שתף קטע נבחר

הקץ לנוכלויות במכירת קרקע חקלאית?

אחרי שנים שבהן יזמים משווקים למשקיעי נדל"ן קרקעות חקלאיות, ומבטיחים שבעתיד הן יופשרו לבנייה וערכן יעלה, הודיע משרד המשפטים כי יפקח על העסקאות. השמאים יידרשו להעריך את שווי הקרקע ואת הסבירות להפשרתה

משרד המשפטים יפקח על העסקאות: אחרי שנים בהן משווקים יזמים ספקולנטים קרקעות חקלאיות למשקיעים, ומבטיחים לרוכשים שייעודן ישתנה למגורים וערכן יעלה, פרסם היום (ב') משרד המשפטים תקנה שתחייב שמאים להעריך את הקרקעות לפי שוויין החקלאי.

 

כתבות נוספות על קרקעות בערוץ הנדל"ן :

 

מועצת שמאי המקרקעין במשרד המשפטים פרסמה היום לעיון והערות הציבור את טיוטת תקן מספר 22, העוסק בשומה של קרקע שאינה מאושרת לבנייה, המשווקת לצרכים ספקולטיביים על ידי גורמים שונים, מתוך ציפייה שתאושר בה בנייה בעתיד.

 

מטרת התקן, שנערך בשיתוף עם הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, היא "לסייע בהסדרת הנושא ולשפר את המידע הניתן לציבור לצורך גילוי נאות באשר למצב המשפטי והתכנוני של הנכס", נמסר ממשרד המשפטים. על פי התקן המוצע, בשומות מקרקעין שייערכו במסגרת שיווק קרקע חקלאית, יחויב השמאי לאמוד תחילה את ערך של הקרקע במצבה הנוכחי, ולהניח כי ההפשרה המובטחת לא תאושר ולא תתקיים.

 

בנוסף, יבחן השמאי את התוכנית לשינוי יעוד הקרקע המוצגת על ידי הגורם המשווק אותה, ואם יימצא שקיימת סבירות לאישורה והיא בת מימוש, יהיה עליו לפרט את כל התהליכים והשלבים שיש לעבור עד לאישורה מול ועדות התכנון, רשות מקרקעי ישראל ויתר הגופים הרלוונטיים; וכן לאמוד את פרקי הזמן שיידרשו להשלמת תהליכים אלה, ואת התשלומים והמסים שיהיה על הרוכש לשלם לאורך הדרך לשם אישור התוכנית.

 

"הרוכש יוכל לבחון את הסיכוי והסיכון"

לצד השווי העכשווי, השמאי יקבע את השווי ההיפותטי של הקרקע, כאילו אושר שינוי ייעודה. אם לדעת השמאי אין סיכוי ממשי כי היא תמומש (למשל, אם הקרקע בתחום שמורת טבע או אם היא מופקעת לשם הקמת תשתית), הוא לא יקבע את שוויה ההיפותטי, אלא רק את שוויה לפי מצבה העכשווי.

 

"בדרך זו, יהיו בידי הרוכש הפוטנציאלי כלים יעילים יותר על מנת לבחון את הסיכוי והסיכון הגלומים ברכישת קרקעות מסוג זה", מסבירים במשרד המשפטים. לאחר קבלת הערות הציבור ובחינתן, תפרסם מועצת השמאים את הנוסח הסופי של התקן.

 

בתגובה לדברים מסר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, כי "הדבר יצמצם את יכולתם של סוחרי הקרקעות להמשיך ולהתל במשקיעים, תוך הצגת מצגי שווא, ויהפוך את אפיק ההשקעה בקרקע חקלאית לשקוף ונגיש יותר. תקוותי היא שהתקנה החדשה גם תרחיק את הנוכלים הפועלים בתחום הקרקעות החקלאיות, שהשחירו את שמו של הענף, שיכול להוות פתרון, לעתים, עבור אלו שידם אינה משגת לרכישת דירה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
קרקע חקלאית. הרוכשים יהיו מוגנים
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים