שתף קטע נבחר

ראש המוסד ב-73: אמ"ן מידר, הלקח לא הופק

40 שנה אחרי פרוץ מלחמת יום כיפור, נפגשו ראש המוסד דאז צבי זמיר וראש אמ"ן באותה תקופה אלי זעירא לדיון טעון. זמיר תקף את אמ"ן: "בלבנון השנייה היו אותם ליקויים, צה"ל מעביר השתלמויות חובבניות לקצינים". אל"מ במיל' לנגוצקי התפרץ לעבר זעירא: אתה שקרן, לא אשתוק

רוחות סוערות במיוחד נשבו בצהריים (יום א') במרכז למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב, בדיון שבו השתתפו האלוף בדימוס אלי זעירא (85) וראש המוסד באותה עת, האלוף בדימוס צבי זמיר (88). השניים נטלו חלק בדיון במלאות 40 שנה לפרוץ מלחמת יום כיפור. ynet העביר בשידור חי את דברי השניים בדיון תחת השם: "המודיעין: מה אספנו, מה הערכנו?"

 

40 למלחמה - דיווחים נוספים בחדשות ynet:

הסקאדים, היאכטה הסודית והטעות הגרעינית: המשבר העולמי ב-73'

לפצח את האמת על חיל האוויר ביום כיפור

 

דקות ספורות לאחר שזעירא עלה לדוכן הנאומים, פרץ עימות מילולי. אל"מ במיל' יוסי לנגוצקי, ששימש לפני מלחמת יום כיפור כקצין בכיר באגף המודיעין וכאחראי על האמצעים המיוחדים - שאותם סירב זעירא להפעיל - התפרץ לעברו וכינה אותו שקרן: "נהרגו אז 3,000 חיילים! לא אהיה בשקט! מאיפה אתה מביא את הדברים האלה?". ראש אמ"ן לשעבר עמוס ידלין ואל"מ במיל' גבי סיבוני ניסו להרגיעו.

 

לנגוצקי התפרץ שוב לדברי זעירא והכחיש את דבריו שלפיהם גם לנגוצקי וגם הוא היו מכותבים לפנייה מאיש המודיעין "דובי", בה נכתב על מערכת של האמצעים המיוחדים באמ"ן שהייתה אמורה לפעול במלחמה. לנגוצקי הטיח בו: "אנשים פה מקשיבים וחושבים שהכל נכון כי זעירא מדבר". זעירא הפנה אצבע מאשימה כלפי משה דיין, שר הביטחון באותה עת, והפוליטיקאים שסבבו אותו. לדבריו, הם אלה שסירבו לפני המלחמה לסגת לקווי הגנה על מצוקי ההרים, במקום להתפרש על קו תעלת סואץ לאורך 120 קילומטרים.

 

היושבים בקהל קטעו את זעירא אף הם, לאחר שאמר כי אף שגולדה ודיין קבעו יום קודם למלחמה שיש סבירות גבוהה לפריצתה, לא גויסו מילואים: "אני לא יודע למה לא גויסו אבל יש לי לכך השערות", הסביר. בקהל קראו לעברו: "זה לא נכון! את הבן שלי גייסו! כן גייסו".


משמאל: משה דיין, דוד אלעזר, חיים בר-לב (צילום: במחנה, אבי שמחוני) (צילום: במחנה, אבי שמחוני)
משמאל: משה דיין, דוד אלעזר, חיים בר-לב(צילום: במחנה, אבי שמחוני)
 

 

זעירא הוסיף: "אנשי המחקר לא סבלו אותי". הוא מנה כמה טעויות שעשה בנוגע לדיווח על "הקונספציה", ועל ש"לא נלחמתי מספיק שהיה צריך לעזוב את קו ההגנה בתעלה ולבססו בהרים. זה היה חכם. טעות נוספת שלי היא שלא למדנו מספיק את נפשו של העם המצרי. אם היה לנו מנגנון שכזה היינו יודעים שבנפשם היה לא לכבוש את סיני. הבעיה שלהם הייתה הבושה, הכלימה וההשפלה ששני מיליון יהודים שעלו מאירופה הביסו אותם ואת חיל האוויר המפואר שלהם תוך 6 ימים".

 

בין זמיר לזעירא התגלע בעבר עימות חריף בנוגע לפרשת אשרף מרואן, הבכיר המצרי שהיה המקור של המוסד והתריע יממה לפני תחילת המלחמה על כך שהיא עומדת לפרוץ ב-6 באוקטובר. בתלונה שהגיש זמיר לפני כעשור ליועץ המשפטי לממשלה, הוא טען כי זעירא חשף את זהותו של המקור ובכך גרם נזק חמור לביטחון המדינה.

 

זעירא הכחיש את הטענות, אך השופט בדימוס תיאודור אור שדן בתלונה, קבע כי זעירא עשה כן, כיוון שהיה לו עניין לבסס את הרעיון שלפיו גם המוסד אחראי למחדל שהוביל למלחמה. עם זאת, התיק נגד זעירא נסגר עקב גילו המתקדם.

 

בדיון השתתף כאמור גם זמיר, שהבהיר בנוגע לפרשה: "ממי שאמ"ן טען שהמקור הוא סוכן כפול קיבלתי את ההתרעה למלחמה, ולא מאמ"ן שאחראי לתת התרעה כזו".

 

זמיר אמר כי עם היכנסו לנעלי ראש המוסד הוא מצא "סדרי עבודה שלא היו לרוחי במטכ"ל". הוא סיפר כי אנשיו השקיעו מאמץ באיסוף מידע למלחמה, אך "המבנה של קהילת המודיעין היה מאוד מוזר", ויחסי העבודה בין הרמטכ"ל לדיין לא הייתה טובה. הוא ביקר את התנהלות גופי המודיעין אך הדגיש: "לראש המוסד לא הייתה סמכות להעביר מידע, העברת מידע לראש הממשלה - זה היה נחשב כמרגל. נקודה". לדבריו, "הגענו להסכמה שמותר לי להעביר את החומר הגולמי למפקדת שלי, וכמובן שברגע שהועבר חומר גלוי גולמי אז הוא דרש הסבר. ראש הממשלה לא הבינה אותו. שר הביטחון פנה ואמר, 'תעביר את הידיעות אליי', אבל זה לא הגיע לרמטכ"ל".

 

הוא המשיך לבקר את אמ"ן וצה"ל אז והיום, וטען: "הידיעות שלנו על מלחמה שתהיה הגיעו באופן הדרגתי כבר מפברואר 73' ממקורות טובים. מסיבות שונות דיין לא הזמין אותי לדיונים השבועיים עם חבורת המטה שלו. חברי המטכ"ל אף פעם לא שאלו שאלות. ידיעות שהגיעו לאמ"ן ממקורות איסוף של אמ"ן לא הגיעו לקברניטים! אני לא מכיר שום נוהל כזה! לא הייתה לאמ"ן שום תפיסת הפעלה!" עוד הבהיר: "כל מערכת אמ"ן לא היתה בנויה לפחד ממלחמה".

 

לדבריו, "חלק מהבעיות בלבנון 2 ראינו כבר במלחמת יום כיפור, הן לא תוקנו. צה"ל לא יודע להפיק לקח ועושה השתלמויות חובבניות לקציניו העתידיים. מלמדים שם את מלחמות העבר. אני סבור שהבעיה הכי חמורה היא שצה"ל לא יודע להפיק לקח".


פורסם לראשונה 06/10/2013 12:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
צבי זמיר
צילום: עופר עמרם
צילום: אפי שריר
אלי זעירא
צילום: אפי שריר
מומלצים