שתף קטע נבחר

נערכת לרעידה גדולה? עמידר מחזקת מבנים

לקבלנים הפרטיים לא משתלם כלכלית לחזק מבנים בפריפריה מפני רעידות אדמה, אז המדינה מצאה פתרון ביניים: חברת עמידר מחזקת בימים אלה בתי מגורים ישנים בטבריה, בית שאן וקריית שמונה. בינתיים מדובר רק ב-60 מבנים

בעוד הקבלנים מתלוננים כי אינם יכולים ליישם את התוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בפריפריה בגלל אי-כדאיות כלכלית, נראה כי המדינה מצאה פתרון ביניים. על רקע שרשרת רעידות האדמה בצפון הארץ בשבוע החולף, בחברת עמידר מציינים היום (ד') כי במסגרת פרויקט חיזוק מבנים של המדינה בטבריה, בבית שאן ובקריית שמונה, נבדקו הבניינים שחוזקו ונמצאו ללא פגע. זאת, בניגוד לבנייני מגורים אחרים ברחבי ערים אלה, שלדברי עמידר נפגעו ונסדקו.

 

כתבות נוספות על רעידות אדמה בערוץ הנדל"ן :

 

בשנה האחרונה החלה החברה הלאומית לשיכון בישראל, הבונה ומחזקת מבני דיור ציבורי ודיור מוגן, לחזק מבנים ישנים בערים שבהן הסיכון הגבוה ביותר למפולות, קריסת קרקעות וגלישת מדרונות בעקבות רעידות אדמה, בין היתר בשל הקרבה לשבר הסורי-אפריקאי ולא מעט בעקבות בנייה הסובלת מקשיים הנדסיים.

 

במסגרת הפרויקט, שצפוי להסתיים בעוד כשנתיים, הקציבו משרד הבינוי והשיכון, משרד האוצר והמשרד לפיתוח הנגב והגליל כספים לצורך חיזוק של כ-60 מבנים בערים אלה. "נבדקו התנאים הכלכליים, והוחלט שעושים רק חיזוק של מבנים", מסביר יניב לסקר, מנהל הפרויקט של עמידר, "לקחנו מהנדסים שקבעו תוכנית, לפיה מסביב לכל בניין יוקמו קירות תומכים מבטון שעליהם הוא נתמך".

 

מבנה כזה לוקח לחזק בין חצי שנה לעשרה חודשים, "תלוי בגודל ובמורכבות של הביצוע", מוסיף לסקר. בשלב זה חוזקו כשמונה בניינים בטבריה, ארבעה נוספים באמצע עבודת הגמר ועוד שמונה בשלבים אחרונים של גמר החיזוק. בבית שאן ובקריית שמונה נמצאים עוד כ-40 מבנים בשלבי ביצוע.

 

"מדובר בפרויקט היחיד כרגע בצפון הארץ לחיזוק מבנים", מבהירים בעמידר. לדברי ערן כהן, מזכיר וסמנכ"ל החברה, "כחברת ניהול הנכסים של ישראל, עמידר גאה להוביל את הפרויקט היחיד בצפון הארץ לחיזוק מבנים, וכחברת ניהול הנכסים של ישראל מבצעת זאת מתוך ראייה לאומית ולא כלכלית".

 

מבנה מגורים בטבריה שעבר חיזוק - במהלך הביצוע (צילום באדיבות עמידר) (צילום באדיבות עמידר)
מבנה מגורים בטבריה שעבר חיזוק - במהלך הביצוע(צילום באדיבות עמידר)

מבנה המגורים אחרי החיזוק. בינתיים רק 20 בעיר (צילום באדיבות עמידר) (צילום באדיבות עמידר)
מבנה המגורים אחרי החיזוק. בינתיים רק 20 בעיר(צילום באדיבות עמידר)

 

"תמ"א 38 - כלי בידי החזקים ממילא"

נזכיר כי שלשום הודיעה התאחדות בוני הארץ שבימים אלו בוחנת רשות המסים את הצעת ההתאחדות להעניק הטבות מס לקבלנים במרכז, על מנת שיוכלו להוציא לפועל פרויקטים של התחדשות עירונית בפריפריה. על פי התוכנית, קבלן שיבצע פרויקט תמ"א 38 בטבריה, לדוגמא, יקבל נקודות זיכוי מס (קרדיט) עבור פרויקטים שאותם הוא יבצע במרכז הארץ. תוכנית תמ"א 38 מיושמת על מבנים שנבנו לפני 1980.

 

גדי גופר, המהנדס הראשי באגודה לתרבות הדיור, התייחס לדברים וציין כי "כ-80% מהבתים המשותפים בישראל לא ישרדו רעידת אדמה גדולה - ללא קשר מתי נבנו". לדבריו, "איני בטוח כמה ניתן לסמוך על בניינים שנבנו לאחר כניסת התקן לתוקפו (כלומר אחרי 1980 - ה.צ), שכן תוכניות אלו לא נבדקו מקצועית, מסיבות אובייקטיביות, והסתפקו אך ורק בתצהיר עליו חתם המתכנן".

 

אבנר אקרמן, מנכ"ל איגוד מהנדסי הערים ואדריכל העיר ראשון לציון, הוסיף כי "תמ"א 38 נותנת פתרונות חלקיים בלבד, אשר באופן פרדוקסלי מאפשרים מימוש דווקא בערים הגדולות ובמטרופולין תל-אביב - מקומות שאינם נמצאים באזורי הסיכון לרעידות אדמה. הפתרון לחיזוק מבנים או לבנייה חדשה על פי תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש - ה.צ) ימשיך להיטיב עם אזורי הביקוש - ויגדיל את הפערים מול מי שזקוק לחיזוק באמת. ללא פתרון בראייה ארצית ובעידוד ומימון של השלטון המרכזי, תמ"א 38 תמשיך להיות כלי אפקטיבי בידי החזקים ממילא".

 

ששון הר סיני, מנכ"ל איטונג ישראל, התייחס דווקא לבנייה החדשה העתידית והתמודדותה מול רעידות אדמה. "במחשבה ותכנון מקדים, ניתן לבנות בית חזק ועמיד שישרוד גם רעידת אדמה קשה", הוא ציין, "זאת על ידי השקעה ביסודות המבנה ושימוש בחומרי בנייה העמידים בכוחות אופקיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום באדיבות עמידר
מבנה מגורים שעבר חיזוק בטבריה
צילום באדיבות עמידר
צילום באדיבות עמידר
ערן כהן, סמנכ"ל חברת עמידר
צילום באדיבות עמידר
מומלצים