שתף קטע נבחר

שומרי מצוות? אל תזרקו סוכריות בבית כנסת

מאות-אלפי ישראלים חולים במגפה של המאה ה-21 - סוכרת, ובאוכלוסייה החרדית גדל הסיכון לחלות במחלה. לפיכך, יש להימנע מהמנהג להשליך סוכריות בשבת חתן, ואין להביא מני מתיקה לבית הכנסת - אלא לחזור למנהג הקדום של חלוקת ממתקים מן הטבע. "ונשמרתם לנפשותיכם" - זו ההלכה

אחת המצוות העיקריות שכל יהודי חב בהן היא "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" (דברים, ד', ט"ו). שמירת הגוף והנפש היא אחד העקרונות החשובים ביותר לכל יהודי. כדת ששמה את האדם במרכז, העניקה לנו היהדות מצוות ואיסורים שנועדו לשמור על בריאותנו וחוסננו, ומחובתנו ממש לשמור על בריאות איתנה, ולהתרחק מכל מה שעלול להוות עבור סכנה ממשית.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

ועל כך כתב הרמב"ם בספר "משנה תורה": "מכשול שיש בו סכנת נפשות - מצוות עשה להסירו ולהישמר ממנו, ולהיזהר בדבר יפה-יפה. שנאמר: הישמר לך ושמור נפשך". והוסיף הרב דוד סתיו: "שמירת חייו של אדם הוא ערך חשוב מאוד בעולמנו, ועל כן הוא דוחה כמעט את כל התורה כולה".

 

בימים אלה אנחנו מציינים את יום הסוכרת הבינלאומי. מאות-אלפי ישראלים, חצי מיליון על פי ההערכות, חולים במחלה הנחשבת למגפה של המאה ה-21. רבים עוד עלולים לחלות במחלה הזאת, שממיתה מדי שנה למעלה מאלפיים איש בישראל, אם לא ישמרו על אורח חיים בריא. ומכיוון שכך, יש להציב חיץ וגבול, ולהורות להם לשמור על בריאותם ולהימנע ממאכלות העשויים לפגוע בהם.

 

הקפידו לחלק דברי מתיקה בריאים

דברי מתיקה הפכו ל"אויב הציבור", מאחר ורובנו מתקשים לשלוט בצריכת הסוכר שאנו אוכלים מדי יום. רשתות המזון מציעות מגוון רחב של מוצרים עתירים בסוכר ושומנים, ובכך גורמים לנו לצריכה מוגברת של אוכל מתועש שאינו בריא, ועלול לסכן את בריאותנו בצורה קשה מאוד.

 

במסכת ברכות דף נ' מצוין כי בתקופת חכמי התלמוד, היה נהוג בשבת חתן לאחר הקריאה בתורה, שהיו הנשים מחלקות ממתקים בריאים כגון קליות של חיטים ואגוזים, או שקדים, משום סימן טוב (רש"י). אולם במרוצת השנים החלו לזרוק על החתנים - בשבת שלפני או אחרי החתונה, וכן בבר המצווה - סוכריות עתירות בסוכר.

 

המנהגים הללו, המתקיימים באין מפריע בבתי הכנסת, ואף בחגים ובמועדי ישראל, ומזיקים לבריאות הציבור. כך מתחנכים הילדים ובני הנוער דווקא בבית הכנסת, להרגלי תזונה לקויים.

 

לפיכך, כדי שלא לצער את ציבור המתפללים וביניהם גם את הילדים, יש להקפיד לחלק דברי מתיקה בריאים יותר ללא תוספות סוכר. את הממתקים המזיקים ועתירי הסוכר יש להשאיר בבית. את דבריי כתבתי בעקבות פנייה של ארגון "מהיום- הפורום הישראלי לאורח חיים בריא", שממנו למדתי כי אחוז חולי הסוכרת בישראל עומד על כ-8%, אולם ישנן אוכלוסיות בסיכון יתר שבהן אחוז זה מוכפל, ובתוכם האוכלוסייה החרדית, הערבית והאתיופית.

 

קל וחומר כי יש להגביר את החינוך וההדרכה לאורח חיים בריא, ואיסורים דתיים הם אמצעי ראוי לקידום ערכים אלה, ובעיקר כאשר מדובר במגזר הדתי. יהא רצון שהשם יתברך יברך את כולנו בבריאות איתנה וחיים טובים.

 

  • הרב אפרים זלמנוביץ, רבה הראשי של מזכרת בתיה, מתמחה בדיני רפואה והלכה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיכון מוגבר באוכלוסייה החרדית
צילום: shutterstock
הרב אפרים זלמנוביץ'
מומלצים