שתף קטע נבחר

ברוכים הבאים, אין כניסה לשחורים והומואים

הנחיתות המקצועית של גוטמן וחניכיו, היא משחק ילדים לעומת המפגש עם הקהל הגזעני בסנט פטרסבורג. הם זרקו בננה על רוברטו קרלוס, דאגו שלא יהיה שחקן שחור בזניט עד לפני שנה ומחכים לקפטן של רוסיה, איגור דניסוב, ש"בגד" ועבר לדינמו. "לה פמיליה"? אל תצחיקו אותם. הכירו את יושבי יציע הוויראז'

אחרי ה-1:1 המביך מול אזרבייג'ן ביום שבת וניפוץ עוד פנטזיית עלייה למונדיאל, נבחרת ישראל תעלה הערב (ג', 18:00) על הדשא בסנט פטרסבורג למשחק בעיקר על הכבוד.

 

עוד ב-ynet ספורט

 

לשחקנים בכחול-לבן מצפה משוכה גבוהה בדמות רוסיה, אולם נראה כי הסיפור הגדול יגיע בכלל מהיציעים של אצטדיון פטרובסקי. הקהל בו נחשב לאחד הגזענים ביותר באירופה, כך שמעבר לניסיון לשקם את הבטחון של שחקני הנבחרת, אלי גוטמן יצטרך להכין את חניכיו מנטלית למפגש מול חבורת יושבי יציע הוויראז' שמאחורי השער בעיר השנייה בגודלה ברוסיה. לעומתם, אירגון "לה פמיליה" של בית"ר ירושלים זה משחק ילדים.

 

אוהדי זניט בפעולה (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
אוהדי זניט בפעולה(צילום: GettyImages)

 

סנט פטרסבורג תמיד הייתה עיר מרכזית במעצמה הרוסית, וכששורשי השלטון המקומי (ולדימיר פוטין, דמיטרי מדבדב ואלכסיי מילר) מגיעים ממנה, היא מתחרה אמיתית במוסקבה. הרי רק לפני שלושה ימים עוד פונו רחובות לרגל ביקורם של אישים כמו ברק אובמה ופוטין, עם מחשבות לקראת תקיפה בסוריה. הערב נבחרת ישראל תיכנס לכוננות ספיגה על מגרש הכדורגל המפואר בעיר, אלא שדווקא האוהדים של זניט יהיה הסיפור החם ביותר.

 

נבחרת ישראל במוקדמות המונדיאל - כל הדיווחים:

 

בדצמבר 2012 שלחו אוהדי סנט פטרסבורג מניפסט גזעני במיוחד שהחריד את אירופה כולה. היה זה מכתב פתוח להנהלת זניט, בו הם דרשו שלא ישחקו בקבוצה שחקנים לא-לבנים, הומואים ושחקנים מדרום-אמריקה. אמנם יהודים לא הוזכרו ברשימה האסורה של האוהדים הנחשבים ללאומנים במיוחד עם גוונים אנטישמיים ופשיסטים רבים, אבל לא ממש היה צורך. יהודים לא ממש הצליחו להכנס למועדון.

 

הדהימו את אירופה. אוהדי זניט (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
הדהימו את אירופה. אוהדי זניט(צילום: GettyImages)

 

אף נציג שלטוני לא ניסה מעולם לדכא את הקהל הקיצוני, שזרק בננה לפני שנתיים על מגן אנז'י מחצ'אקלה באותה תקופה, רוברטו קרלוס, ולא במקרה. עד הקיץ הקודם, זניט הייתה הקבוצה היחידה ברוסיה ששחקנים שחורים לא שיחקו בה. זה השתנה רק אחרי החתמתו של האלק הברזילאי, שנרכש ב-40 מיליון יורו והצטרף לאקסל ויטסל, עליו שולם סכום דומה.

 

שחקן נוסף שסבל מהקהל הגזעני, היה ברזילאי נוסף מאנז'י - כריסטופר סמבה, שגם עליו הושלכה בננה. "המכתב שהם שלחו להנהלה שלהם לא הפתיע אותי", הוא אמר, "כולם יודעים שאוהדי זניט גזענים, שלהגיע למשחק באצטדיון שלהם זו לא חוויה ספורטיבית וקבוצות אתניות שלא מוצאות חן בעיניהם - סובלות. הם אנשים שחיים במאה אחרת, זה מוריד את הרמה של הליגה הרוסית".

 

אף אחד לא העז להתמודד איתם. אוהדי זניט (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
אף אחד לא העז להתמודד איתם. אוהדי זניט(צילום: GettyImages)

 

גם טוטו תמוז יכול לספר על השלכת דברים לעברו כשהגיע עם הפועל ת"א לשחק בטדי מול בית"ר ירושלים, אבל אי אפשר אפילו להשוות בין אירגוני האוהדים של הקבוצה מהבירה וזה של זניט - הלנדסקרונה. במקרה הרוסי מדובר באירגון קיצוני, לאומני הרבה יותר, שגם המשטרה ובטוח שהסדרנים המקומיים, לא מסתדרים עימו. נקודה משותפת בכל זאת: שני האירגונים לא חובבי צ'צ'נים. בבית"ר זוכרים מה קרה אחרי נחיתת זאור סדאייב וג'בראיל קאדייב, וביציעי פטרובסקי קיימת שנאה גם כלפי צ'צ'נים. הרי הם, האוהדים, בכלל רוסים.

 

כמובן שזהות האצטדיון שיארח את המשחק מול ישראל, לא נבחר במקרה. מעבר לעובדה שרוסיה לא הפסידה מעולם במשחק רשמי בסנט פטרסבורג, קאפלו רצה לוודא שהשחקנים שלו יזכו לאווירה ביתית חמה. עם הנחיתה של הנבחרת אחרי הניצחון 1:4 על לוקסמבורג, השחקנים ניסו להזהיר ממה שצפוי באצטדיון. "יהיו פרובוקציות", אמר ולדימיר ביסטרוב, בעוד שהקפטן איגור דניסוב אמור לזכות לקבלת פנים חמה במיוחד לאור העובדה שעבר מזניט לדינמו מוסקבה. מבחינת האוהדים המקומיים, הוא כבר נחשב לבוגד.

 

איגור דניסוב עם קאפלו. גם לו מצפה ערב לא קל (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
איגור דניסוב עם קאפלו. גם לו מצפה ערב לא קל(צילום: ראובן שוורץ)

 

התמיכה, לה תזכה רוסיה, תהיה גדולה מאוד, ותכלול לאומנות של ממש, עם כתובות קעקוע של צלבים עם סמלי רוסיה העתיקה: "אנחנו רוסים", "רוסיה זה פה" ועוד. זו לא תהיה הפעם הראשונה שנבחרת כלשהי מישראל מתארחת ברוסיה, אבל הביקור של אלי גוטמן וחניכיו בסנט פטרסבורג, אפילו לא קרוב לחוויה שעברה הנבחרת הצעירה באצטדיון לוקומוטיב ב-1997. "זו תהיה אווירה עוינת ברורה, אולי זו הסיבה שנבחר לקיים משחק נגד נבחרת ישראל במקום כזה", אמר אחד העיתונאים המקומיים.

 

קשר רובין קאזאן, ביברס נאתכו, שמכיר את אצטדיון פטרובסקי וכבר שיחק בו, אמר לקראת מה שיחכה לו ולחבריו ביציעים: "זה הקהל הכי פנאטי ברוסיה. הם יכולים לעשות כל מיני דברים לשחקנים שלהם, תהיה אווירה קשה מאוד". ואם בנבחרת ישראל עדיין רוצים לדעת לקראת מה הם הולכים, כדאי להם לקרוא את ההכנה המנטלית שהכינו בליברפול לפני משחק מול זניט בליגה האירופית. המועדון האנגלי הזהיר את שחקניו מפני פרובוקציות מהאוהדים, שכונו "גזענים במיוחד", ואף התריע רשמית בפני אופ"א עוד לפני שריקת הפתיחה.

 

נאתכו: "זה הקהל הכי פנאטי ברוסיה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נאתכו: "זה הקהל הכי פנאטי ברוסיה"(צילום: רויטרס)

 

בכלל, באופ"א נכנסים לכוננות לקראת המיקס הנפיץ של קהל גזעני וביקור של נבחרת מישראל. הרי רוסיה תארח את מונדיאל 2018, ובמדינה מקווים שהכל יעבור בשלום. נשיא אופ"א, מישל פלאטיני, מודע לבעיית הגזענות ברוסיה, במיוחד במגרש בצפון-מערבה של רוסיה, שרק אצטדיונים שכוחי אל בקרואטיה, משתווים אליו.

 

היציע הגזעני ביותר ברוסיה נמצא מאחורי השערים באצטדיון פטרובסקי. הוא מכונה הוויראז', בתרגום חופשי - סיבוב חד של מכונית. מדובר בקבוצת אוהדים עם גוונים פשיסטיים המונה כ-3,000-4,000 אוהדים, מתוך תכולת אצטדיון של 21,500 מקומות. אירגון האוהדים הקיצוני של זניט הוקם על-ידי אוסף לאומנים, ביניהם אנשי ק.ג.ב, והיריבות הגדולה ביותר שלהם היא מול המוסקבאיות, ספרטק ודינמו.

 

אוהד של ספרטק פצוע אחרי מפגש עם הקהל של זניט (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
אוהד של ספרטק פצוע אחרי מפגש עם הקהל של זניט(צילום: GettyImages)

 

באחד ממשחקי הליגה האחרונים, ניסו לנקוט בזניט כמו שאיציק קורנפיין נהג עם אוהדי בית"ר - להשמיע מוסיקה קולנית בכדי לא לשמוע את יציעי הוויראז'. אלא שאז אותם אוהדים, חלקם שיכורים וגלוחי ראש, ירדו למטה ודרשו להפסיק מיד את המוסיקה. מדובר באותם אוהדים, שעל-פי דיווחים, היו הסיבה לכך שטל בן-חיים לא חתם בזניט אחרי שעזב את צ'לסי.

 

מדובר בארגון של ממש, הפועל על פי יחידות משנה וכולל ראשי כנופיות אלימות במיוחד. הקהל של ספרטק וצסק"א משתווה לו באלימות, אבל לא בכמות. אוהדי זניט, שהוקמה ב-1939 אחרי שיוזף סטלין חייב אותה לקלוט לשורותיה את כל שחקני "סטאליניסט", מכונים ברוסיה חסרי בית (בומז'י).

 

לא מחכה אהוב על יושבי המיראז'. האלק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא מחכה אהוב על יושבי המיראז'. האלק(צילום: AFP)

 

אין להם בעיה לנסוע שעות על גבי שעות למשחקי הקבוצה, ובחלק מהפעמים הם נפגשים עם אוהדי היריבות לעימותים אלימים בצידי הדרכים. לאוהדי צסק"א קוראים "הסוסים" (קוני), אלה של ספרטק הם "החזירים" (סביני), דינמו - "השוטרים" ואוהדי לוקומוטיב הם "הבחורות" (דבוצ'קי), הכי עדינים שיש. ברוסיה לא פסלו כי לקראת המפגש מול ישראל, עשויים להגיע לוויראז' גם אוהדים גזענים של ספרטק וצסק"א.

 

ההתמודדות עם "לה פמיליה" המשודרג של רוסיה, עומדת להיות מבחן גדול עבור הנבחרת הישראלית שמעולם לא חוותה עוינות כזו, וגם עבור פיפ"א. משחק שכזה הוא מבחן לא פשוט עבור היכולת של הרוסים למגר את הגזעות, לפחות באופן זמני, לקראת אירוח המונדיאל בעוד 5 שנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים