שתף קטע נבחר

למה הצרפתים הכשילו את עסקת הגרעין?

בניגוד לחששות, ישראל לא נדחקה מחוץ למשחק בז'נבה. פסק הזמן שהשיגה צרפת מעניק לישראל ולידידיה בוושינגטון הזדמנות לדרוש הסברים מהבית הלבן ולהקשיח את העמדה האמריקנית. אבל הצרפתים לא עשו זאת מתוך אהבת ישראל, אלא בשל התלות הכלכלית בסעודיה ובמדינות המפרץ

אז איך קרה שהצרפתים הפכו את השולחן בז'נבה והצליחו לדחות, על פי הדיווחים, לפחות בעשרה ימים את סגירת העסקה עם איראן? כתבים התומכים בעסקה עם איראן צייצו בטוויטר ברשעות שהעסקה נרקמה למעשה זה כמה שבועות מאחורי גבה של צרפת, שמצאה עצמה בלתי רלוונטית, ולכן פריז החליטה לנפח שרירים ולמנוע את סגירת העסקה הנוכחית.

 

מדברים על הגרעין - דיווחים אחרונים ב-ynet:

אין הסכם: הסתיים סבב השיחות עם איראן

פגישה משולשת: עוד ניסיון במו"מ בז'נבה

אובמה לנתניהו: מחויב למנוע גרעין מאיראן

משבר בשיחות הגרעין? "המערב לא פראייר"

חילוקי הדעות עם ארה"ב: "חשש מכדור שלג"

 

הסימן הראשון להתנגדות הצרפתית היה ראיון של שר החוץ לורן פביוס בראיון ל"פראנס אינטר רדיו", שבו הצהיר כי ההסכם המתגבש אינו מקובל על צרפת ורמז על האפשרות שהעסקה לא תיסגר בסיבוב השיחות הנוכחי. אמר וצדק.

 

לא רק ישראל מתנגדת בקולניות להקלת הלחץ הכלכלי על איראן. סעודיה פועלת מאחורי הקלעים באופן נמרץ נגד עסקה עם איראן. מי שמחפש רמז לכיוון הדיפלומטי שאליו חתרה ריאד בחודשים האחרונים, יכול למצוא אותו בפריז.

 

במשך שנים ניסתה צרפת להשיג עסקת נשק עם סעודיה שבה תשדרג ארבע ספינות קרב ושתי ספינות תדלוק. ולפתע בשלהי הקיץ הגיע אור ירוק מסעודיה. המגזין "דיפנס ניוז" דיווח בחודש אוגוסט כי עסקה של מיליארד אירו וחצי יצאה לדרך.

 

השיחות בז'נבה (צילום: AP) (צילום: AP)
השיחות בז'נבה(צילום: AP)

המגזין הסעודי "מג'אלה", שיוצא לאור בלונדון, כתב לפני שלושה שבועות ידיעה שכותרתה "צרפת נוטלת את ההובלה" ומסביר שמכירות הנשק הצרפתי למדינות המפרץ מלמדת על מאמץ חדש של פריז להדק את הקשרים. "שתי מכירות נשק של צרפת לסעודיה ולאיחוד הנסיכויות מסיטות מחדש את תשומת הלב מההתפייסות האפשרית של ארה"ב ואיראן, בחזרה לנושאי ביטחון קשים במפרץ הערבי".

 

במגזין הסעודי דווח עוד כי שר ההגנה הצרפתי ביקר במדינות המפרץ כדי להשלים את עסקת הנשק. זה היה ביקורו השלישי של שר הביטחון הצרפתי במדינות המפרץ בחצי השנה האחרונה.

 

וזוהי רק ההתחלה. צרפת מנהלת משא ומתן עם סעודיה למכירת מערכת ביון לוויינית. המגזין הסעודי כתב כי הציוד הצרפתי נועד לשפר את "היכולות הצבאיות וההגנתיות של המפרץ לקראת תגובה לאיראן".

 

לפי כל הדיווחים מהעת האחרונה ניתן לומר שצרפת רואה בסעודיה ובמדינות המפרץ האחרות יעד לייצוא של תעשיות הנשק הצרפתיות. הנשיא הולנד הכריז לפני שנה שסעודיה היא השותף המסחרי החשוב ביותר של ארצו.

 

המגזין הסעודי כתב עוד "שלא צריך לומר שעסקאות הנשק המריצו את מדיניות החוץ של צרפת, אבל בתקופה של צנע כלכלי באירופה, המשיכה של ההשקעות ממדינות המפרץ משפיעה לטובה על יצירת מקומות עבודה וכסף".

 

הרפובליקנים פועלים לחקיקה בנושא

בניגוד למה שרבים חושבים וכותבים, ישראל לא נדחקה מחוץ למשחק, אף על פי שהיא לא יושבת סביב שולחן הדיונים בז'נבה. פסק הזמן של עשרה ימים שצרפת השיגה מעניק לידידי ישראל בוושינגטון ולקונגרס האמריקני הזדמנות לדרוש הסברים מהבית הלבן על מהות ההסכם המתגבש עם איראן, ולדחוף להחרפת העמדה האמריקנית לקראת סיבוב השיחות הבא.

 

הממשל ממש התחנן לפסק זמן מיוזמות החקיקה של הקונגרס בעניין, ונציגי ארבעה ארגונים

יהודיים מרכזיים הוזמנו לפני כמה ימים לבית הלבן לשיחת שכנוע עם היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס, שביקשה שיעניקו לממשל זמן ומרחב לפעול במישור הדיפלומטי. נראה כי הדיווחים שיצאו מז'נבה, הכניסו את הקונגרס ללחץ וצמצמו את הזמן והמרחב שהקונגרס יעניק לממשל.

 

דמוקרטים בכירים מגלים דאגה לנוכח הדיווחים מז'נבה. ביניהם יו"ר ועדת החוץ של הסנאט רוברט מננדז והדמוקרטי הבכיר בוועדת החוץ של בית הנבחרים אליוט אנגל, שהביעו אכזבה. אנגל אומר שהדרישה הבסיסית מאיראן צריכה להיות לממש את החלטות מועצת הביטחון ולהפסיק את תוכנית הגרעין.

 

קיצוני מהם נשמע הבכיר הרפובליקני בסנאט, סנאטור בוב קרוקר, שהחל לפעול לחקיקה שתמנע מהנשיא את הזכות להוציא צווים להקפאת סנקציות שאושרו בקונגרס בנימוק של ביטחון לאומי. זהו מהלך מרחיק לכת, שלא יזכה לתמיכת הרוב הדמוקרטי בסנאט, אבל הוא מצביע על חוסר האמון של הרפובליקנים במהלכי אובמה בז'נבה ועל הלחץ הגובר של הדמוקרטים להחרפת החקיקה על הסנקציות נגד איראן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שר החוץ הצרפתי לורן פביוס
צילום: AP
מומלצים