שתף קטע נבחר

הראש מתפוצץ? אתה צריך קבלן, לא רופא

מבנים שאינם מאווררים ומוארים כראוי, או שנעשה בהם שימוש בחומרים שפולטים רעילים, עלולים לגרום לשוהים בהם לפתח מחלות שונות. הפתרון - תכנון הבית על-פי עקרונות הבנייה הירוקה

התעוררתם בוקר אחד ואתם סובלים מכאב ראש נוראי. למעשה, אתם מזהים שלא רק אתם, אלא גם חלק מבני המשפחה סובלים מסימפטומים דומים בתקופה האחרונה. אתם חוששים שאלו חילופי העונות, או שהילדים מביאים עמם וירוסים מהגן, ואולי זה בכלל בגלל הלחץ בעבודה. בפועל, אתם אפילו לא משערים שזה כתוצאה מ"משהו" אחר שחולה במחיצתכם, וזהו ביתכם. בהחלט ייתכן שגם אתם סובלים מתסמונת הבניין החולה.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות

ישראלים עושים מיליונים מטכנולוגיות מים

בדקו בעצמכם: האם אתם חיים בעיר ירוקה?

בית ישראלי זורק בחודש מזון בשווי 350 שקל

ביס מסוכן: מזהמים את העולם בשביל סטייק

 

תסמונת הבניין החולה מתארת מצבים בהם אנשים השוכנים במבנים חווים השפעות בריאותיות שליליות שנגרמות בעיקר עקב תנאי איכות סביבה פנים-מבנית לקויה. גורמים שונים עלולים להשפיע על החרפת התופעה כגון: איוורור לקוי והיעדר אוויר צח, נוכחות של אדי תרכובות אורגניות נדיפות ומזהמי אוויר אחרים, היעדר אור טבעי, תנאים תרמיים לא נוחים, סינוור, היעדר תחושת זמן הנובעת מהיעדר מבט אל החוץ ועוד.

 

משפעת עד דלקת ריאות 

תנאים בלתי רצויים אלו גורמים לירידה בתפקוד ולתחלואה. המחלות יכולות להיות נקודתיות בעקבות חשיפה מיידית לגורם או כרוניות לאחר חשיפה שנמשכה לאורך זמן. מחלות הקשורות לתסמינים אלו כוללות בעיקר מחלות נשימתית כגון שפעת, ברונכיטיס, דלקת ריאות, קוצר נשימה ואסטמה. בנוסף, התסמינים יכולים לגרום לאלרגיות עור, מיגרנות ונזק לראייה.

 

המשרד האמריקני להגנת הסביבה מעריך כי רמת מזהמי האוויר הפנים-מבניים מגיעים לפי 5-2, ולעתים אף יותר מפי 100 מרמת הזיהום בחוץ. נושא זה מקבל משמעות רבה בשל העובדה שרובנו מעבירים 90%-80% מזמננו במבנים סגורים. לכן הסיכונים הנשקפים לבריאותנו מחשיפה לזיהום אויר פנים-מבנית עשויים להיות גדולים יותר מאלה הנשקפים מזיהום אויר בחוץ.

 

בנייה ירוקה בנס ציונה. יותר בריא (צילום: מירית שלבי ) (צילום: מירית שלבי )
בנייה ירוקה בנס ציונה. יותר בריא(צילום: מירית שלבי )

 

אז איך ניתן למנוע את התופעה? זה מתחיל בתכנון נכון של המבנה וממשיך בתפעול ובתחזוקה נכונה שלו. מחקרים שנערכו בעולם מצאו כי מבנים שנבנו על פי עקרונות הבנייה הירוקה הם בריאים ונעימים יותר לשהייה. עקרונות הבנייה הירוקה מדגישים היבטים כגון שימוש בחומרים בריאים יותר שפליטת הרעלים שלהם נמוכה, חומרים שאינם פולטים קרינה, איוורור נאות של המבנה, החדרה של תאורה טבעית, בידוד תרמי ואקוסטי ועוד.

 

מטרת הבנייה הירוקה היא לצמצם את השפעת המבנים על הסביבה ועל האדם באמצעות שימוש בידע ובטכנולוגיות חדישות. רבות דובר על יתרונותיה של הבנייה הירוקה בנושא החיסכון במשאבים, החיסכון בחשמל ובמים וכו', אך הבנייה הירוקה תורמת קודם כל לאדם, לבריאותו ולאיכות חייו.

 

עוד כתבות על בנייה ירוקה:

שמור על העולם ילד: למה צריך ביה"ס ירוק?

מתיאוריה למעשה: אדריכלות נוף ירוקה

סקר: יותר ישראלים רוצים בנייה ירוקה

 

ישנם כמה צעדים שניתן לעשות ברמת התפעול היומיומי של הבית. מומלץ ככל הניתן לאוורר את המבנה באופן פאסיבי על ידי מתן אפשרות לאוויר חיצוני להיכנס אל פנים הבית. תכנון החלונות בבית חשוב מאד ומומלץ כי החלונות ימוקמו על קירות שהזווית ביניהן היא לפחות 90% מעלות (לא מומלץ להתקין שני חלונות על אותו קיר משום שהם לא יוצרים תחלופת אוויר משמעותית).

 

בנוסף, מומלץ לבחור חומרים ומוצרים (כגון חומרי צבע, טיח, דבקים, שטיחים, חומרי ניקוי ועוד)

בריאים שאינם פולטים רעלים. ניתן לבחור במוצרים ובחומרים בעלי תו ירוק ממכון התקנים. התו הירוק מבטיח כי פגיעת החומר או המוצר בבריאות ובסביבה היא מופחתת.

 

מה קורה בחו"ל? 

הבנייה הירוקה נפוצה מאוד בעולם. בארה"ב ובבריטניה, למשל, כבר נבנו עשרות אלפי מבנים ירוקים ואף הועברו חוקים המחייבים מבנים המשמשים את הממשל לעמוד בתקן לבנייה ירוקה (תקן ה-LEED בארה"ב וה-BREEAM בבריטניה). בישראל לעומת זאת, הבנייה הירוקה החלה לתפוס תנופה לפני שנים ספורות בלבד, אך למרות זאת עשרות מבנים ירוקים כבר נבנו ומאות מבנים נוספים נמצאים בתהליך הסמכה לתקן הישראלי לבנייה ירוקה.

 

בהקשר זה כדאי לציין את שירותי בריאות כללית, שם זיהו את הקשר שבין בריאות לבנייה ירוקה והצהירו כי המרפאות ובתי החולים החדשים ייבנו מעתה על פי התקן הישראלי לבנייה ירוקה. בנוסף, במרפאות הקופה חומרי ניקוי ירוקים ובריאים יותר אמורים להחליף את החומרים הקונבנציונליים.

 

בעבר, עלייה במודעות הציבורית לסיכונים הבריאותיים סייעה להטמיע נושאים חשובים כגון טיפול במבנים שעשויים מאסבסט או צמצום הקרינה מאנטנות סלולאריות. באותה מידה, באחריותנו לדרוש ולוודא היום כי המבנים בהם אנו שוהים רוב חיינו לא יפגעו בבריאותנו ובבריאות ילדינו.

 

אביאל ילניק - מחקר ופיתוח, המועצה לבנייה ירוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבית שלך אשם בזה
צילום: shutterstock
מומלצים