המחקר.

 

מדובר באחוזים גבוהים ביותר שמראים את ההשפעה הרבה שיש לטיפול התזונתי על התסמונת. זמן חזרת הווסת תלוי כמובן גם בחומרת התסמונת, בקצב הירידה במשקל ובמידת השינוי התזונתי שנעשה.

 

ניתן לומר שתסמונת השחלות הפוליציסטיות הינה תסמונת שמאפייניה מושפעים מאד ממצב של עודף משקל והשמנה ולא בכדי החוקרים מסכימים פה אחד שייעוץ תזונתי וירידה במשקל הם קו טיפול ראשוני לתסמונת.

 

תזונה נכונה יכולה גם לעזור לנשים עם PCOS שכבר נמצאות בטיפולי פוריות ומעוניינות לשפר את סיכויי ההצלחה שלהן בטיפולים ולסיים הריון בלידת עובר בריא וללא סיבוכים.

  

פרופ' רוי הומברג הוא רופא נשים וחוקר בינלאומי בתחום ה- PCOS, הדס חרדון- דיאטנית קלינית ומנהלת האתר הישראלי לתזונה בתסמונת השחלות הפוליציסטיות





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התזונה הנכונה והירידה במשקל ישפיעו לטובה הרבה מעבר לתקופת הפוריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים