שתף קטע נבחר

 

בגלל האנטישמיות: יהודי טורקיה בורחים

אווירה אנטישמית וחשש לביטחון האישי מביאים המוני יהודים מטורקיה להגר, בעיקר לארה"ב ולמדינות אירופיות - אך גם לישראל. הנותרים מספרים על מצב נפיץ: "כל שבוע אנו שומעים על משפחה נוספת שמגיעה", אומר אחד העולים. "המוסלמים לא עושים הפרדה. מבחינתם, אם אתה יהודי - אתה לא טורקי"

הצעירים היהודים נוטשים את טורקיה בהמוניהם, בעיקר לארה"ב ולמדינות אירופיות שונות, ככל הנראה בשל האנטישמיות הגוברת במדינה והיחס השלילי לישראל. בקהילה היהודית המקומית שומרים על שתיקה רועמת, אך שלא לציטוט - מספרים על אווירה נפיצה לאורך זמן, שהפכה עכשיו נפיצה עוד יותר, ועלולה להתלקח בכל רגע בשל אמירות לא זהירות.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >> 

 

 

"הם לא יכולים לדבר", אומר ל-ynet אחד מהצעירים שעלה לישראל לפני כשנתיים, בעקבות אירועי המשט. "המצב הנוכחי רק ימשיך ויתדרדר, ובעוד 16 שנה לא בטוח שטורקיה תהיה עדיין מדינה דמוקרטית".

 

היומון הטורקי "דיילי ניוז הורייט" מדווח כי האווירה השלילית כלפי היהודים, לצד ההידרדרות המתמשכת ביחסים בין שתי המדינות, מפעילים לחץ על בניה של קהילה המקומית הקטנה, בת 15 אלף היהודים בלבד, ואלה בורחים למקומות בטוחים יותר.

 

שותקים ומקווים לטוב

גל ההגירה הוא המשך ישיר, כך על פי הדיווח, למתיחות המתמשכת מול ישראל, מאז הוועידה הכלכלית בדבוס בשנת 2009, דרך אירועי "המשט הטורקי" וספיחיהם. ניסים גובניס, יו"ר התאחדות יוצאי טורקיה בישראל, אמר כי התבטאויות קשות מצד מנהיגי הטורקים, הובילו להגברת גילויי האנטישמיות כלפי המיעוט היהודי במדינה: "תראה את האווירה ברחוב הטורקי כעת. לא נוח לנו להיות 'האחר'... אני יותר טורקי ממרביתם, אבל אני לא יכול לגרום להם להאמין בכך".

 

גורמים בקהילה היהודית המקומית סיפרו ל-ynet כי הראיון ב"דיילי ניוז הורייט" הכניס את הקהילה המקומית "לכוננות ספיגה". גורם בקהילה היהודית באיסטנבול, ציין כי אינו יכול להתראיין בגלוי על האווירה השוררת במדינה כלפי היהודים, נוכח המצב הרגיש והנפיץ. המתח הנוכחי, כך הסביר, עלול להוביל לדרדור נוסף של היחסים העכורים ממילא, ולפגיעה בנפש וברכוש יהודי.

 

"המצב די מוכר, לצערי", אומר צעיר שעלה בעקבות אירועי המשט לישראל עם אשתו. הוא מתראיין בעילום שם על מנת להגן על בני משפחתו שנותרו, בחלקם, בטורקיה. "ראש הממשלה מדבר איך שהוא מדבר, כולם שומעים ועושים את החשבון. הצעירים שרוצים לשנות את חייהם ולהביא ילדים, לא רוצים לגדל אותם בתוך אווירה כזו.

 

מעדיפים ללכת, ולא להילחם

"המוסלמים בטורקיה לא עושים הפרדה בין ישראל ליהודים המקומיים. מבחינתם, אם אתה לא מוסלמי אז אתה לא טורקי. אתה יכול אפילו לשרת בצבא, ושתהיה לך זהות טורקית משמעותית, אך בעיניהם זה לא נחשב. הם גם לא מעוניינים להבין. אם אתה יהודי - אתה לא טורקי".

 

"המוסלמים בטורקיה לא מפרידים בין ישראל ליהודים המקומיים". הפגנה בטורקיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"המוסלמים בטורקיה לא מפרידים בין ישראל ליהודים המקומיים". הפגנה בטורקיה(צילום: רויטרס)

 

לדבריו, לאווירה הקשה ברחוב הטורקי נגד יהודים, מצטרף גם קושי כלכלי. מי שאינו עשיר ומרוויח סכומי כסף גדולים, לא יכול לקיים חיים נוחים בטורקיה, או אפילו לאפשר לעצמו לשלוח את ילדו לבית ספר יהודי.

 

"בית הספר היהודי מאוד יקר", הוא אומר. "רוב משפחות הצעירות והיהודיות לא יכול להרשות אותו לעצמם. משלמים שם סכום של כ-50 אלף שקלים לשמונה חודשי לימוד, לא כולל תלבושת וספרים. זה בלתי אפשרי.

 

"הבחירה שקיימת היא או לשלוח את הילדים לבית ספר ציבורי מוסלמי ברמה נמוכה, שם יציקו להם ולא תהיה להם אפשרות לבטא את הזהות היהודית שלהם - או להגר. אפשר להילחם על מנת לשרוד כיהודי טורקי, או לקחת את הרגליים וללכת".

 

כל שבוע עולה משפחה מטורקיה לישראל

אברהם לגו, יליד טורקיה המתגורר כיום בישראל מציין, כי מדי שבוע מתקבלים בקרב "העולים הישנים" דיווחים על משפחה נוספת "שעשתה עלייה. "זה לא גל הגירה", הוא מבהיר. "אך בהחלט יש כאן עלייה משמעותית ביותר, ביחס לכמות העלייה מהמדינה בשנות התשעים", העידן שלפני ארדואן. מרבית המהגרים, כאמור, עוזבים לארה"ב ולאירופה.

 

"צריך להבין שאין מי שיחליף את ארדואן", אומר העולה הצעיר. "הוא כאן והוא לא הולך לשום מקום. המצב הנוכחי רק ימשיך ויתדרדר".

 

והיחס הנוכחי לישראל?

 

"אין פה באמת שום דבר מלבד כסף. אירופה כרגע במיתון, הכסף נמצא אצל מדינות ערב. שם יש הזדמנויות טובות להשקעה. אז אם צריך בשביל זה להתבטא נגד ישראל וליצור משברים, זה מה שהוא יעשה. המטרה היא שיפור הכלכלה של טורקיה והאינטרסים הכספיים שלה".

 

חבריך היגרו אף הם?

 

"יש כל הזמן מהגרים לישראל ולאירופה. יש לי חבר שנשוי למוסלמית, ושניהם החליטו להגר ולגדל את ילדיהם דווקא כאן, בישראל, כי החיים פה נוחים יותר מבחינה כלכלית. שם הייתי צריך לשלם 20 אלף שקל בשנה ביטוח רפואי, לא כולל ניתוחים. היום זה כמה? מאה שקל עם כל התוספות?

 

"בסופו של דבר, כדי להגן על החופש שלך ושל ילדיך צריך לעשות שינויים. עדיין יש צעירים שנשארים שם. יש בלוגרים יהודים שכותבים שהם טורקים, וזו המולדת שלהם והם לא עוזבים. אבל הם הולכים ומתמעטים. בשורה התחתונה זה לא משנה לי אם הם עוזבים או לא, מספיקה הידיעה שאם הם ירצו - הם תמיד יוכלו לעשות זאת, או כך לפחות אני מקווה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ארדואן. הוא לא הולך לשום מקום, היהודים כן
צילום: AP
מומלצים