שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה את הרחבת חוק הוד"לים

חוק הוד"לים אמור לקצר את הליכי הבנייה למגורים ואת אישור תוכניות הבנייה על ידי ועדות התכנון. לפי התיקון לחוק, שמקדם שר הפנים גדעון סער, הוא יוארך עד 2015 ואף יכלול תוכניות פינוי-בינוי. מאז 2011 אושרו תוכניות ל-25 אלף יחידות דיור, שהן 20% מכלל יחידות הדיור שאושרו בוועדות התכנון

צעד נוסף לצמצום הבירוקרטיה? הממשלה אישרה הבוקר (א') פה אחד את הצעת שר הפנים, גדעון סער, להארכת ולהרחבת החוק להאצת הבנייה למגורים (חוק הודלי"ם). על פי התיקון לחוק, חוק הודלי"ם יוארך ב-22 חודשים נוספים ויחול עד אוגוסט 2015. הוא אף יורחב, כך שיכלול גם תוכניות פינוי-בינוי ותוכניות לבנייה בקרקע מעורבת. במסגרת החוק, נקבע מנגנון שנועד לקצר משמעותית את תהליכי התכנון והשלמתם, ובכך לאפשר להאיץ את קצב אישור התוכניות לבנייה למגורים.

 

כתבות נוספות על חוק הוד"לים בערוץ הנדל"ן :

 

הוועדות לדיור לאומי (וד"לים) נועדו ליישם את החוק להאצת הבנייה למגורים שהתקבל בכנסת באוגוסט 2011, כהוראת שעה ל-48 חודשים. במסגרת החוק, נקבע מנגנון חדש ונפרד לקיצור הליכי תכנון הבנייה למגורים ואישור התוכניות. במסלול הוד"לים אושרו מאז תוכניות ל-25 אלף יחידות דיור, שהן 20% מכלל יחידות הדיור שאושרו בערוצים המסורתיים של ועדות התכנון והבנייה.

 

התיקון שמוביל השר סער מרחיב את הגדרת החוק, כך שיאפשר אישור מהיר גם של תוכניות פינוי-בינוי להקמת 100 יחידות דיור ומעלה ושל תוכניות לדיור לאומי על קרקע שרק 40% ממנה בבעלות רשות מקרקעי ישראל. בחוק הקיים, התנאי לאשור מזורז של תוכניות הבניה הוא ש-80% מהבעלות על הקרקע בידי רשות המקרקעין.

 

שר הפנים ציין בישיבת הממשלה כי "החוק יאפשר להגדיל באופן משמעותי את היצע יחידות הדיור ויעודד תנופה והתחדשות עירונית". עוד ציין השר, כי המנגנון לאישור התוכניות פועל בממוצע במהירות של פי 4 מהמסלול הרגיל וכי במסלול וד"ל הוגשו לאישור 2% מהתוכניות, המהווים כ-20% מסך יחידות הדיור שאושרו בתקופה זאת - דבר המעיד על חשיבות המסלול ליצירת היצע יחידות דיור.

 

אישור החוק - הצלחה או בעיה?

ח"כ דב חנין (חד"ש), יו"ר שדולת הזכות לדיור ויו"ר השדולה הסביבתית חברתית בכנסת, דווקא תקף את ההחלטה ואמר כי "במקום לנתח את הכישלון שמתבטא במיעוט הדירות למגורים שאושרו, ובהיעדרות המוחלטת של דיור בר-השגה, בחרה הממשלה דווקא להרחיב את המסלול הבעייתי הזה ולהאריך אותו. החלת הוד"לים על קרקעות פרטיות בעיקרן, יוצרת פתח עצום לשחיתות ולקידום אינטרסים נדל"ניסטיים בערוצים עוקפי תכנון".

 

לדבריו, "כמו בסיבוב הקודם, גם הפעם הממשלה מתעלמת מהתחייבותה לכנסת לקדם באמצעות המסלול הזה גם פרויקטים של דיור בר-השגה. האבסורד הגדול הוא שתוכניות לסגירת מרפסת או להוספת חדר, יישארו במסלול התכנוני הרגיל, אבל פרויקטים נדל"ניים עצומי ממדים יאושרו במסלול מהיר עוקף תכנון".

 

בהתאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים) אמרו בעקבות אישור התיקון לחוק כי על מנת שהו"דלים יאפשרו טיפול ביותר תוכניות בנייה, וישחררו יותר יחידות דיור - אין צורך להגביל את הטיפול רק בתוכניות שנמצאות על קרקע מדינה או קרקע מעורבת, ויש לכלול גם תוכניות על קרקע פרטית. עוד סבורים בהתאחדות כי הקביעה שהוד"לים יטפלו רק בתוכניות פינוי-בינוי של 100 יחידות דיור ומעלה, תגרום לעיכוב בפרויקטים אחרים קטנים יותר, אך בהחלט ראויים.

 

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, ציין כי "כאשר נערכו הדיונים על חוק הוד"לים בכנסת הקודמת, דרשנו את השינויים שעברו כיום - הכללת תוכניות פינוי-בינוי מחד ותכולה על שטחים פרטיים מאידך. באותה העת, עמדו נציגי הממשלה על רגליהם האחוריות נגד שני הנושאים - הגישה הייתה שבכניסת קרקע פרטית לתוך הוד"לים קיים חשש לשחיתות באשר למי נכנס למסלול וד"ל ומי לא. מעניין שכיום עשתה סוף-סוף הממשלה את הדבר הנכון והתעלמה משיקולים זרים לעניין, לטובת הבנייה בישראל וההקלה שתבוא בעקבותיה למעמד הביניים והזוגות הצעירים".

 

עם זאת, הוסיף כי "ההחלטה אינה מספקת, מאחר שהיא עדיין קושרת את התוכניות הללו לקרקעות מדינה, כאשר דווקא באזורי הביקוש למדינה אין הרבה סחורה. מדוע לא לאפשר תוכניות וד"ליות ב-100% קרקע פרטית, בה ניתן לבנות מעל 400 יחידות דיור לדוגמא? מדוע לא לאפשר תוכניות וד"ליות במתחמי פינוי-בינוי הקטנים מ-100 יחידות דיור? קיימת תחושה שהמדינה, למרות מחויבות שר הפנים לעניין, ממשיכה להתקדם באיטיות, עקב בצד אגודל, במקום בו נדרשת פעולה מנהיגותית נחושה ונחרצת".

 

ובינתיים: הוד"ל אישרה תוכנית בגליל

על רקע החלטת ועדת השרים להרחיב את סמכויות הוד"לים, הודיעה היום רשות מקרקעי ישראל כי הוועדה לדיור לאומי החליטה באחרונה לאשר תוכנית של הרשות להרחבת היישוב אשחר שבמועצה האזורית משגב בגליל ב-200 יחידות דיור.

 

אשחר הוא יישוב ייחודי הטרוגני, בו גרות בכפיפה אחת משפחות חילוניות לצד משפחות דתיות. אפיונו של היישוב משך בשנים האחרונות משפחות חדשות שעברו לגליל. הוא הוקם ב-1986 וכיום מתגוררות בו כ-150 משפחות (600 תושבים).

 

ביישוב קיימים כ-170 מגרשים פנויים לשיווק, וכדי להגיע למלוא המיכסה המותרת ביישוב על פי תמ"א 35, אושרה התוספת של 200 יחידות דיור. השכונה המתוכננת כוללת 190 דונם ותתאים הן למשפחות צעירות והן למשפחות מבוססות יותר. התוכנית מציעה מערך "חניות שבת" לשימוש התושבים בשבתות, כחלק מההתארגנות הפנימית ביישוב המעורב שבו אין נסיעה בשבת.

 

בהכנת הידיעה השתתפה הילה ציאון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
שר הפנים, גדעון סער
צילום: עידו ארז
מומלצים