שתף קטע נבחר

החלטת ממשלה: ייבחן צמצום השימוש במזומן

מטרת ההחלטה שהתקבלה היום - לצמצם את הכלכלה השחורה המאפשרת העלמות מס והלבנת הון, באמצעות מעבר לתשלומים אלקטרוניים. היקף הכלכלה השחורה בישראל בשנת 2013 מוערך בכ-185 מיליארד שקל, שוות ערך ל-18.9% מהפעילות הכלכלית במדינה

צמצום מזומנים: היקף הפעילות בכרטיסי אשראי הולך וגדל בשנים האחרונות וכבר עבר את ה-200 מיליארד שקל בשנה, אולם החלטת ממשלה שהתקבלה היום (ג') עשויה להזניק את השימוש בכרטיסי אשראי ובשאר אמצעי התשלום האלקטרוניים.

 

  • הכלכלה השחורה באירופה שווה 2.1 טריליון אירו

 

על פי החלטת הממשלה, שהתקבלה פה אחד, יוקם צוות לבחינת צמצום השימוש במזומנים. הצוות, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה ובהשתתפות מנהל רשות המסים, מפכ"ל המשטרה פרקליטות המדינה ונציגי בנק ישראל, יבחן את הבעיות הנובעות משימוש במזומן ובאמצעי תשלום אחרים ובהתאם יגבש דרכים אפשריות ליישום מדיניות להגבלת השימוש במזומן.

 

מטרת ההגבלות היא לצמצם את תופעת ההון השחור ולהיאבק בפשיעה ובהלבנת ההון תוך שימוש באמצעי תשלום מתקדמים ויעלים.

 

פתח להעלמות מסים

הכלכלה השחורה היא תופעה המונית ומורכבת מעבודות שאינן מוצהרות וממכירות שאינן מדווחות. חלקה של הכלכלה השחורה במשק הישראלי תואמת את חלקה במדינות הים התיכון (איטליה, ספרד, יוון, פורטוגל וטורקיה), אך גבוהה ממדינות מערב אירופה, צפון אמריקה ואסיה המפותחת.

 

"שימוש במזומן מהווה גורם משמעותי ביצירה של כלכלה שחורה המאפשרת בין הייתר העלמות מסים ויצירת פער בין הפעילות כלכלית המדווחת לבין הפעילות הכלכלית האמיתית", נכתב בהחלטת הממשלה.

 

על פי הערכות, בשנת 2013, הכלכלה השחורה בישראל מוערכת בכ-185 מיליארד שקל, שוות ערך ל-18.9% מהפעילות הכלכלית של מדינת ישראל.

 

בין הפעולות שיבחן הצוות שמינתה הממשלה - הגבלת מתן או קבלת תשלום במזומן או חובת דיווח לגורמים רלוונטים על תשלום במזומן מעל סכום שיקבע. וכן מהלך להפחתת כדאיות השימוש במזומן ועידוד שימוש באמצעי תשלום אלקטרוניים - לאו דווקא כרטיסי אשראי, אלא גם כאלו שאינם כרוכים בעמלות.

 

כיום קיימת חובה חוקית לשימוש בתשלומים אלקטרוניים, מעל סכום של 20,000 שקל, והיא חלה רק על תשלומים בין עסקים לעסקים ואינה נוגעת לצרכנים פרטיים.

 

נכון לסוף שנת 2012, כמות המזומן עמדה על כ-55 מיליארד שקל. מתוכם 49 מיליארד שקל בידי הציבור, והייתר בידי הבנקים.

 

פריחה לתשלומים האלקטרוניים

יש לציין כי בחודשים האחרונים, חברת כרטיסי האשראי הבינלאומית - ויזה אירופה, מקדמת את הנושא מול מקבלי ההחלטות בישראל. מחקר שערכה ויזה מעלה כי התחומים העיקרייים בהם מתבססת הכלכלה השחורה הם ייצור יהלומים, בניין - עובדים מקבלים באופן רשמי שכר מינימום, אבל זוכים בנוסף לזה, לבונוס במזומן שאינו מוצהר ובתדירות גבוהה וכן סוכנויות רכב ומוסכים  ושירותים אישיים ובעלי מקצוע - המעדיפים תשלומים במזומן.

 

עורכי המחקר טוענים כי הגורמים העיקריים לכלכלה שחורה בארץ הם מיסוי גבוה באופן יחסי, נטל מס שאינו מאוזן, סחבת מנהלית בהשוואה למדינות החברות ב-OECD, כמו גם הכללה פיננסית בלתי מספקת של מיגזרים כגון ערבים וחרדים.

 

לדברי עורכי המחקר, עידוד התשלומים האלקטרוניים עשוי להפחית בצורה ניכרת את התופעה ובמקביל להגדיל את התקבולים ממסים.

 

הטענה היא כי אם התשלומים האלקטרונים ימשיכו לצמוח בקצב שנתי של 10% בשנתיים הבאות, הם יכולים לתרום לקיטון משמעותי בכלכלה השחורה, עד ל-17% מהתמ"ג עד סוף 2015, בהנחה והשימוש בתשלומים אלקטרוניים ימשיך לגדול ולא תהיינה השפעות כלכליות חיצוניות משמעותיות על הכלכלה הישראלית.

 

לא ניתן להתעלם מהעובדה כי ויזה, כמו גם חברות פיננסיות נוספות, כגון הבנקים המחזיקים בחברות כרטיסי האשראי בישראל, עשויים ליהנות ממהלך כזה שיגדיל את ריווחיהם. עם זאת במשרד מנכ"ל ראש הממשלה מדגישים כי ההחלטה התגבשה כבר זמן רב והיא נובעת מהצורך למצוא מקורות להרחבת בסיס המס. במשרד מוסיפים כי ההחלטה אינה מתייחסת רק לכרטיסי אשראי אלא למכלול אמצעי התשלום האלקטרונים - כולל אלו שאינם כרוכים בעמלות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים