שתף קטע נבחר

מי צריך גינה? אפשר להקים קיר ירוק בדירה

הרצון בקצת צמחייה בבית יחד עם המחסור במקום בדירות העירוניות הולידו טרנד חדש - קירות ירוקים. איך זה עובד, כמה זה עולה ולמה זה לא רק יפה, אלא גם בריא?

תמונה על קנבס, מראה מעוצבת, אולי טפט? יש לא מעט אפשרויות לקשט את קירות הבית, אבל תודו שעל קיר שכולו צמחים לא חשבתם. החיסכון במקום, יחד עם הרצון ביתרונות של הטבע בתוך הדירה בעיר הסואנת, הביאו לאחרונה חברות ומעצבים ליצור קירות ירוקים בבתים - מערכת אדניות המורכבות על קונסטרוקציה מיוחדת שיוצרות גינה של ממש בתוך הדירה.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות שמור על העולם ילד: למה צריך ביה"ס ירוק?

זהירות, כספית: כל סכנות המתכת הרעילה

הלוגואים האבודים של החברה להגנת הטבע

איך שגלגל מסתובב: תעשיית מיחזור הצמיגים

 

"זה נותן לי אפקט של יער", מספר רוני פלד מראשון לציון, שהזמין לפני שנתיים קיר ירוק לביתו בהשקעה של 20 אלף שקל. "לא חיפשתי שיהיו לי תבלינים, אבל זה הערך המוסף - יש לי את הנענע הכי טובה בעולם וגם רוזמרין, תימין, לוונדר ולימונית".

 

"אפקט של יער". הקיר של רוני פלד (צילום: גיא בר-נס) (צילום: גיא בר-נס)
"אפקט של יער". הקיר של רוני פלד(צילום: גיא בר-נס)

 

המחיר הממוצע - 2,000 שקל למ"ר (צילום: גיא בר-נס) (צילום: גיא בר-נס)
המחיר הממוצע - 2,000 שקל למ"ר(צילום: גיא בר-נס)

 (צילום: ליאור אביטן) (צילום: ליאור אביטן)
(צילום: ליאור אביטן)

"במקום לתלות עוד תמונה או לעשות עוד קיר של אבנים ירושלמיות, ניתן לעשות קיר ירוק חי, מצמחים בריאים אשר מעלים לנו רמת הזיכרון, מורידים לנו את לחץ הדם ומשפרים את איכות החיים", אומרת ילנה ביילין, אדריכלית נוף שמתמחה בתכנון קירות ירוקים לבתים.

 

גיא בר-נס, הבעלים חברת "גרין-וול" אשר מייצרת קירות מסוג זה, מספר כי המחיר הממוצע הוא כ-2,000 שקל למ"ר. "קיר בסלון יכול לעלות 6,000 שקל, אך זה תלוי בסוג הצמחייה", הוא מסביר. אגרונום מטעם החברה מגיע לדירה ומתאים את סוג הצמחייה למבנה.

 

"פרטיות בין מרפסות" 

לדברי בר-נס, הקירות הירוקים תפסו תאוצה בשנתיים האחרונות ממגוון סיבות, כאשר העיקרית היא חוסר במקום - אבל לא רק. "זה גם נותן פרטיות בין מרפסות בבתים וגם ממתג ירוק משרדים וחברות", הוא מסביר.

 

הקיר הירוק הוא בעצם מערכת צפופה של אדניות מפלסטיק שמכילים אדמה וטפטפות, כך שעם התחברות לנקודת מים הדיירים לא צריכים להתעסק בתחזוקה. במקרה שאין נקודת מים בדירה, המערכת מתחברת לכד או לדלי סמוך והתחזוקה מסתכמת במילוי המיכל אחת לשבועיים.

 

לירון לבהר, תושבת באר יעקב שהשקיעה 10,000 שקלים בקיר הירוק שלה, מסכימה: "אני גרה בדירה ומרגישה ירוק בעיניים. מבחינתי חוץ מלגזום את עגבניות השרי והפטרוזיליה, שלמזלי גדלות מהר מאוד, זה לא דורש ממני אחזקה".

 

 (צילום: מושי גיטליס) (צילום: מושי גיטליס)
(צילום: מושי גיטליס)

 (צילום: גיא בר-נס) (צילום: גיא בר-נס)
(צילום: גיא בר-נס)

 (צילום: גיא בר-נס) (צילום: גיא בר-נס)
(צילום: גיא בר-נס)

 

מעבר לפן העיצובי, מדובר גם על חיסכון בשטח ואפילו בכסף - יש מי שבוחר לגדל על הקיר הירוק

שלו ירקות או פירות. "בכל העולם יש פחות ופחות מקום וכך מגדלים היום חיטה ומלפפונים", אומר בר-נס, "גם פארקים שלמים מוקמים בדרך זו ואנחנו מקימים דונם שלם של קיר צמחים בפארק במילאנו".

 

לדברי ביילין, ההתעניינות הגוברת בקיר הירוק נובעת מהיתרונות הבריאותיים של שהות בסביבה עם צמחים. "מחקר שנעשה באוניברסיטת וושינגטון בארה"ב קבע כי בכיתה שבה היו עציצים רמת הריכוז של התלמידים היתה גבוהה ב-85%", היא מספרת. מחקרים נוספים מצביעים, לדבריה, על יעילות גבוהה יותר בעבודה וירידה בהרגשת הלחץ.

 

הבחירה בסוג הצמח גם היא חלק מהרצון של הלקוחות לפתור בעיות. ביילין: "הדס הורג בקטריות וחיידקים ברדיוס של 5 מטר ממנו. ניצניות, פפרומיה וסנסוויריה מועילים מאוד במלחמה עם פטריות העובש. תויה מעולה נגד חיידקים. גרניום, יסמין ועלי דפנה מרגיעים ומורידים עייפות. ריח העלים של הלימון נותן תחושה של ערנות ומשפר עבודה שכלית. מונסטרה מרגיעה רוחות בבית ומאפשרת שיתוף פעולה טוב יותר בין בני המשפחה". 


פורסם לראשונה 26/10/2013 09:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור אביטן
כך זה נראה
צילום: ליאור אביטן
צילום: גיא בר-נס
"מרגישה ירוק בעיניים". הקיר של לירון
צילום: גיא בר-נס
מומלצים